EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

БИЗНЕС Новини / Бизнес

Вземи в gLOG
13 Октомври 09, 18:33 / Автор: EventsTeam
Хлебопроизводителите предлагат експертна помощ на Министерството на земеделието и храните
Според тях създаването на професионални стандарти в хлебопроизводството и ограничаване на сивия сектор са гаранция за качествен хляб. Това са и основните изводи на участниците във Втория национален дискусионен форум на хлебопроизводителите „Българският хляб – ценност, политики и стандарти”, организирана от ХЛЕБОЗАВОДИ „КОРН” АД днес (13 октомври 2009 г.) в Гранд Хотел София.
Освен изработването на професионални стандарти в хлебопроизводството, гаранция за качествен хляб е и ограничаването на „сивия сектор”. Това е основният извод на участниците във Втория национален дискусионен форум на хлебопроизводителите „Българският хляб – ценност, политики и стандарти”, организирана от ХЛЕБОЗАВОДИ „КОРН” АД днес (13 октомври 2009 г.) в Гранд Хотел София. На едно място се събраха представители на производители, търговци, държавни институции и научни среди, за да обсъдят ситуацията в бранша.

Участниците обсъдиха професионалните стандарти, които да залегнат в основата на Харта на професионалните стандарти на хлебопроизводството, а именно:

• Следване на добрите бизнес практики, принципите на свободната и честна конкуренция и общоприетите морални норми в страната.
• Осъществяване на стриктен контрол върху качеството на суровините и готовата продукция.
• Определянето на справедливи и разумни цени на продуктите, съответстващи на реалните разходи за суровини, както и на пазарните тенденции и реалности.
• Прозрачна работа и спазване законите на Република България и активно съдействие на държавата при прилагането на ефективни мерки против „сивия сектор” и корупцията.

„Всичко, което днес обсъждаме ще бъде обобщено и представено на ръководството на Министерство на земеделието и храните. Освен нашите искания към държавата за засилен контрол и ограничаване на „сивия сектор”, ние, като представители на бранша, трябва да положим усилия да гарантираме качеството на продукцията си. Един от утъпканите пътищата за това е създаването на професионални стандарти в хлебопроизводството” каза Красен Йоркишев, изпълнителен директор на ХЛЕБОЗАВОДИ „КОРН” АД .

Участниците предложиха да се настоява пред Министерство на земеделието и храните за въвеждането на защитна изкупна цена на хляба и по-ниска ставка на ДДС. „Само така ще се изсветли бранша - от зърното до хляба”, каза представител на хлебопроизводителите от Габрово и допълни, че без помощта на държавата „сивият сектор” няма да може да се пребори. Съществуването му е основната причина за проблемите в бранша на хлебопроизводство.

В заключение Красен Йоркишев съобщи, че липсата на каквито и да е чуждестранни инвестиции в бранша, означава че той не е атрактивен, а „качество може да се постигне само с въвеждането на съвременни технологии.” Професор Гроздан Караджов от Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив заяви, че хлебопроизводителите могат да се обединят и като бранш да изложат исканията си за реформиране на сектора.
(линк към видео материала - http://tranz.it/load.php?id=7rkAFwVS9QezcgGJ392980 )

Източник:
http://press.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=253840&df=45&dflid=3

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.131