EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Успешни СЪБИТИЯ / Предстоящи обществени събития

30 Септември 11, 08:33 / Автор: EventsTeam
За пета поредна година присъждат наградата „Гауденц Б. Руф” за ново българско изкуство
Над 90 проекта се включиха в надпреварата за двата приза в категории „Млади творци“ и „Утвърдени творци“
27 септември 2011 г., София

За пета поредна година в София ще бъде присъдена наградата „Гауденц Б. Руф“ за ново българско изкуство. Всяка година, след провеждането на конкурс, двама художници, по един в категориите „Млади творци” и „Утвърдени творци”, получават награда, възлизаща съответно на 2,500 и 4,500 евро. През 2011 г. близо 90 кандидата подадоха портфолио за участие в конкурса. Победителите ще станат ясни на специална церемония, която ще се състои на 3 октомври в 18:00 ч. в галерия „Райко Алексиев“ в София. С оповестяването на победителите ще бъде открита и изложба, представяща творбите на всички финалисти в надпреварата.

Наградата „Гауденц Б. Руф” води началото си от 2007 г. и се присъжда в рамките на конкурс за млади и утвърдени творци. Ежегодно тя цели да стимулира и популяризира визуалните изкуства в България. Особено внимание се отделя на творчеството на по-младото поколение, а финансовата обезпеченост на конкурса е поета от фонд в Швейцария.

Призьорите в надпреварата се определят от изтъкнати предствители на българската и чуждестранна художествена сцена. През 2011 г. сред чуждестранните членове на журито бяха Бранислав Димитриевич, изкуствовед от Белград, Сърбия и Ханспетер Портман, изкуствовед от Цюрих, Швейцария. От българска страна в селекцията на кандидатурите се включиха Мария Василева и Светлана Куюмджиева, художествени критици и куратори, както и Правдолюб Иванов, художник.

От получените близо 90 кандидатури на първата си сесия през месец май тази година журито номинира за втори кръг следните участници:

Категория „Млади творци”:

Станимир Генов, София; Зоран Георгиев, Гевгели/София; Викенти Комитски, София; Димитър Шопов, Пловдив; Миряна Тодорова, София/Ню Йорк; Коста Тонев, Пловдив/Виена, Ив Тошайн, София/Виена; Десислава Унгер, София/Виена.

Категория „Утвърдени творци”:

Иво Бистрички, София/Бургас; Самуил Стоянов, Добрич; Петер Цанев, София; Вероника Цекова, София.

Победителите в тазгодишната надпревара за наградата „Гауденц Б. Руф“ ще бъдат оповестени на 3 октомври в 18:00 ч. в галерия „Райко Алексиев“ в столицата. Успоредно с награждаването ще бъде открита и специална изложба, показваща произведенията на финалистите. Експозицията „SHORTLIST 2011/ НОМИНАЦИИ 2011“ ще бъде достъпна от 3 до 23 октомври в София, а от 27 октомври до 10 ноември творбите на финалистите ще гостуват в галерия „Графит“ в гр. Варна.

Подробности за наградата „Гауденц Б. Руф“ можете да откриете на уебстраницата www.ruf-award.org.

Източник:
All Channels

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1078