EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

БИЗНЕС Новини / Общество

19 Юни 13, 08:33 / Автор: Сирма Медия
Електронната колекция на Центъра по Тракология е сред избраните сбирки, включени в iPad приложението на Европейската цифрова библиотека Europeana
Българската колекцията на Центъра по Тракология е сред първите включени в разработеното от софтуерните компании Сирма Медия и Онтотекст дигитално хранилище Bulgariana
Електронната колекция на Центъра по Тракология към Института по Балканистика е сред избраните сбирки, включени в новосъздаденото iPad* приложение на Европейската цифрова библиотека Europeana. Мобилното приложение Europeana Open Culture (Отворена Култура Юропеана) включва колекции от културни институции в цяла Европа с уникални образци на изкуството и културата на континента.

Българската колекцията на Центъра по Тракология е сред първите включени в разработеното от софтуерните компании Сирма Медия и Онтотекст дигитално хранилище Bulgariana. То е създадено и пуснато в експлоатация през 2012 г. и има за цел публикуване на българското културно наследство в интернет. Хранилището е създадено за нуждите на институциите в България, които имат желание да публикуват и споделят съхраняваното от тях българско културно наследство. Друга основна цел на проекта е разработването на техническо решение за публикуване на предоставените дигитални колекции в Европейската цифрова библиотека Europeana, благодарение на което е възможно и включването на българската сбирка в мобилното приложение.

Дигиталното хранилище дава различни права за достъп на множество потребители и организации, позволява създаването на типове обекти и настройване на метаданните за всеки тип, както и лесно попълване на метаданни от потребители, които не са ИТ специалисти. То поддържа също колекции от обекти, онлайн изложби, както и възможности за търсене на обекти.

Повече за Сирма Медия

Сирма Медия АД, част от Сирма Груп Холдинг, е първото българско издателство на мултимедийни електронни знания – енциклопедии, речници, образователни игри, уеб базирани бази знания и инструменти за работа на български език. Дейността на Сирма Медия започва през 2002 г. с издаването на първата електронна Българска енциклопедия „А-Я”, съвместно с Българска академия на науките и Книгоиздателска къща „Труд”. Сирма Медия подкрепя изцяло обучението по природни науки за ученици и студенти в България и от 2010 г. е официален представител на FOURIER SYSTEMS. Друга инициатива на Сирма Медия е изключителната Класна стая на бъдещето, която в момента работи в 20 училища в страната и още няколко в Европа. Основата на класната стая е таблетът Intel Classmate PC, който тепърва навлиза в България. Сирма Медия е и регионална координираща агенция (RTA) на Intel по програмата за обучение на учители Intel Teach.

* - iPad е търговска марка на съответната уважавана от нас компания

Източник: http://sirmamedia.com/

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1208