EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Успешни СЪБИТИЯ / Предстоящи събития в сферата на изкуството

Вземи в gLOG
27 Ноември 12, 15:47 / Автор: Галина Коджаманова
Изложба ще отбележи 120 години от рождението на Тихомир Коджаманов
На 28 ноември в галерия София на Столичната библиотека се открива изложба с картини на Тихомир Коджаманов, която ще отбележи 120 години от рождението му. Официалното
Кога: 28.11.2012-07.12.2012
Къде: София, Столична библиотека
Възможности за участие: Да
Организатор: Галина Коджаманова

Събитието: На 28 ноември в галерия София на Столичната библиотека се открива изложба с картини на Тихомир Коджаманов, която ще отбележи 120 години от рождението му. Официалното представяне на автора ще направи проф. Ружа Маринска - изкуствовед, критик, бивш директор на Националната Художествена Галерия - НХГ.

Талантливият художник е роден през 1892 г. в гр. Габрово. През 1910 г. е приет в Художествената академия като студент на проф. Иван Мърквичка, един от създателите на съвременното българско изобразително изкуство, а по-късно специализира във Виена при проф.Юлиус Юнгфирт.

Първата самостоятелна изложба на Тихомир Коджаманов е през 1911 г.във Видин. Като студент той асистира на проф. Мърквичка в иконописването на храма “Св. Александър Невски”.

Заради участието си като военен художник в Балканската и Първата световна войни Коджаманов е награден с медали. По-късно, като педагог и живописец, получава също кавалерски кръст и кавалерски кръст с корона за граждански заслуги.

Тихомир Коджаманов, известен като художникът на Дунава, работи предимно в областта на пейзажа и портрета. Приживе той има над 20 самостоятелни изложби в страната и участва в още 25 други на Съюза на художниците в България. Картините му красят учреждения, обществени сгради и са част от колекции в България и чужбина (Франция, Германия, Австрия, САЩ, Холандия и др.).

Изложбата ще бъде в галерия София на Столичната библиотека до 7 декември.

За контакти:

Галина Коджаманова, организатор на изложбата, 0894 45 33 53, 0888 42 10 11

Източник: Галина Коджаманова

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1338