EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Успешни СЪБИТИЯ / Предстоящи обществени събития

Вземи в gLOG
22 Юли 13, 15:31 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Форум за културното наследство на Родопите и обичаите и традициите, свързани с дивите цветя, ще се проведе на 25 юли в гр. Смолян
Инициативата се организира във връзка с големия интерес към проведения през юни 2013 г. Фестивал на дивите цветя, както и към проекта на Екоорганизация – Родопи „Родопите – градината на Орфей”
22.07.2013 г., София. Представители на 93 читалища от област Смолян, както и на читалища от страната, ще се съберат в гр. Смолян на еднодневен форум, посветен на проведения през месец юни Фестивал на дивите цветя, перспективите за превръщане на Фестивала в ежегоден и включването му в Национална система ”Живи човешки съкровища”. Събитието ще се състои на 25.07.2013 г., от 10.00 ч. в зала 201 в сградата на Областна управа Смолян, бул. България №14.

Организатори на форума са Регионален експертно-консултански и информационен център „Читалища”, гр. Смолян, както и сдружение „Екоорганизация – Родопи”. Гости на форума ще бъдат представители на Министерство на културата, областните и общински администрации.

Инициативата се организира във връзка с големия интерес към Фестивала на дивите цветя, както и към проекта на Екоорганизация – Родопи „Родопите – градината на Орфей”. Целта е да се популяризира флористичното богатство на планината, посредством разнообразни прояви с образователен, културен и туристически характер. Фестивали на дивите цветя се организират в общо пет европейски държави в рамките на проекта на международната организация Plantlife International „Цветна Европа”. (http://wildflowereurope.org/bg/).

Основен акцент на форума е проучване и представяне на обредност, свързана с дивите цветя и тракийският Орфизъм, като част от дейността по проекта е насочена към създаване на архив от народни вярвания и познания за използването на дивите цветя в ежедневието и празника на родопчани, в съзвучие с Конвенцията за опазването на нематериалното културно наследство.

Програмата на форума включва теоретично представяне на актуални информации и дейности по темата, представяне на проекта и резултатите от Фестивала, както и обсъждане на възможностите за реализиране на Фестивал на дивите цветя през 2014 г. и начините за включване на читалищата от община Смолян в програмата на събитието.

Повече информация за Фестивал на дивите цветя: www.rhodopeflowersfestival.org

Повече информация за Регионален експертно-консултански и информационен център „Читалища”, гр. Смолян: www.chitalishtasm.com

За медийни запитвания:

Антония Чиликова
Ръководител на проект „Родопите – градината на Орфей”
Сдружение „Екоорганизация – Родопи”
E-mail: festcvetia@abv.bg
Моб. тел.: 0885 027 177
www.rhodopeflowersfestival.org

Източник: Комуникационна агенция PRoWay

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1414