EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини от събития

Вземи в gLOG
06 Март 12, 15:05 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Над 100 представители на бизнеса и медиите дискутираха предизвикателствата пред „Агросекторът и еврофинансирането“ в първия за 2012 година Клуб Investor.bg
Сериозен интерес предизвика темата за подпомагането на агроекологичните практики и развитието на биоземеделието
6.03.2012 г., София. Европейското финансиране и възможностите за развитие на българското селско стопанство бяха сред най-дискутираните теми по време на организираната от Клуб Investor.bg дискусия „Агросекторът и еврофинансирането – нови посоки за действие“ на 5 март 2012 г. в София. Участници във форума бяха Светлана Боянова, зам.-министър на земеделието и храните, Васил Грудев, зам.-изпълнителен директор на фонд „Земеделие“, представители на сектора в страната, браншови организации, консултанти по европроекти, финансови институции и експерти.

Фокусът на презентациите и дискусиите по време на събитието бяха възможностите за усвояване на агросубсидиите в последните две години от първия програмен период (2007-2013) и насоките за подпомагането на сектора след 2014 г. Специално място бе отредено на темата за подпомагането на агроекологичните практики и развитието на биоземеделието.

По време на форума беше съобщено, че през следващата седмица започват плащанията за обработваеми земеделски земи, които попадат в екомрежата НАТУРА 2000 и се финансират от програмата за развитие на селските райони. Това обявиха зам.-министър Светлана Боянова и Васил Грудев от Фонд „Земеделие“.

Активно участие в дискусията взеха представителите на браншовите организации. Диляна Славова от Националната асоциация на млекопреработвателите представи предстоящия програмен период до 2020 г. и мерките от програмите за селските райони. Кристина Цветанска от Асоциацията на консултантите по европейски програми насочи вниманието към неизползвания ресурс по различните мерки от програмата за селските райони, като предложи възможност за неговата трансформацията.

Христин Динев от Емпорики Банк сподели с присъстващите конкретна информация за възможностите за финансиране по агропрограмите.

За компенсаторното плащане по мярка 213 са подадени около 2 400 заявления, съобщи Васил Грудев. Мярката беше въведена през миналата година, като досега са подадени около 2 400 заявления с общ размер на земеделската земя от близо 790 хил. дка. Очаква се размерът на изплатената субсидия да бъде около 3 млн. евро. Средствата се отпускат на стопаните, които не провеждат земеделски дейности в определени периоди от годината, свързани с опазването на ценни растителни или животински видове.


На форума бяха представени данни на Държавен фонд „Земеделие“, които показват, че най-голяма наситеност на земеделските имоти, които попадат в екомрежата НАТУРА 2000 и за които са искани компенсаторни плащания, са в областите на Смолян, Хасково и Сливен.

Партньори на събитието бяха Emporiki Bank Credit Agricole Group и Евро Ферт АД.

За контакт:
Катрин Иванова - Мениджър събития
katrin.ivanova@Investor.bg
тел: +359 2 812 9 831
моб: +359 894 717 226За Клуб Investor.bgКлуб Investor.bg е клубът на инвестиционната общност в България и на всички, които се интересуват от пазарите и тяхното развитие. Мисията на Клуб Investor.bg е да подкрепя развитието на бизнеса и добрите корпоративни практики на компаниите, като осигурява професионално мнение по актуални теми от света на бизнеса и финансите и среща инвестиционната общност с водещи професионалисти от света на бизнеса. Клуб Investor.bg се провежда от 2007 година и е утвърдена платформа за дискусии на теми, свързани с българската и международната икономика и финансовите пазари.

Източник:

Комуникационна агенция PRoWay
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1377