EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Прес съобщения

Вземи в gLOG
08 Септември 09, 09:15 / Автор: Български форум на бизнес лидерите
Отговорен ли е туризмът по българското Черноморие?
Резултатите от социологическото проучване „Отговорен ли е туризмът по българското Черноморие?” бяха представени на семинара „Готови ли сме, искаме ли и можем ли да развиваме отговорен туризъм?”, проведен на 4-ти септември в Стопанство Евксиноград.

7 септември 2009 г.

Резултатите от социологическото проучване „Отговорен ли е туризмът по българското Черноморие?” бяха представени на семинара „Готови ли сме, искаме ли и можем ли да развиваме отговорен туризъм?”, проведен на 4-ти септември в Стопанство Евксиноград. Проучването бе осъществено в 18 български летни курорти сред 1200 туристи, хотелиери, служители и местни жители с цел да се установят техните практики, мнения и опит по отношение на социалния, икономическия и екологичния ефект от развитието на туризма. 

Резултатите от проучването показват, че нуждите на туристите все още не са напълно задоволени от туристическата индустрия в България. Туристите се оплакват от наличието на множество боклуци, липсата на достатъчно информация за българската култура и местните забележителности и малкото предложения за екскурзии сред природата. Две трети от анкетираните считат, че природата около летните курорти не е достатъчно запазена, а повече от половината анкетирани туристи са готови да платят повече за престой в екологично отговорен курорт.
Анкетираните местни жители по българското Черноморие очакват туристическите обекти да подобрят услугите, които предлагат, съоръженията и маркетинга и да полагат повече грижа за опазване на природата. От общинските власти се очаква да насочат повече усилия в изграждането на по-добра инфраструктура и прилагането на по-строг контрол върху строителството. Резултатите от проучването сред работодателите и служителите по Черноморието сочат, че методите на работа са неясни що се отнася до вътрешните правилници и отношението към заетите в туризма. 

Семинарът „Готови ли сме, искаме ли и можем ли да развиваме отговорен туризъм?” събра на една маса представители на туристически агенции, хотелиерския бизнес, НПО и академичната общност. Всички споделиха виждането, че развитието на отговорния туризъм е важна предпоставка за подобряването на туристическите продукти в България. Предстои да се вложат много усилия за обучението на персонала, практики за мотивиране и задържане на кадрите, природо-съобразно благоустройство на курортите и по-ефективно рекламиране на България, като привлекателна туристическа дестинация.

Дискусията по въпросите на отговорния туризъм ще продължи в семинар, който ще се проведе в София на 11 ноември - Световният ден на отговорния туризъм.

Семинарите се провеждат в изпълнение на проекта „Корпоративна социална отговорност в туристическата индустрия в България – фактите и бъдещето”, по инициатива на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

Информация за Семинар на тема: "Готови ли сме, искаме ли и можем ли да развиваме отговорен туризъм?", 4.09.2009 г.

За допълнителна информация: 

Станислава Пейчева, Български форум на бизнес лидерите, GSM: (+359 888) 12 55 04, e-mail: office@bblf.bg,
www.bblf.bg

Източник:
Български форум на бизнес лидерите


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1057