EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Успешни СЪБИТИЯ / Предстоящи бизнес събития

28 Март 16, 18:17 / Автор: Crossroads Bulgaria
Експерти ще представят опита си от отварянето на данните на българското правителство на среща за отворени данни в София
Експерти ще разкажат за опита си, натрупан от проекта за отваряне на данните на българското правителство, както и за норвежкия опит в тази иновативна област на четвъртата среща за отворени данни и свързани данни (open data and linked data), която ще се проведе на 29 март, от 19:00 ч. в споделеното работно пространство Betahaus, в София. Отворените данни са бързо развиваща се концепция за свободен достъп до големи масиви от данни, която има потенциала да подобри живота на хората в области като електронното управление, градската среда, екологията, превенцията на престъпленията и редица други обществени сфери.

Четвъртата среща на увеличаващата се общност от експерти в тази област у нас ще бъде спонсорирана от Българската компания за семантичен софтуер „Онтотекст", чиито главен технически директор Марин Димитров е един от организаторите на събитието. „Онтотекст“ е част от групата на „Сирма Груп Холдинг“ АД, която наскоро успешно приключи кампанията си за първоначално публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса (БФБ-София).

В рамките на срещата ще бъдат представени добри практики в областта на отворените данни и примери за успешни проекти. Божидар Божанов, съветник на вицепремиера на България Румяна Бъчварова ще говори по темата „Отворени данни от окопите – уроците, които научихме, докато отваряхме данните на българското правителство“, разказвайки за един от първите мащабни проекти в тази област у нас. Димитру Роман, главен изследовател в базираната в Осло SINTEF ICT, който е работил активно в сферата на отворените данни в Норвегия, от своя страна ще проведе лекция на тема „ProDataMarket – пазар за отворени данни“. Владимир Алексиев, лидер на групата Data & Ontologies Management в „Онтотекст“ ще дискутира въпроса „Как да откриваме отворени данни и онтологии?“

Повече информация за събитието е достъпна тук

Източник: crossroadsbulgaria.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.3961