EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини от събития

Вземи в gLOG
03 Ноември 11, 12:55 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ беше отличен с две награди Кристална лира
Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) отличи Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” с Кристални лири за приноса му в развитието на българския музикален и танцов фолклор на официална церемония на 1 ноември.
София, 3.11.2011 година Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) отличи Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” с Кристални лири за приноса му в развитието на българския музикален и танцов фолклор на официална церемония на 1 ноември. Кристалната лира за музикален фолклор бе присъдена за музикалния концерт "Екипът" с автори и диригенти Георги Андреев, главен диригент на Ансамбъла и диригент на оркестъра, и Георги Генов, диригент на хора, както и за тържествения концерт "Българското", който се състоя по случай 60-тата годишнина на Ансамбъла. А Кристалната лира в областта на танцовия фолклор бе връчена за хореографията на "Българи от старо време" (ко-продукция с Музикалния театър), както и за хореографията на тържествения концерт "Българското” на главния хореограф Ивайло Иванов. Тези отличителни награди са една висока оценка както за цялостната работа на Ансамбъла през 2011 г., така и за конкретните творци - композитори, диригенти, хореограф, а и за целия състав на Ансамбъл „Филип Кутев”.

Наградата Кристална лира се присъжда ежегодно – тази година за 15-ти път, за ярки върховни постижения в различни музикални области от Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Дирекция „Музика и танц“ на Министерството на културата и Класик ФМ радио.

Тази година Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” беше отличен и с друга престижна награда. На официалното откриване на 39-тия Международния фолклорен фестивал в Бургас на 22.08.2011 г., Ансамбъл „Филип Кутев“ беше награден с „Нестинарка“. Наградата се присъжда за изключителен принос в развитието на българския песенен и танцов фолклор.

Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”
е създаден през 1951 г. като въплъщение на идеята на знаменития композитор Филип Кутев (1903 – 1982) – една емблематична за българската музикална култура личност, за въвеждане на българската фолклорна традиция в семейството на сценичните жанрове. Неговата естетическа цел е била запазването на стилистиката на българския селски фолклор в сценичните композиции и песни чрез национални инструменти, традиционно вокално звукоизвличане, старинни костюми и танци. Изключително богатия и разнообразен по диалекти – говорни, музикални, танцувално-пластични, на типове звукоизвличане, на костюми, български фолклор се превръща в източник за създаването на много и различни концертни и театрално-сценични програми, в които всеки българин разпознава нещо свое – нещо от родния си край.

За допълнителна информация:


проф. д-р Елена Кутева
директор на НФА „Филип Кутев”
Moб. тел.: + 359 (896) 866 662
E-mail: philipkoutev@gmail.com

За медийни запитвания:

Диана Чобанова
PR Assistant
Комуникационна агенция PRoWay
Moб. Тел.: + 359 (879) 931 336
E-mail: d.chobanova@proway.bgИзточник:


Комуникационна агенция PRoWay


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1668