EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

БИЗНЕС Новини / Държавно управление

Вземи в gLOG
10 Декември 09, 21:38 / Автор: EventsTeam
България става част от европейската информационна система в областта на корабоплаването
Проектът SafeSeaNet има за цел да повиши нивото на координация на обмена на информацията за кораби с опасни товари между страните-членки на ЕС.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков инспектира днес нововъведената национална информационна система SafeSeaNet. На официалното й представяне в гр. Варна присъстваха и зам.-министър Камен Кичев, изпълнителния директор на ИА „Морска администрация” Сергей Църнаклийски, представители на фирмата - изпълнител „ТехноЛогика” и др.

Проектът SafeSeaNet има за цел да повиши нивото на координация на обмена на информацията за кораби с опасни товари между страните-членки на ЕС. Българската система е разработена за ИА „Морска администрация”, сертифицирана е от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) и е пусната в експлоатация от ноември 2009 г. С това страната ни става част от европейската информационна система, като изпълнява всички изисквания на директивите на Европейския съюз.

Основните задачи на SafeSeaNet са да се подобрят: възможностите за откриване на ситуации представляващи потенциален риск за морската безопасност или околната среда; организацията при реакция в случай на инциденти и замърсяване на морската среда; контрола върху плавателните съдове в пристанищата; ефективността на пристанищната логистика; събиране на статистическа информация в интерес на EMSA, държавите членки и др.

Чрез изграждането и разработването на национален SafeSeaNet сървър Р България участва пълноценно в проекта на EMSA. Системата изпраща съобщения на базата на въведени от оператор или получени от други системи данни, предоставя възможност за изпращане на запитвания към европейския индекс сървър (EIS) и отговаря на негови. За тази комуникация се поддържа база данни с всички изпратени и получени съобщения, както и техните отговори. Подсистемата HAZMAT осигурява съхранението и каталогизирането на подадените към нея документи за опасни товари с цел изпращането им при заявка от EU SSN.

В периода 9.12 – 11.12.2009 г. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков бе на обиколка в градовете Варна и Бургас. По време на визитата си той посети летищата и пристанищата в региона, като се запозна с материалното им състояние и перспективите за развитие. 

Източник:
http://press.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=264291&df=45&dflid=3

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1267