EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

БИЗНЕС Новини / Бизнес

Вземи в gLOG
20 Ноември 09, 09:07 / Автор: EventsTeam
Българската асоциациация на производителите на инертни материали поиска криминализиране на нелегалния добив
БАПИМ настоява да се криминализира нелегалния добив със специален текст в Наказателния кодекс.
Българската асоциация на производителите на инертни материали настоява със специален текст в Наказателния кодекс да се криминализира нелегалния добив. Решението беше потвърдено на извънредното Общо събрание на Асоциацията.

„Криминализирането на нелегалния добив е единствения начин да се затегне контрола в сектора, да се увеличат постъпленията от концесионни такси в държавния бюджет и да се гарантира устойчиво екологично развитие на регионите”, заяви по време на събранието г-н Тома Гийо, съпредседател на БАПИМ.

Предложението залегна в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за подземните богатства, който се изработва с активното участие на БАПИМ.

Организацията предлага също част от примерно 5 до 10% от събраните концесионни такси да бъде заделяна и използвана за подобряване на контрола на добива.

Асоциацията подрепя идеята на Министерство на околната среда и водите държавата да спре да издава нови разрешителни за добив на инертни материали и го определя като правилна стъпка към по-ефективното използване на ресурсите. В момента съществува диспропорция между броя на концесиите и ефективното им опериране. В региона на София например са дадени 60 концесии за добив на инертни материали като само 30 от тях работят реално.

Затова БАПИМ предлага да бъде направен анализ и изработен план, който да отрази запасите и бъдещите потребности от инертни материали, както и да бъде създаден независим одитиращ орган, който на годишна база да удостоверява данните предоставени от концесионера за добитите количества материали.

Предложенията на БАПИМ са част от пакета мерки залегнал в стратегията на Асоциацията за защита на легалния добив на подземни богатства, ефективното използване на ресурсите и спазването на екологичните изисквания в индустрията.

Източник: http://press.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=261235&df=45&dflid=3

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1946