EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

БИЗНЕС Новини / Информационни технологии

Вземи в gLOG
18 Септември 13, 18:12 / Автор: Crossroads Bulgaria
Нов тип управление на бизнеса чрез Business Intelligence
Балкан Сървисис представи най-новите тенденции в сегмента на решенията за бизнес анализи на онлайн дискусия
Business Intelligence софтуерът предоставя нов тип управление на бизнеса в динамична среда – това е един от основните изводи от уебинара на тема „BI и BA системите – не само технология, а цялостна бизнес стратегия”. Събитието се проведе на адрес: http://discussions.idg.bg/ със съдействието на консултантска компания Балкан Сървисис – един от първите внедрители на Business Intelligence системи у нас.

Системите за бизнес анализи от клас Business Intelligence (BI) и Business Analytics (BA) представляват софтуерни решения, които използват наличните данни за дейността на една компания, за да изведат разнообразни тенденции и индикатори за производителност в полезно време. Това ги прави особено полезни за мениджърите по време на икономическа криза, когато BI решенията увеличават гъвкавостта на компаниите и способността им да реагират по-бързо и ефективно на пазарните промени. „Напоследък има интерес към BI системите, но за една страна като България те трябва да са стотици и хиляди”, каза Владимир Рашев, управляващ партньор на Балкан Сървисис по време на онлайн дискусията, коментирайки темповете на развитие на BI сегмента у нас. Положителна тенденция според него е това, че фирмите у нас вече разполагат с разнообразни системи, които генерират бизнес данни и съответно осъзнават нуждата от разнообразни решения, които да ги анализират.

Владимир Рашев коментира разликата между Business Intelligence (BI) и Business Analytics (BA) като подчерта, че двете понятия до голяма степен се припокриват. “Не е важно разграничението между двата термина. BI и BA са сбор от различни технологии за извличане на данни от базите и анализирането им. Те дават практически анализи и други справки, които да ни помогнат да използваме данните по възможно най-ефективните начини. С BI не се правят просто справки и анализи, а се опитваме да концентрираме цялото ноу-хау на фирмата. Някои фирми искат да са печеливши, а не да растат. Приоритетите са различни и те трябва да се внедрят в системата на фирмата", обясни той. На въпроса разпознаваем ли e BA софтуерът в България управителят на Балкан Сървисис отговори, че той е разновидност на BI технологиите.

Бояна Ликоманова, ръководител отдел Business Inteligence в Балкан Сървисис разясни какви са предизвикателствата пред развитието на BI системите у нас. “За разлика от други по-оперативни системи, при BI пограмите е много важно, те да бъдат внедрени максимално бързо и максимално бързо да се реагира при промени. Ако time-to-value цикълът е твърде дълъг, той става скъп и неадекватен спрямо текущата динамика на възникване на промени“. Тя посочи, че първото предизвикателство е в скоростта на внедряване, а второто е свързано с интерфейса, който трябва да даде възможност на потребителите да мислят и да взимат решения, а не да се занимават със софтуер.

“Всички работим със смартфони, лаптопи и човек има нужда от решения във всеки момент” - обясни тя и допълни, че е важно потребителите да разполагат с BI практически в джоба си и да могат да го ползват на своя таблет или смартфон. Според нея значението на достъпа през различни уеб интерфейси и архитектури тип „облак“ също нараства, но все пак ключовата дума при една добра BA система си остава “сигурност и надеждност”.

Източник:
http://www.crossroadsbulgaria.com/?pid=viewnews&lang=bg&code_no=77

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1129