EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини от събития

Вземи в gLOG
09 Декември 09, 19:22 / Автор: EventsTeam
Нелегалните имигранти у нас живеят в правен вакуум
Съдействие за първоначално езиково обучение и улеснено легализиране на престоя искат чужденците у нас.
Необходима е промяна в българското законодателство, която да регламентира статута на нелегалните имигранти в страната. Около това мнение се обединиха участниците в заключителната кръгла маса по проект „Заедно за по-добра интеграция на имигрантите“, организирана от Центъра за предприемачество и управленско развитие-България (CEED). В противен случай чужденците, които от години живеят у нас без документи и право на образование и работа, се оказват на практика изключени от обществото, изтъкнаха експерти от различни организации по време на форума.

По проекта, финансиран от Европейския фонд за интеграция на граждани от трети страни, CEED е организирал четири обучения в различни градове на страната - София, Пловдив, Варна и Перник, посочи изпълнителният директор на организацията и един от лекторите по време на обученията - Николай Ярмов. На тях са присъствали представители на различни етнически групи, живеещи у нас - от Афганистан, Етиопия, Нигерия, Сирия, Ливан, Турция, Армения, Русия и др. Целеви групи на проекта са били имигрантите от трети страни (извън ЕС) и институциите в България, имащи отношение към тях.

Форумите са показали, че имигрантите в България се нуждаят главно от съдействие за първоначалното езиково обучение и улеснен и по-бърз начин за легализиране на престоя им и намиране на работа. Отделните етнически общности обаче изтъкват и други свои нужди, различни за всяка една от тях. За идващите от Афганистан това е недискриминационното отношение, за ливанците – помощта в общуването с институциите, за китайците – улеснение в търговията, за виетнамците – признаването на квалификацията. Турците настояват за улеснения за получаване на статут, а арменците – за по-голяма подкрепа за културата, помощ за училището и църквата, и др.

Обученията, проведени от СEED, са били насочени не само към чуждите общости у нас, но и към институциите, които имат отношение към имигрантите – държавни агенции, комисии, общини, представители на неправителствени организации и др. Целта е била да се провери дали България като равноправен член на ЕС достига това ниво на ангажираност и отношение към имигрантите, дали сме готови като общество да посрещнем подобни предизвикателства, как институциите, държавата и общините комуникират с имигрантските общности, как чуждите граждани биват третирани в системата на образование, здравеопазване и др.

Според Николай Ярмов, броят на имигрантите в България расте и ще продължава да расте, тъй като страната ни е привлекателна като член на ЕС. Освен всичко останало, имигрантите у нас са вън и от официалната статистика, но според различни проучвания броят им е между 104 хил. и 130 хил. души. В тази статистика се включват и легално пребиваващите у нас, уточни Ярмов. Най-голям е броят на идващите от Турция, Китай, Близкия Изток и Русия. Въпреки това, броят на имигрантите у нас е около 1% от населението, като средно за ЕС той е 3,8%. Далеч пред нас са страни като Люксембург (33%), Германия (13%), Франция (10%), Испания (5,3%) и дори Чехия (4,9%). Въпреки това обаче можем да се поучим от техния опит и добри практики, установени в течение на времето, изтъкна Борислав Гаврилов, експерт от СEED.

Все още се притесняваме да използваме термина „нелегални имигранти“, посочи от своя страна Елена Дянкова, координатор на Гражданска инициатива „Справедливост 21“. Организацията, заедно с Правната клиника за бежанци и имигранти към Юридически факултет на СУ "Св. Климент Охридски", Фондация "Център за правна помощ - глас в България", е сред инициаторите на петиция с искане за регулиране на статута на нелегалните имигранти и подготвяне необходимите законодателни промени за целта.

Източник:
http://press.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=264147&df=45&dflid=3

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1779