EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини за събития

Вземи в gLOG
08 Април 10, 15:04 / Автор: EventsTeam
На 10 април 2010 г. от 13 часа пред главния вход на Мол Варна ще се проведе първото по рода си за морската столица състезание по Йо Йо
След първото регионално състезание в Разград и първия национален шампионат в София през изминалата година, състезанието във Варна се очаква с огромно нетърпение от всички почитатели на необичайния и атрактивен нов спорт.
На 10 април 2010 г. от 13 часа пред главния вход на Мол Варна ще се проведе първото по рода си за морската столица състезание по Йо Йо.

Датата 10 април е определена след допитване в сайта на Йо Йо България, в който децата прецениха, че искат да посветят последния ден от пролетната ваканция на любимото си занимание. Очакванията са за един изпълнен с много емоции и настроение празник.

След първото регионално състезание в Разград и първия национален шампионат в София през изминалата година, състезанието във Варна се очаква с огромно нетърпение от всички почитатели на необичайния и атрактивен нов спорт.

За разлика от модерните игри за младежи, които ги задържат край многобройните технически средства и „джаджи”, Йо Йо заниманията могат да се провеждат на открито независимо от мястото – на улицата, в парка, на спирката, в училищния двор… Йо Йо-то може да се окаже един от малкото начини младежите да се върнат отново сред природата. Не случайно подобни събития привличат масово младежката аудитория и набират все повече популярност на много места по света.

Въпреки че е отскоро в България, Йо Йо -то има невероятен потенциал. Някои от играчите напредват много бързо и бързо достигнат нивото на професионалистите. Йойо-инга като хоби и спорт, се практикува навън и не само изкарва децата сред природата, отделя ги от техните компютри, но и развива качества като търпение, внимание, концентрация, сръчност, амбиция, креативност. Като всяко хоби, то увлича, отнема доста време в тренировки и усилия и човек се пристрастява към любимото си занимание. Хората, които се занимават с Йо Йо, са сформирали едно цяло общество, събират се, за да тренират заедно, разменят клипове по интернет с най-новите тенденции и майстори по Йо Йо. Редовни срещи на Йо Йо играчите се правят почти всяка неделя в парковете на различни градове на страната – София, Пловдив, Бургас, Варна, Разград и други.

Собствениците на Йо Йо България са Мартин Антонов (19 години) и Станислав Божанов (18 години). В България манията по въртящата се макаричка е сравнително отскоро. Огромен интерес предизвика участието на Мартин Антонов в един от проектите на Шоуто на Слави - "Кандидати за слава”. Там той се класира 12-ти от над 4000 участника от цялата страна. Тази проява засили изключително много интереса у младите хора и днес спортът има над 5000 почитатели.

Участниците в Йо Йо състезанията са предимно момчета във възрастовата група между 10–19 години. Момичетата са по-малко и рядко се престрашават да покажат уменията си пред толкова публика. Турнирите се провеждат при ясни правила и регламент, които се определят предварително, за да могат участниците да насочат подготовката си. Съдии на състезанието във Варна ще бъдат Мартин Антонов от Варна и Станислав Божанов от София. Изпълненията са на музикален фон, който с изключение на фрийстайловете се подготвя от организаторите. Приблизителният брой на участниците в пролетното състезание е около 50. Освен от Варна, желание за участие са заявили деца от София, Разград, Бургас, Добрич, Русе и други градове.

ПОВЕЧЕ ЗА ЙО ЙО:

Едни от най-ранните данни за йо-йо, достигнали до наши дни, сочат, че тази играчка за деца и възрастни е възникнала приблизително през 500 г. пр. Хр. в древна Гърция, като потвърждение за това е рисунка върху ваза, изобразяваща момче, което си играе с йо-йо. Първите йойо-та са представлявали дървени или глинени дискове, а по-късно се правели и от лек метал. Филипински исторически записи свидетелстват, че през ХVI век ловци, криещи се сред гъстите храсти и дървета, са използвали камък, вързан към дълго (до 6 метра) въже, който мятали по диви животни. При несполучлив опит въжето връщало камъка по принципа на действието на йо-йо.

Филипино-американецът Педро Флорес е първият сериен производител на макаричка, направена от два еднакви малки диска, свързани с ос, около която е навита еластична нишка, завършваща с примка за пръста. През 1928 г. той отваря цех за йо-йо в Санта Барбара, Калифорния, като започва с дузина ръчно изработени модели. Само година по-късно Педро вече произвежда по 300 000 броя дневно. Макаричката, която се хвърля надолу и сама се връща в ръката на играещия, става хит сред децата и привлича вниманието на по-възрастните.

Модата на йо-йо периодично, с различна сила пленява хората от 30-те години на ХХ век, та до днес. Съвременното йо-йо е създадено през 30-те години на миналия век, когато фирмата Duncan решава да му сложи лагер. Чрез него е възможно правенето на най-различни трикове. Това напълно променя играчката и днес йо-йото представлява смесица между спорт, хоби и начин на живот. Дори в Щатите го наричат „споби”. Дали си състезател, колекционер или просто играеш, докато нямаш какво да правиш на спирката или чакаш някого, това няма никакво значение – йо-йото е достъпно за всички.

В световен мащаб йо-йото е изключително популярно. В САЩ и Япония играчите са най-много, а последните години се засилва интересът и в Европа. Йо-йото има и състезателен характер – има световни, щатски и национални първенства, които събират играчи от цял свят. В началото на годината на 30 и 31 януари в Прага се проведе първото европейско йо-йо състезание, на което достойно се представиха и българските участници – Пламен, Ангел и Николай от София.

Източник: http://press.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=289869&df=45&dflid=3

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1082