EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини от събития

Вземи в gLOG
09 Декември 09, 20:10 / Автор: EventsTeam
Премиера на филмa „Биографията на една снимка” показа кадри от неофициалната история на България
Какво означават усмивките на българските министри, уловени от една фотография, заснета на 1 май 1945 г.? Като че ли всичко е наред, а хората очакват ново, добро начало с края на най-кошмарната война. Всъщност обаче, съдбините на България поемат в друга посока. Снимката е повод за документалния разказ в „Биографията на една снимка”, осъществен талантливо от сценариста Влади Киров и режисьора Любомир Халачев. Филмът разкрива защо историята не следва външната логика на тази стара снимка.
Вчера, 8 декември 2009 г., във филмотечно кино „Одеон” в София се състоя премиерата на филма „Биографията на една снимка”, четвърта, последна част от тетралогията „Духът и битът на българина 1850-1950 г.” Първите три филма от поредицата са „Копнеж по нови неща”, „Как Европа влезе в България” и „Френската жена на българския подофицер”. Документалната мини-серия ще бъде издадена в обща опаковка на DVD в български вариант и в английски вариант (със субтитри). На премиерата присъстваха известни лица от гилдията на кинематографистите и от широките културни среди в столицата. 

Какво означават усмивките на българските министри, уловени от една фотография, заснета на 1 май 1945 г.? Като че ли всичко е наред, а хората очакват ново, добро начало с края на най-кошмарната война. Всъщност обаче, съдбините на България поемат в друга посока. Снимката е повод за документалния разказ в „Биографията на една снимка”, осъществен талантливо от сценариста Влади Киров и режисьора Любомир Халачев. Филмът разкрива защо историята не следва външната логика на тази стара снимка. 

Документалната поредица изобилства с исторически факти и информация, които се редуват с възстановки на бита и всекидневието на българите в периода 1850-1950. Стремежът е бил да бъдат поднесени увлекателни истории, озарени от деликатно чувство за хумор. „Биографията на една снимка” е финал на документален мини-сериал, който не дава оценки и е чужд на дидактизма. Затова филмите ще допаднат както на учениците, така и на всеки любознателен зрител, който иска да чете между редовете на официалната история на България, без да робува на политически оценки и гръмки постулати.

Филмът „Биографията на една снимка” е дело на Кадиак филм с подкрепата на ИА „Национален филмов център”

Сценарист: Влади Киров

Оператор: Емил Пенев а.б.о

Художник: Борис Нешев

Монтаж: Донка Иванова

Музикално оформление: Мариана Вълканова

Режисьор: Любомир Халачев

За творческия екип

Влади Киров, сценарист

Роден през 1949 г. в София. Завършва германистика и българска литература в Софийския университет. Автор на сценарии, романи, новели и разкази.

Избрана филмография:

“Спомен подир спомен” – реж. Костадин Бонев

“Корабите са пълни” – реж. Костадин Бонев

“Благослов” – реж. Любомир Халачев

“Френската жена на българския подофицер” – реж. Любомир Халачев

“Как Европа влезе в България” – реж. Любомир Халачев

“Копнеж по нови неща” – реж. Любомир Халачев

“Образ невъзможен” – реж. Станимир Трифонов

“Биографията на една снимка” реж. Любомир Халачев

“Европолис-градът на Дунава” реж. Костадин Бонев

Избрани награди:

Златна роза за “Образ невъзможен”

Годишна награда за драматургия на СБФД

Награда за драматургия на телевизия “Европа” от фестивала “Златен ритон” в Пловдив

Специалната награда на фестивала във Вермонт, САЩ

Номинация за най-добра книга (”Юридически казус”) на книжарници “Хеликон”

Любомир Халачев, режисьор и продуцент

Завършва ВГИК-Москва през 1972 г. От 1975 г. работи в Студия "Време" като оператор и режисьор на документални и научнопопулярни филми. Има повече от 100 късометражни филма. Професор, д-р на изкуствознанието, декан на факултет "Екранни изкуства" в НАТФИЗ. Автор на много статии и разкази, отпечатани в пресата, и на 7 книги в областта на киното и телевизията. Специализира в Италия и Дания.

Режисьор на филмите “Куче на прозорец” (1986), “Мимикрия” (1989), “Черно море” (1998), “Копнеж по нови неща “ (1999), “Благослов” (2000), “Как Европа влезе в България…” (2002), “Френската жена на българския подофицер” (2003), “Мъж за милиони” – игрален (2006) “Сингапур - градът на лъва”, (2007), “Биографията на една снимка” (2009) и др.

Продуцент на филмите “Служение”, “Образ невъзможен”, “Копнеж по нови неща”, “Как Европа влезе в България” и др.

Награди

“Образ невъзможен”: носител на наградата “Златна роза” за документален филм от фестивала във Варна, 1996 г.

“Служение”: носител на Диплом от фестивала в Минск, 1996 г.

“Как България влезе в Европа”: носител на Специалната награда на журито от “Златната ракла” 2002 г.

За Кадиак филм

Продуцентска компания, специализирана в производството на документални и игрални филми и на телевизионни програми. Творческата история на Кадиак филм обхваща над 30 документални филма и телевизионни драми, като някои от тях са носители на български и международни награди. Основател на компанията е проф. Любомир Халачев. Екипът на Кадиак филм включва специалисти в областта на филмовото и телевизионно изкуство с опит както в България, така и в чужбина.

Източник: http://press.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=264171&df=45&dflid=3

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0837