EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

БИЗНЕС Новини / Общество

Вземи в gLOG
09 Март 10, 22:33 / Автор: EventsTeam
Становище на Коалиция: БЪЛГАРИЯ СВОБОДНА ОТ ГМО за новия закон за ГМО
§ 55а или чл. 80 от ЗГМО означава: Пълна териториална забрана за полеви опити в зоните на Натура 2000 и буфер 30 км около тях и никакво ограничение за ОТГЛЕЖДАНЕ С ЦЕЛ ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА на всички разрешени до момента в ЕС хибриди /MON810 и картоф Амфлора, които ще се увеличават още/, дори в центъра на Натура 2000!
ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА 41 НАРОДНО
СЪБРАНИЕ
ДЕПУТАТИТЕ ОТ 41 НАРОДНО
СЪБРАНИЕ

Абсолютно сигурни сме!!! Това е потвърдено от шестима независими един от друг юристи, като двама са специалисти по европейско право!!!

В приетия към момента текст, който отива за гласуване в пленарна зала :

§ 55а или чл. 80 от ЗГМО: Министърът на околната среда и водите не издава разрешение за освобождаване в околната среда на генномодифицирани организми в границите на защитените територии, защитените зони от националната екологична мрежа, по смисъла на Закона за генетичното разнообразие, както и на отстояние от границите им, по-малко от 30 километра.

Означава:
Пълна териториална забрана за полеви опити в зоните на Натура 2000 и буфер 30 км около тях и никакво ограничение за ОТГЛЕЖДАНЕ С ЦЕЛ ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА на всички разрешени до момента в ЕС хибриди /MON810 и картоф Амфлора, които ще се увеличават още/, дори в центъра на Натура 2000!

В същото време никъде няма временна забрана за отглеждане /чл.82 или чл.75/, до задействането на предпазна клауза / това е единствената форма за забрана на разрешените в ЕС хибриди/, нито срок в който МОСВ да са длъжни да я задействат или подготвят. В момента и по стария ЗГМО, и по новия ЗИД на ЗГМО, отглеждането с цел пускане на пазара на царевица MON810 и картоф Амфлора е разрешено на територията на цялата страна/ мога да си го купя и да го насадя пред вашия вход или в зона Иракли и ще е законно/. Ако се появи нов разрешен от ЕС хибрид - например тютюн и друга Европейска държава не задейства предпазна клауза, /просто защото не отглеждат тютюн и не ги интересува/ България нищо не прави и всеки си сади тоя ГМО тютюн където си поиска, /защото чл.79 вече не съществува, а предпазна клауза на друга държава няма/.

За да отговаря на обещанията пред медиите които дадоха Премиера Бойко Борисов, г-жа Цецка Цачева, дори министър Найденов днес, текста трябва да изглежда така:

§ 55а или чл. 80 от ЗГМО: Министърът на околната среда и водите не издава разрешение за освобождаване в околната среда И ОТГЛЕЖДАНЕ С ЦЕЛ ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА, на генномодифицирани организми в границите на защитените територии, защитените зони от националната екологична мрежа, по смисъла на Закона за генетичното разнообразие, както и на отстояние от границите им, по-малко от 30 километра.

Това не противоречи на пазара по принцип, защото вноса остава разрешен!

Искаме нашите депутати да знаят какво ще гласуват! Ние гласувахме за вас – ваш ред е, тука няма партии - пред земята и хляба всички сме равни!!!

Коалиция: БЪЛГАРИЯ СВОБОДНА ОТ ГМО

За Контакти:
bu4ini6

Източник: http://press.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=284110&df=45&dflid=3

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1187