EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети / Организация на събитие

Вземи в gLOG
27 Август 09, 13:00 / Автор: Поли Козарова, Маркетинг буркан
Маркетингово събитие: кога и как?

Mаркетинговото събитие има за цел да информира вашата целева група клиенти за продуктите, които предлагате. И не само това – независимо дали маркетирате стока или услуга, по-важно е то да формира интерес за закупуване.

Маркетинговите събития биват най-разнообразни – семинари за представяне на нов продукт, потребителски конференции, конференции, фокусирани върху проблемната област на вашите услуги, ревю на дрехи…, всичко, каквото смятате, че може да бъде организирано от фирмата ви, за да ви приближи към горните две цели – да информирате и да създадете желание за закупуване.

Как да организираме успешно маркетингово събитие?

Съберете мненията на всички заинтересовани страни във фирмата, преди да пристъпите към подготовката на събитието. Ако сте нов във фирмата – попитайте за досегашните фирмени практики. Проверете какво мислят собствениците и ръководството за начина на организация и какви резултати очакват. Консултирайте се с основните оперативни мениджъри във фирмата – проектиране и развой, производство, човешки ресурси, финанси… Ако вземете предвид повече гледни точки, маркетинговото събитие ще бъде наистина общо фирмено дело, а не само израз на вашите собствени идеи.

Подгответе маркетинговото събитие както планирате проект – определете какви са конкретните му цели, каква е целевата група, планирайте организацията му внимателно – бюджет, време, екип за подготовката му, участници в самото събитие…

Информирайте настоящите си клиенти за провеждането му. Помолете ги да доведат свои приятели, партньори, клиенти… Поканете ги да присъстват на събитието. Поканете ги да бъдат активни участници в него. Клиентите понякога с удоволствие дават гласност на успешните си проекти и сделки. Това ще бъде добър PR както за тях, така и за вас.

Осигурете медийно покритие на маркетинговото събитие. Кои медии биха били най-подходящи, за да излъчат съответните съобщения? Предизвикайте техния интерес, срещнете се с тях и ги запалете за идеята, направете ги ваши медийни партньори.

Ето някои специализирани сайтове, където можете да публикувате информация за предстоящото събитие:

  • www.events.bg
  • www.econ.bg/events/
  • http://4press.idg.bg/
  • http://www.pressboard.info/pressboard 

Последните две страници са подходящи за събития на фирми, работещи в областите комуникации и информационни технологии.

Много важно е съобщението, което ще разпространите до аудиторията на събитието, да бъде правилно фокусирано. Ще дойдат правилните хора, ако вие излъчите правилното послание към тях. Обяснете какъв е техният дългосрочен и конкретен интерес да присъстват на събитието. Какви ползи ще имат – както ако закупят/внедрят/прилагат предлаганите от вас продукти, така и конкретно от идването си на събитието. Последното може да има различни варианти – ще могат да закупят продукта на специална цена, ще могат да получат безплатна услуга (инсталация, обучение и др.), ще чуят отзиви за продукта от настоящите клиенти…

Времето е също важен фактор. Непременно фиксирайте краен срок за отговор на поканите ви, но дайте на поканените достатъчно време. Ако каните представители на големи фирми или държавни организации, поради по-сложната организационна йерархия ще им бъде необходимо повече време, за да получат разрешение за участие. Друг времеви аспект – денят и дататя на събитието. Не е хубаво да бъде понеделник или вторник, нито непосредствено преди или след празник. Вечерните събития добре се съчетават с коктейли и концерти, докато за лекционни програми са по-удобни сутрешните часове. Проверете дали определената от вас дата не съвпада с планирано събитие на конкурентите ви.

Екипът, който ще разговаря с поканените по телефона, трябва да бъде добре подготвен за това. Някои фирми наемат външни изпълнители за проследяване на отправените покани. Не съм убедена, че това е най-добрият подход, защото успехът зависи както от техните комуникативни умения, така и от възможността компетентно да разговарят с вашите потенциални клиенти. Ако продуктите, които маркетирате, са много специфични или сложни, е по-добре комуникацията с поканените да се извършва от служители на фирмата.

Пригответе добри информационни материали, бъдете полезни и конкретни. Не е достатъчно просто да раздадете стандартните си рекламни брошури на присъстващите. Постарайте се повече. Направете дискове с презентациите или отпечатете статии по основните теми на събитието. Ако имате специално търговско предложение към гостите, отпечатете го на хартия с различен цвят. Непременно обяснете какви конкретни ползн ще имат присъстващите, ако се възползват от него. Дайте им срок за заявка на по-специален интерес (презентация на конкретен продукт, среща, използване на демо версия…) или за заявка на покупка.

Подгответе малки подаръци за всеки участник. Практика е да се раздават писалки, настолни календари, тефтери…, но при добро желание можете да бъдете и по-оригинални, и по-полезни. Можете да подарите визитници или интересна книга във вашата предметна област. Поставете се на мястото на участниците в събитието и си помислете какво вие бихте се радвали да получите.

Подгответе специални подаръци за всеки ваш клиент, който участва в събитието. Това могат да са както специални условия за продължаване на вашите фирмени взаимоотношения, така и лични подаръци.

Направете снимки на най-важните си гости. Погрижете се снимките да станат добри. След събитието придружете своя follow-up мейл с тези снимки – това е един мил жест, който обезателно ще бъде оценен.

Не забравяйте след края на събитието да направите анализ доколко сте постигнали поставените предварително цели. Трябва да можете да измерите резулатите от него – чрез броя на клиентите, проявили сериозен интерес към закупуването на продукта ви и чрез обема на реализираните продажби. Сигурно ще забележите неща, които сте пропуснали да направите или сте могли да свършите по-добре. Запишете ги – записките ви ще бъдат много полезни при организирането на следващото ви събитие.

Успех!

Снимка ©
Chagin | Dreamstime.com

Оригинална публикация: 
www.marketingburkan.com/archives/195

Източник:
Маркетинг буркан, блог за маркетинг, реклама и мениджмънт


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1429