EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

БИЗНЕС Новини / Бизнес

Вземи в gLOG
09 Октомври 09, 14:09 / Автор: EventsTeam
Саша Безуханова е преизбрана за член на борда на Европейски център за жените и технологиите
Саша Безуханова, директор „Публична администрация” в НР за Централна и Източна Европа, беше преизбрана за член на Управителния съвет на влиятелната организация Европейски център за жените и технологиите.
Саша Безуханова, директор „Публична администрация” в НР за Централна и Източна Европа, беше преизбрана за член на Управителния съвет на влиятелната организация Европейски център за жените и технологиите.

По време на общото събрание на центъра, който е под егидата на Европейската комисия, се събраха над 130 жени на управленски позиции в компании като НР, Microsoft, Motorola, Orange, Alcatel-Lucent, лидери на неправителствени организации и държавни институции.

Г-жа Саша Безуханова посочи най-добри бизнес и управленски практики от международния опит на НР за повишаване конкурентоспособността на
компаниите и организациите, чрез привличането на повече жени в сектора на ИКТ.

„Сега е момента да се подготвим за бъдещето и когато кризата отмине, ИКТ секторът да разполага с необходимите ресурси да посрещне следващия цикъл на просперитет. В Европейския център работим за създаване на програми, които да премахнат бариерите пред достъпа на жени в сектора на информационните технологии. През настоящата и следваща година безработицата в еврозоната се очаква да мине границата от 10%; в същото време в ИКТ сектора е прогнозиран
недостиг от 300 000 кадри. Така че, основната ни задача ще бъде да
стимулираме изучаване на ИКТ и навлизане на повече жени на пазара на труда в сектора”, заяви г-жа Безуханова.

Според посочени на форума изследвания налице са значителни разлики между европейските страни – докато 81% от жените в Холандия от 16 до 24 години ползват свободно Интернет технологии, в България този процент е само 38.

Европейският център за жените и технологиите е неправителствена организация, обединяваща институции и компании, които стимулират увеличаване на броя на жените в ИКТ и свързаните сектори. Мисията на центъра е да бъде постигнато значително увеличение на участието на жените в ИКТ до 2015 година.

Организацията цели женската креативност и опит в ИКТ да бъдат използвани при изграждане на икономика на знанието в Европа.

Общото събрание на Европейския център беше предшествано от работна среща под патронажа на Еврокомисаря по информационни технологии и медии Вивиан Рединг. На срещата г-жа Рединг инициира Директория на жените в ИКТ сектора – интерактивна платформа, която да обедини всички инициативи и информация, както и да създаде основите на европейска мрежа на жените от сектора.

Г-жа Рединг представи и новоприсъединилите се 28 компании към Кодекса за най-добри практики за жените и ИКТ. Някои от новoподписалите кодекса компании са световни лидери като CISCO, Google, Infineon, Microsoft, Motorola, Panasonic, SAP, Sony Europe.

Източник:
http://press.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=253219&df=45&dflid=3

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1315