EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини от събития

Вземи в gLOG
10 Октомври 09, 20:35 / Автор: EventsTeam
Доброволци почистиха Перловската река и каналите между езерата в Южния парк
Почистването бе в рамките на инициативата ”Моят зелен град”.
Над 250 доброволци от цялата страна се включиха в инициативата “Моят зелен град” и почистиха повече от 2000 м от бреговете на Перловска река на територията на Южния парк. За пръв път от близо 20 години бяха почистени и каналите между езерата на територията на парка.

Сред доброволците бяха членове на Българското дружество за защита на птиците и служители на Coca-Cola от цялата страна, повече от 100 деца от Националния Ученически Екопарламент, журналисти, както и посетители на Южния парк в съботния ден. Всички те заедно събраха разделно 200 броя чували с отпадъци, които бяха предадени за рециклиране. В класацията за най-нестандартни отпадъци, намерени по време на почистването попаднаха кимоно, задна седалка от кола и пластмасов стол.

Инициативата „Моят зелен град” се организира за втора поредна година от Българското дружество за защита на птиците и Coca-Cola, с подкрепата на Столична община. Фокусът тази година е опазване на водното богатство и намаляване на емисиите въглероден диоксид в столицата.

С почистването на каналите между 3-те езера, доброволците допринесоха за подобряване на циркулацията на водата, насищането й с кислород, улесняване на естественото самопочистване на водоемите и подобряване на условията за развитието на биоразнообразието в тях и региона.

Петър Янков, председател на Българското дружество за защита на птиците, сподели: “Когато водните басейни са чисти и функционират нормално, съотношението на въглеродния диоксид и кислора е оптимално за околната среда. Благодарение на усилията на всички доброволци днес почистихме канали и извадихме 15 куб.м. органична маса от тях. Така спестихме на столичани 7000 кг. въглероден диоксид. Това е количество CO2, което ще се задържи във вече по-добре функциониращи водоеми, вместо да се отдели в атмосферата. Основната цел на инициативата “Моят зелен град” - да покажем как с малка грижа от всеки един от нас природата, водните богатства и биоразнообразието в големия град могат да бъдат съхранени”.

“Моят зелен град” ще продължи с открити уроци на тема опазване на водното богатство и намаляване на емисиите въглероден диоксид в над 20 софийски училища в периода октомври-декември 2009 г. Чрез тях организаторите очакват да достигнат до над 2500 подрастващи с посланията на инициативата.

Повече за инициативата “Моят зелен град”:

Инициативата „Моят зелен град” започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. От началото на кампанията до днес увлекателната история за биоразнообразието в столицата вече достигна до над 2500 деца. 

Източник:
http://press.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=253452&df=45&dflid=3

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0938