EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

БИЗНЕС Новини / Недвижими имоти

Вземи в gLOG
28 Октомври 09, 23:29 / Автор: EventsTeam
Пропърти мениджмънтът повишава инвестиционната стойност на имотите сочат анализите на Colliers International
В международен план все повече собственици на сгради се ориентират към услугата „Пропърти мениджмънт” в търсене на по-висока стойност на имота, намаляване на разходите и ефективна комуникация с наемателите.
В международен план все повече собственици на сгради се ориентират към услугата „Пропърти мениджмънт” в търсене на по-висока стойност на имота, намаляване на разходите и ефективна комуникация с наемателите. Това сочат анализите на водещи специалисти от международната мрежа на Colliers International. Пропърти мениджмънтът е услуга, която представлява цялостно управление на недвижимата собственост. Тя включва финансов и маркетингов мениджмънт, контрол на фасилити мениджмънта, както и връзки с наемателите. В световен мащаб Colliers International е водеща компания в този сектор, като управлява над 102 млн. кв.м. В България консултантското дружество има договор за пропърти мениджмънт услуги на над 160,000 кв.м. търговски площи.

Пазарът на офисни и търговски площи става все по-конкурентен, появяват се нови площи, наемните цени вървят надолу. В тази ситуация професионалният пропърти мениджмънт е ефективен отговор на предизвикателствата пред собственици и мениджъри, коментират от консултантската компания.

“Важно е собствениците, които имат желание да отдават имотите си под наем с цел реализиране на печалба, да осъзнаят ползата от професионалния подход в пропърти мениджмънта и да доверят този бизнес на специалисти. Основният резултат от пропърти мениджмънта е повишаване на инвестиционната стойност на имота. Професионалното управление на всички процеси води до по-високи приходи от наеми, намаляване на разходите за поддръжка на сградата и подобряване на комуникацията с наемателите. Това са ключови елементи за превръщането на един имот в успешен бизнес”, казва Димитър Бранков, директор Управление на недвижими имоти в Colliers International, България.

Основното предизвикателство пред собствениците е да бъдат запазени наемателите.
Това е и първата най-съществена роля на пропърти мениджмънта, сочат анализите, направени в мрежата на Colliers International. Незаетите площи представляват опасност не само за намаляване на паричните потоци и месечните плащания; собственикът трябва да вземе предвид подобренията, необходими за бъдещите нови наематели, разходите за маркетинг, а също така разходите за брокерски услуги, които трябва да бъдат направени за запълването на незаетите площи.

Ангажираността на пропърти мениджъра в управлението на обекта помага на собствениците да задържат своите наематели, включително и като разрешат конкретен проблем на по-ранен етап. Според Димитър Бранков за собствениците най-благоприятното решение е брокерските и пропърти мениджмънт услугите да се предоставят от една и съща компания. “Пропърти мениджърът познава историята и взаимоотношенията на собственика с наемателя, което позволява на брокера така да структурира новото предложение, че то да отговаря в най-пълна степен на нуждите на наемателя”, допълва той.

Втората линия, която пропърти мениджъра следва, защитавайки стойността на имота, се отнася до

ограничаване на разходите.
И двете страни - наематели и собственици, под влияние на глобалната финансова и икономическа криза, имат интерес да работят заедно, за да спестят средства. Например, намаляването на температурата с два градуса, инсталирането на сензори, които автоматично да изгасят осветлението в помещения, където няма хора, води до чувствително спестяване на енергия. Пропърти мениджърите могат да посъветват собствениците да направят малки подобрения, които се изплащат в краткосрочен план и увеличават ефективността на тяхната сграда. Пример в тази посока са автоматичните системи за климатизация и вентилация (HVAC) и соларните панели.

За наемателите в търговските центрове пропърти мениджмънтът може да изиграе ключова роля, като се грижи за промотирането на обекта и сътрудничи за организиране на кръстосани продажби. Пример за това са координирането на различните промоционални оферти на наемателите, синхронизирането на периодите за разпродажби и рекламните кампании. Така се постига допълнителна ефективност и икономии от мащаба.

Третата насока, в която пропърти мениджърът работи, за да осигури повишаване стойността на обекта, е

да бъде винаги ориентиран към крайните резултати.
“Собствениците са под огромно напрежение за постигането на определена възвръщаемост, с която са се ангажирали към техните кредитори”, казва Димитър Бранков. Пропърти мениджърите, които успяват да спестят определени разходи, умножават ефекта и добавят допълнителната стойност към своята услуга, е заключението на специалистите в сектора.

„Всички се возим в една лодка и имаме една посока – да движим бизнеса напред. Пропърти мениджмънтът е капитанът на лодката. Той играе ролята на основен защитник на интересите на собствениците и наемателите, като гарантира оптимални финансови резултати, разбиране на нуждите и осъществяване на комуникацията между екипажа”, сподели още директорът Управление на недвижими имоти на Colliers International. 

Източник:
http://press.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=256347&df=45&dflid=3

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1208