EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

БИЗНЕС Новини / Околна среда

Вземи в gLOG
20 Ноември 09, 22:55 / Автор: EventsTeam
„Кроношпан България” и държавни институции подписват договор за взаимодействие
По силата на това споразумение фирмата поема ангажимент да допуска до своите производства само товари с дървесина, които са със законен произход и да известява институциите при нарушения.
Дървопреработвателното предприятие „Кроношпан България”, Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите ще подпишат в събота тристранно споразумение за сътрудничество и обмен на информация.

Подобен договор между частна компания и държавната власт ще влезе в сила за първи път у нас.

По силата на това споразумение фирмата поема ангажимент да допуска до своите производства само товари с дървесина, които са със законен произход и да известява институциите при нарушения.

В момента от 3 650 000 ха гори, само 120 000 ха са сертифицирани, т.е около 3,3 % от горските насаждения в страната притежават сертификат за устойчиво управление на горите. Съществуващото положение не гарантира пълна защита от злоупотреби в горите. Според представители на дървопреработвателния бранш средния добив на дървесина у нас е около 5 млн. куб.метра годишно, но заради мащабите си паралелният нелегален добив нанася екологични и икономически вреди.

Договорът е много важна крачка към превенция на сивия сектор, към увеличаване на инвестициите в българската гора, за да бъде стопанисвана съгласно най-добрите лесовъдски практики и към въвеждането на бъдещето 100% сертифициране на горите у нас.

С подписването на споразумението от „Кроношпан България”ЕООД се надяват да помогнат на държавата в политиката й на стимулиране на произвоството на технологична дървесина и възпроизводството на горските култури, както и в намаляването на натиска за ползване ресурси от естествени гори.

Подписи под документа ще положат зам. министърът на земеделието и горите доцент д-р Георги Костов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Бисер Дачев и управителите на „Кроношпан България” Николай Банков и Радован Цаха.

Церемонията ще се състои на 21 ноември от 10 часа в „Кроношпан” Бургас.

Източник:
http://press.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=261403&df=45&dflid=3

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.091