EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

БИЗНЕС Новини / Бизнес

Вземи в gLOG
03 Ноември 09, 13:40 / Автор: EventsTeam
Агенцията по рибарство настоява пред ЕК за запазване на квотата за улов на калкан през 2010 г.
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури e изпратила позицията си до Европейската комисия относно предложението за Регламент на Съвета за определяне на риболовните възможности и свързаните с тях условия на определени рибни запаси в Черно море за 2010 г.
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури e изпратила позицията си до Европейската комисия относно предложението за Регламент на Съвета за определяне на риболовните възможности и свързаните с тях условия на определени рибни запаси в Черно море за 2010 г. В предложението са наложени количествени ограничения: намаление на общия допустим улов за калкан до общо 76 тона – 38 тона за България и 38 тона за Румъния.

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури настоява Комисията да преразгледа виждането си относно намаляване на квотата за улов на калкан. В позицията ясно се казва, че „По общият допустим улов за калкан, България не може да приеме предложеното намаление на общия допустим улов (съответно и квотите) за калкан с 25% по следните причини:

Като цяло, досегашният общ допустим улов за калкан от 100 тона е установен на ниско равнище. Залаганият общ допустим улов от 100 тона, наложен от ЕК като предпазно ниво, е значително занижен по отношение на представените от българските и румънските учени научни данни за състоянието на запаса в техните води. Ето защо предлаганото намаление, макар че в абсолютни цифри е 24 тона за двете държави, то всъщност е твърде голямо като процент – 25%.

За България предлаганото намаление ще доведе до много големи ограничения на риболова на калкан, тъй като квотата от 50 тона за страната за 2008 година бе изпълнена през месец септември 2008 г., а за 2009 – в края на месец март, още преди въвеждането на забранителния период. Поради това предлаганото намаление ще има още по-негативен ефект върху рибарския сектор. Съществува реална опасност цели рибарски общности, които разчитат на уловите на калкан, да останат без доходи.”

Въз основа на направените от български и румънски учени проучвания, показващи, че състоянието на запаса е стабилно, ИАРА счита, че общия допустим улов за калкан може да бъде увеличени или като превантивна мярка да бъде запазен на нивото от 2009 г., с цел подпомагане на естественото му размножаване, определено с Регламент (ЕО) №1139/2008 на Съвета.

ИАРА иска Европейската комисия да преразгледа виждането си за намаление на квотата за калкан, още повече след като България и Румъния са представили План за действие с елемнти на съвместен многогодишен план за управление на запасите от калкан, в който са заложени конкретни технически мерки, мерки за намаляване на риболовното усилие, подобряване на контрола и съвместни научни изследвания.

ИАРА е наясно с необходимостта от по-пълни научни данни, които да послужат като база за обективна оценка на състоянието на запаса от калкан и за научен съвет, поради което намерението на агенцията е да проведе съвместни научни изследвания с румънската страна през ноември 2009 г. и пролетта на 2010 г., с прилагане на еднакви научни методи.

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури счита, че предприетите действия от България и Румъния показват сериозността на проблема и значимостта на калканския риболов и смята, че ангажиментите, които се поемат, ще доведат до подобряване състоянието на запаса.

Приемането на предложението в разпространения от ЕК вариант, който не отразява реалното състояние на запасите, ще повлияе отрицателно на рибарския сектор в България, ще има отрицателно икономическо въздействие и ще предизвика сериозно социално напрежение сред всички заинтересовани страни в сектора. 

Източник:
http://press.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=257159&df=45&dflid=3

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.106