EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Успешни СЪБИТИЯ / Успешни събития

18 Декември 13, 11:52 / Автор: Онтотекст
Mеждународният семинар „Синтактично анотирани корпуси и лингвистични теории“ се проведе в София с участието на Софийския университет и Българската академия на науките
Събитието се организира с подкрепата на българската компания за семантични технологии Онтотекст
На 13 и 14 декември 2013 г. в Огледалната зала на СУ „Св. Кл. Охридски“ се проведе дванадесетото издание на международния семинар „Синтактично анотирани корпуси и лингвистични теории“ (Treebanks and Linguistic Theories –TLT12). Съорганизатори на събитието са Петя Осенова (България), представител на Онтотекст, Сандра Кюблер (САЩ) и Мартин Фолк (Швейцария).

Тема на семинара са синтактично анотираните ресурси (treebanks) за различни езици: начин на създаване, трансфер на знания, приложения (машинен превод, обучение и др.), автоматизиране на различните процеси и др. От тази година Гугъл започва използването на такива ресурси за различните езици, за да подобри услугата си на машинен превод, което също доказва важността на тези ресурси. Синтактично анотираните ресурси са в основата на разработването на софтуерни модули за анализ на естествените езици. За българския език съществува такава база от синтактични описания повече от 10 години – Бултрибанк. До момента тя е била използвана за много приложения. Самата база се развива непрекъснато с цел покриване на повече видове текстове и за прилагане в различни задачи.

На събитието бяха представени две лекции: на Антонио Бранко (Португалия) и на Щефани Дипер (Германия). Антонио Бранко е ръководител на групата по компютърна лингвистика и обработка на естествения език към Университета в Лисабон, а Щефани Дипер е един от утвърдените специалисти по разработване на средства и ресурси за различни варианти на езика. Участваха експерти от България, Полша, Чехия, Индия, САЩ, Германия, Холандия, Швейцария, Норвегия, Швеция, Италия, Финландия.

Повече информация за събитието можете да намерите на адрес:
http://www.bultreebank.org/TLT12/

За Онтотекст

Онтотекст предоставя основни семантични технологии с висока производителност, мащабируемост и съвместимост. Онтотекст е известен с няколко свои продукта: KIM (популярна платформа за семантична анотация и търсене), OWLIM (семантична база данни, доказала се като най-бърза и мащабируема RDF система). Решенията, създавани с технологиите на Онтотекст, пестят значително време и финансови ресурси в процеса на достъп и обработка на текст и данни от множество източници в сферата на науките за живота (фармацевтика, медицина, биология), издателската дейност, търговското разузнаване (Business Intelligence), телекомуникациите, набирането на персонал и други. Сред клиентите на Онтотекст са организации като BBC, Press Association, AstraZeneca, Wiley, Coca-Cola Испания, Korea Telecom, Johnson Controls USA, Организация на Обединените Нации, Британския Парламент и други. През последните десет години Онтотекст се е наложила и като важен участник в редица значими проекти с отворен код, като GATE и Sesame. Компанията е една от най- иновативните и успешни български софтуерни фирми и е част от Сирма Груп Холдинг.

Източник: http://www.crossroadsbulgaria.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1425