EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети / Свободна програма

Вземи в gLOG
02 Декември 06, 10:08 / Автор: Венета Николова, БНР
Конните преходи сред българската природа набират все повече привърженици
Поканете участниците във вашето събития да се позабавляват и релаксират далеч от шумния град.

Забравете за предимствата на съвременния автомобил или за удобните автобусни линии и железопътен транспорт, които осигуряват бърз и лесен достъп до най-отдалечените места на страната. Ако искате да се впишете в дивата природа на България, вашето превозно средство е …конят!

Възседнали гривест жребец, ще се почувствате по-бързи от вятъра, докато галопирате сред вековни борови гори и ширнали се към хоризонта пасища, далеч от отъпканите туристически пътеки.

Един от начините човек да се откъсне, макар и за кратко, от съвременната цивилизация са конните преходи до най-живописните кътчета на българската природа, съхранили дивата си красота. Чудесно обучени ездитни коне, с които да предприемете неколкодневен маршрут, можете да наемете на много места в страната.От конните бази ще ви осигурят и специализиран водач, който ще ви прекара през черни пътища и тесни пътеки, следващи стръмния релеф на планините Централен Балкан, Родопите и Странджа. В Пирин планина пък ще ви предложат да яхнете великолепен екземпляр от местната каракачанска порода. Тези коне се отличават с мускулестото си тяло, невероятната си издръжливост и способност да преодоляват с лекота и най-стръмните терени. Запалени привърженици на конните ваканции в България са гостите от Скандинавските страни, Белгия, Великобритания и Германия. Те предприемат едноседмични конни преходи като по пътя си нощуват в малки семейни хотели, къщи за гости или къмпинги. "Хората, които пристигат у нас за този вид туризъм, нямат претенции за някакъв лукс, но въпреки това ние се стараем да им осигурим добри условия за отдих." -каза Чавдар Стойчев - управител на специализираната агенция за конен туризъм "Аркан". Според него България е рай за любителите на конния туризъм.

"Това, което предлагаме на нашите туристи, не е просто само езда, защото човек би могъл да язди коне навсякъде другаде по света!- твърди г-н Стойчев. - Конните преходи в България обаче предлагат съчетание на красива природа, разнообразен ландшафт и срещи с една самобитна култура и етнография. Маршрутите преминават през природни резервати и етнографски селища, по пътя туристите могат да видят интересни археологически паметници, свързани с хилядолетната история на една от най-древните държави в Европа.”

Според Чавдар Стойчев, чужденците остават очаровани от преживяните емоции, а около 50 на сто от клиентите на неговата агенция се завръщат отново на следващата година, за да прекарат ваканцията си в България. "Интерес към тези маршрути проявяват и много професионални ездачи. Те остават с чудесни впечатления и от самите животни, които без проблем издържат на дългите 5-7 часови дневни преходи." - твърди Чавдар Стойчев. Най-подходящи за конна езда са вълнистите била на Западните Родопи, осеяни с китни селца, параклиси и останки от тракийски светилища. В южните склонове на планината се намира конната база на село Триград. От тук стартират някои от най-атрактивните конни маршрути. По един от тях ни повежда Чавдар Стойчев:

"Тръгваме от Триград, минаваме през гр. Доспат, там настаняването е в един хотел на брега на едноименния язовир - много живописно място. На следващата сутрин продължаваме за архитектурния резерват Долен, където ездачите нощуват в реставрирана 250-годишна къща, след което се отправяме към село Ковачевица - друг архитектурен резерват с много добре запазени каменни къщи. Туристите отсядат в един от местните семейни хотели изградени в стар стил, а оттам се връщаме обратно към язовир Доспат и по-точно в кацналото на брега му с. Сърница. Следващата ни спирка е родопското село Борино, близо до Ягодинската пещера, а оттам се прибираме в Триград. Друг интересен преход свързва родопското село с гр. Мелник в южните склонове на Пирин планина. Ездачите пресичат Родопите и продължават пътя си по долината на р. Места. Ландшафтът в тази част на България е изключително разнообразен и туристите са много впечатлени от това, което виждат за една седмица."

За опитните ездачи се организират и по-дълги преходи, които могат да продължат от 14 до 20 дни. Сред тях се откроява конният маршрут, свързващ Западните Родопи с черноморското курортно селище Синеморец. Възседнали добре обучените ездитни коне, туристите прекосяват целия масив и навлизат в Странджа планина, чийто полегати склонове се спускат плавно до пясъчните брегове на Черно море. Да препускаш на воля край необятната морска шир, докато вълните се разбиват в краката ти! Тръпката е незабравима - твърди всеки, който е имал възможност да я изживее. Близо до с. Синеморец е устието на река Велека, която си провира път през вековни широколистни гори. Незасегната от масовия туризъм, планината очарова с непокорната си красота. Ездачите отсядат в странджанските села Лозенец, Варвара, Бродилово и Българи. А на следващия ден потеглят отново в търсене на вълнуващи срещи с дивата природа на България.

Източник: Интернет медия БИГ.БГ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0927