EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини за събития

Вземи в gLOG
11 Април 10, 16:15 / Автор: EventsTeam
Само 5 дни остават до първия полуфинал на конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab 2010”
Българският победител ще участва в международния финал в Обединеното кралство, заедно с представители от три континента – Европа, Азия и Африка.
Само 5 дни остават до първия полуфинал в България на международния конкурс за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab 2010”. Първият кастинг ще бъде на 16 април във Варна и ще се проведе в заседателната зала на Техническия университет. Вторият ще бъде на 18 април в Учебния театър на Пловдивския университет. Последната възможност за участие е на 24 април в заседателната зала на СУ „Св. Климент Охридски”. Големият финал, в който ще се определи българският победител, ще се проведе в Театър „София” на 11 май.

Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо или чрез видеозапис на първоначален кастинг в един от трите града – Варна, Пловдив и София. Участниците не са ограничени в избора на град за явяване на първи кръг. Всеки трябва да подготви триминутно научно-достоверно, атрактивно и разбираемо поднесено представяне на научна тема. То може да включва песен, танц, поезия, изображения или да бъде представено по друг атрактивен начин, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природоматематическите и инженерни науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития. „Успешните кандидати трябва да са спокойни, уверени, забавни и научно достоверни. Търсим преводачи от научен на ежедневен език”, каза на среща с медиите Ивайло Славов, член на журито, метеоролог в ТВ-МЕТ и учен-комуникатор от Форум „Демокрит”.

Тази година за първи път Форум „Демокрит” е основен партньор на Британски съвет и Министерството на образованието, младежта и науката в организацията на българското издание на конкурса. „Според изследване, което направихме с партньорски организации от още 7 държави, образът на учения в главите на младите европейци все още е този на стареца в бяла престилка”, каза Ивайло Димитров от Форум „Демокрит”. Според него, конкурсът за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab ” помага на сцената да се покажат младите учени, които да говорят за науката разбираемо и със страст.

„Тази година конкурсът разшири географските си територии извън страните от Югоизточна Европа, където той стартира през 2007-ма. Национални конкурси през 2010г. се провеждат във вече 12 страни от три континента. С нетърпение очаквам да разбера коя наука ще представи България на международния финал, на който досега участваха биофизик, ядрен физик и химик”, сподели Любов Костова, ръководител „Проекти и партньорства” в Британски съвет. Според нея, една от най-големите награди за всички, класирали се за големия финал в София, е участието им в майсторски клас по комуникация на науката. В него ще могат да усъвършенстват своите умения за комуникация, с помощта на британски и български преподаватели.

Конкурсът се провежда от Форум Демокрит, Британски съвет и Министерството на образованието, младежта и науката, и в партньорство с Българската академия на науките, Столична община, Съюза на учените в България, СУ „Св. Кл. Охридски”, ТУ Варна, ПУ „П. Хилендарски”, Майкрософт България, Софийска вода АД, Издателство Сиела, Издателство РОЙ Комюникейшън, Фондация ВИА Сапиенция, сп. Обекти, БНР Програма „Хр. Ботев”, Нет Инфо, Vbox 7 и др. И тази година БНР Програма „Хр. Ботев” ще проведе радио конкурс за 90-секундни аудио записи на финалистите, чиито резултати ще бъдат обявени на финала. 

Желаещите да участват могат да получат повече информация за конкурса, подготовката и формуляри за регистрация: http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-beautiful-science-famelab.htm

Източник:
http://press.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=290395&df=45&dflid=3

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1149