EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

БИЗНЕС Новини / Информационни технологии

01 Ноември 12, 09:51 / Автор: Сирма Медия
В български училища ще заработи преносима дигитална лаборатория по природни науки
Новата технология ще бъде представена официално с поредица от семинари в различни градове на страната. Тя ще открие на учениците света на физиката, химията, биологията, географията и математиката и ще им позволи сами да определят нивото на температура, налягане, влажност, радиоактивност, електромагнитни лъчения, скорост на вятъра и други
Много скоро българските ученици ще имат възможност да се докоснат до заобикалящата ги природа по един нов начин, чрез новата ученическа дигитална лаборатория, предлагана от издателството на мултимедийни знания Сирма Медия. Тя е оборудвана с датчици за отчитане на разнообразни показатели и позволява на учениците да измерват температура, влажност, налягане, скорост и посока на вятъра, ниво на радиацията, на електромагнитните излъчвания и много други показатели.

Лабораторията е иновативен продукт, без аналог в българското образование. Тя ще бъде представена в рамките на поредица от семинари на тема „Внедряване на преносима дигитална лаборатория за часовете по природни науки”, насочени към директори и учители от българските училища. През ноември и началото на декември ще бъдат проведени общо седем семинара в градовете Стара Загора, Пловдив, София, Русе, Бургас, Варна и Благоевград. Всички директори в съответните области ще получат допълнителна информация за часовете и местата на провеждане на семинарите, по електронната поща.

Дигиталната лаборатория ще намери широко приложение в часовете по биология, физика, химия, география и математика. Освен това тя е подходяща за различни извънкласни дейности и проекти, семинари, свободно – избираеми дисциплини и други специфични образователни дейности. Може да се използва също от фирми, неправителствени организации и дори физически лица, които искат да се запознаят по-отблизо с различни показатели в заобикалящата ги среда.

Дигиталната лаборатория е разработена с подкрепата на действащи учители и отговаря напълно на необходимостите на съвременното образование. Тя представлява компактен и лек USB декодер, с много здрав корпус, към който се свързват различни сензори. Работи на всеки компютър, а софтуерът е изцяло на български език. Предлага се с две години гаранция.

Към лабораторията се предлага набор от 50 сензора, сред които има такива за ускорение, въглероден диоксид, скорост на флуиден поток, електростатичен заряд, динамометър, Гайгер – Мюлеров брояч, ЕКГ сензор, микрофон, сензори за магнитно поле, за сърдечен ритъм, за нивото на звука, силата на триене, замърсяване на водата и много други. Те се включват към декодера чрез специален кабел, като е възможно включването на до четири сензора към една лаборатория, което позволява измерване на четири величини едновременно в рамките на един и същи експеримент. Записва и показва данните от експериментите в реално време на екрана на компютъра или на дъската чрез проектор. Предлагат се оптимизирани комплекти от сензори, отговарящи на учебната програма по конкретни предмети – физика, химия, биология, човекът и природата и др. Всеки желаещ може да си създаде и собствена окомплектовка, отговаряща на неговите специфични нужди.

Лабораторията е излкючително лесна за внедряване и достъпна като цена. Тя е и лесна за наблюдение и представяне на резултати от експерименти в реално време, напълно безопасна е и не изисква нови и трудни за овладяване умения от страна на учителите (начална компютърна грамотност е напълно достатъчна). Работата с нея се усвоява в рамките на двудневен квалификационен курс на място, в училище. Наборът от сензори е съобразен с учебната програма от 3 до 12 клас, а за улеснение на училищата се предлагат и тематични модули по химия, физика, биология, опазване на околната среда и др.

Повече за Сирма Медия

Сирма Медия АД, част от Сирма Груп Холдинг, е първото българско издателство на мултимедийни електронни знания – енциклопедии, речници, образователни игри, уеб базирани бази знания и инструменти за работа на български език. Дейността на Сирма Медия започва през 2002 г. с издаването на първата електронна Българска енциклопедия „А-Я”, съвместно с Българска академия на науките и Книгоиздателска къща „Труд”. Сирма Медия подкрепя изцяло обучението по природни науки за ученици и студенти в България и от 2010 г. е официален представител на FOURIER SYSTEMS. Друга инициатива на Сирма Медия е изключителната Класна стая на бъдещето, която в момента работи в 20 училища в страната и още няколко в Европа. Основата на класната стая е таблетът Intel Classmate PC, който тепърва навлиза в България.

Източник: http://www.sirmamedia.com/

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1054