EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини за събития

Вземи в gLOG
10 Декември 09, 08:37 / Автор: Деница Ватева, вестник "Дневник"
България ще участва в по-малко туристически изложения през 2010 г.
Половината от бюджета за реклама ще покрива стари задължения.
През следващата година правителството ще съкрати националното участие по туристически изложения заради липса на средства и слаб интерес от страна на бизнеса. Това е станало ясно след провелата се във вторник среща между представители на туристическите сдружения и зам.-министъра на икономиката, енергетика и туризма Иво Маринов, научи "Дневник“ от свои източници. Официално от ведомството нито потвърдиха, нито отрекоха информацията. През 2010 г. страната ни ще участва в 35 борси, което е със 7 по-малко от миналата година. От програмата за национална реклама ще отпаднат изложенията KITF в казахстанския град Алмати, WTF в Шанхай, EIBTM в Барселона и Moskow International ski& bord в Москва. България няма да се представя и на борсите BTE, KOTFA и Turistik&Caravaning в Брюксел, Сеул и Лайпциг през 2010 г., след като още през тази година анулира участието в тях заради липса на средства.

Още при встъпването си в длъжност ресорният зам.-министър Иво Маринов съобщи, че трябва да се преосмисли участието на България по изложения, защото има някои, които не са атрактивни за бизнеса. Така например според доклад на икономическото министерство, с който "Дневник“ разполага, през миналата година е имало 2 изложения, на които не е присъствала нито една фирма, а други 3 са били посетени едва от една (виж графиката). Близо 1/4 от борсите пък са предизвикали интереса на по-малко от 3 съизложителя от туристическия сектор. На най-големите изложения в Москва, Лондон, Берлин и Киев пък са участвали над 20 компании и сдружения от сектора. През следващата година страната също ще присъства с национален щанд на тях.

За 2010 г. държавният бюджет ще отдели 3.4 млн. лв. за туристическа реклама на България. По неофициална информация на "Дневник“ обаче с него ще трябва да бъдат покрити и задължения от близо 1.7 млн. лв., които са натрупани от бившата агенция по туризъм. През следващата година обаче България ще усвоява и средства по европейската програма "Регионално развитие“, като са предвидени проекти за външна, печатна и телевизионна реклама на руския, английския и немския пазар, които са сред ключовите за българския туризъм. На 18 декември пък, ден преди официалното отпадане на визите за македонци и сърби при пътувания в ЕС, българското посолство в Скопие ще организира промоционална кампания на българския туризъм в Македония. По данни на икономическото министерство за периода януари-август най-много чуждестранни туристи в България са дошли от Румъния, Германия, Гърция и Русия. Най-силен спад пък е отбелязан на британския и скандинавските пазари, където намалението в броя на туристите е между 20 и 53%. Туристите от Словакия също отбелязват значителен спад - 51.3% за първите осем месеца на годината. По данни на министерството към октомври обаче общият брой на чуждестранните туристи, посетили България, е спаднал с незначителните 0.2%, а приходите от сектора дори отбелязват ръст от 1.2%. За първите 9 месеца приходите от чужди туристи в сектора са 2.2 млрд. евро, сочат данните на БНБ.

Източник:
в-к "Дневник"

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1