EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети / Организация на събитие

Вземи в gLOG
30 Януари 07, 20:14 / Автор: Милена Халачева, "Таурус консултантс"
Хвани я (промоцията), ако можеш
Промоцията трябва да е подсигурена с обучен персонал, а не да се залага на импровизации.

Обзелата ме напоследък носталгия по празничните дни ме накара да си спомня за онези момичета, които ни посрещаха по Коледа на вратата на почти всеки по-голям магазин. Точно така, говоря за "промотърките".

Забелязвали ли сте какъв е механизмът на тяхната работа?

Те обикновено стоят близо до входа на търговския обект, понякога дори твърде близо. И ако само потребителят е имал неблагоразумието да ги погледне доброжелателно, те влизат в акция! Усмихват ти се широко и започват да ти предлагат продукта, който промотират.

Дотук добре. Но какво се случва например, ако ви предлагат натурален шоколад на добре позната българска компания, а вие отговаряте, че предпочитате млечен. Тогава усмивката става още по-широка и ви подминават. Изводът е, че вие не сте в таргет групата. А как се чувствате вие?

Идеята на т.нар. директни промоции е да се стимулират продажбите, защото чрез тях потребителите се запознават с продуктите. И в това няма нищо лошо, стига да обаче персоналът да е обучен. В противен случай той импровизира, а това невинаги е в полза на компанията, която предлага продукта. Ето например в този конкретен и съвсем истински пример момичето имаше хиляди варианти на реакция, но то избра такава, че ме отблъсна като потребител. Аз може и да предпочитам млечен шоколад, но това не означава автоматично, че не бих опитала натурален.

В продажбите има едно основно правило, което промотърът може и да не знае, но работодателите със сигурност знаят. Не предполагай!

Не ме разбирайте погрешно. Не искам да звуча назидателно или претенциозно, но я си представете тази ситуация да се повтори с десет или по-лошо - със сто души, които са влезли в този магазин?! Какво стимулира тогава промоцията, дали стремеж или по-скоро отказ от покупка.

Напоследък една от най-интересните теми е сравнително ново, но все пак доста популярно, течение в маркетинг средите - т.нар. маркетинг на преживяването. Ако сега проследим гореописаната случка през неговата призма, мисля, че вече можете да схванете идеята. Според това маркетингово течение всичко в един продукт представлява и носи определено преживяване на потребителя - от опаковката и цветовата й гама до мястото на продажба и начина на промотиране. Всичко трябва да "гъделичка" потребителя, че той е единственият и най-специалният, че именно с мисъл за него компанията производител е създала този свой продукт. Аз обаче останах със съвсем друго усещане. Почувствах се пренебрегната и не разпознах този продукт като предназначен за мен. И между другото тази случка се е запечатала толкова силно в съзнанието ми, че макар много да обичам шоколад, аз все още не съм си купувала продуктите на тази компания, дори млечния им шоколад.

Идеята ми е в това, че директната промоция е един от популярните методи за лансиране на нов продукт на пазара и макар да изглежда лесно да се осигури човешки ресурс, той далеч не е достатъчен за добра промоция. Фирмите производители или дистрибуторите трябва да са наясно, че тя представлява нож с две остриета и много лесно и несъзнателно дори може да се превърне в антипромоция на продукта. Внимание заслужава не само компанията, наета да обслужва промоцията като събитие, но от голямо значение е и организацията и подготовката на една такава кампания.

Персоналът следва да мине детайлно обучение. Може да се изготви и сценарий на предлагане на продукта, като се вземат под внимание достатъчно истински и фалшиви възражения, както и въпроси от страна на потребителя, за да могат промотърите да звучат най-малкото убедително, когато общуват с потенциални купувачи. Един от най-често използваните трикове на запад са т.нар. слепи дегустации, в които промотърите се научават да различават основните характеристики на своя продукт от тези на конкуренцията. Тогава биха били много по-сигурни и компетентни по отношение на качествата на продукта, който предлагат. Да не говорим за факта , че те сами по себе си биха се превърнали в "услужливи" потребители на същия продукт.

При желание и финансов ресурс бихме могли да стигнем дори по-далеч, като използваме "таен клиент" при започването на активна промоционална кампания. По този начин може да се установи дали промотърите се придържат към посланията, които се опитва да внуши компанията производител. И ако се окаже противното, да се вземат съответните мерки, преди да се е провалила цялата промоция.

И на последно, но не и по важност място е анализът след приключването на кампанията. Той има за цел да установи допуснатите грешки в организацията и трудностите при комуникацията с клиенти, за да бъдат те избегнати при следваща промоция.

Целта на промоциите е стимулирането на продажби. Не забравяйте, че именно промоциите представляват силен инструмент, с които можем да влияем върху потребителското удовлетворение и да създадем положително отношение към продукта. Използвайте го умерено и само по предназначение!

Източник: в-к "Дневник"


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1209