EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини от събития

Вземи в gLOG
13 Април 09, 14:28 / Автор: Тодор Христов, Alabala.org
Пръв сред SEO аматьорите, последен сред SEO специалистите (SEO Конференция 2009)
Чудесно организирано и замислено събитие, безплатно за всички участващи (следващият път може да се вземе малка такса, според мен), с разнообразна конферентна програма (като тематика) и интересна двучасова сесия с въпроси и отговори към края на събитието.
Ето и SEO Конференция 2009

Оригинален текст на:
http://www.alabala.org/1913.html

EventsTeam

------------------------------


seo конференция микроблог twitter facebook
Поради времето, необходимо за връщане от интересната SEO Конференция 2009, както и поради времето, нужно ми за адаптация след 1000км. път в отвратително неудобните автобуси на Биомед (тези хора да има едно хубаво, ще се опитат да съберат 1000 човека в едно превозно средство), цял ден присъствие на конференцията (от 08 до 18,00), интензивно микроблогване от мястото на събитието през TwitterFacebook, Delicious и експерименталния ми блог, заснемане на над 45 снимки и 7 видео клипа, и най-вече тежка вечеря с много ядене и пиене, и всичко това само за около 24 часа, едва сега успявам да напиша моите подробни впечатления от събитието на годината за всички, които проявяват интерес към SEO у нас.
Моите впечатления от SEO Конференцията в резюме
Чудесно организирано и замислено събитие, безплатно за всички участващи (следващият път може да се вземе малка такса, според мен), с разнообразна конферентна програма (като тематика) и интересна двучасова сесия с въпроси и отговори към края на събитието.
Лично аз съм изключително удовлетворен от посещението си на конференцията. Като пръв сред SEO аматьорите и последен сред SEO специалистите (т.е., като човек, който няма специални познания и не работи в тази сфера професионално, но пък има някаква представа как да си класира статиите от блоговете възможно “по-нагоре” в Google), за мен бе радващо да изслушам всички лектори, да си направя някои изводи за моето справяне със SEO предизвикателствата, да затвърдя някои мои емпирични впечатления и най-вече - да се запозная с много хора, повечето от които “познавам” задочно от 1-2-3 години, но никога не съм срещал на живо.
Огнян Младенов от SEOM.bg бе очевидно вложил много усилия и енергия в организирането на всичко. SEO Конференция 2009 бе посетена по данни на организаторите от около 300 души (в различни периоди от време - някои участваха целия ден, някои предиобяд, други следобед), както и следена от 100-150 души онлайн. Това са сериозни и ангажиращи цифри за България, и на фона на това за мен бе приятна изненада да констатирам, че всичко около организацията бе на много високо ниво.
На път за SEO Конференцията
Моето пътуване към SEO Конференцията започна 10-11 часа преди началото й, когато в 00,00ч. на 10 Април 2009 се качих на автобус на Биомед и тръгнах от Варна за София. Стори ми се още по-тясно от всеки друг път, седалките бяха буквално набити една в друга, и като цяло пътувах некомфортно. Но пък не исках да пътувам с новата придобивка Nissan Primera, тъй като нямаше как да поспя през нощта.
SEO Конференция Александър Невски
Пристигнах в София към 6 сутринта, и тръгнах да обикалям с куфара да търся място, където да изпия едно кафе. Оказа се, че освен на Централна гара, другаде кафе е трудно да намериш по това време, и се поразходих пеша чак до “Александър Невски” (колко километра са това?)
Най-накрая, все пак намерих едно място, което тъкмо отваряше, и се поосвежих малко, с кафенце и вода.
SEO Конференция кафе минерална вода
Вече освежен, поех към Интер Експо Център в едно такси (по Цариградско Шосе, близо до летището) и в 8 часа без нещо бях пред вратите на конференцията. Отпред нямаше никой, все още, но хората тепърва щяха да започнат да пристигат…
SEO Конференция Интер Експо Център
Преди началото на SEO Конференцията
Малко по-късно в кафенето на Интер Експо Център направих първото си запознанство. Разпозна ме и ми се обади Михаил Братов, уеб дизайнер, с когото се знаем от Facebook. Поговорихме си накратко, после отново се видяхме с него 1-2 пъти в залата и извън нея.
След това се качих в залата, а там организаторите вече бяха започнали да се организират. ;-)Димитър Николов от Креативен.ком бе вече там, и на двамата с него ни възложиха важна задача - да застанем на единия вход и да следим дали всички, които влизат в залата имат баджове, т.е. са преминали регистрация пред входа. Станах нещо като длъжностно лице. :-)
Ето как започна всичко с регистрацията (видео):
А ето и първите снимки, които направих в залата и пред нея:
SEO Конференция Тодор Христов Огнян Младенов
Огнян Младенов от SEOM.bg (вдясно) и аз.
Огнян изглеждаше добре, но той си знае какво му е коствало всичко до последния момент, от гледна точка на организация. Пред мен сподели, че не е мигнал предната нощ.
После се заснех за спомен с Димитър Николов от Креативен.ком, с когото се запознавам на живо за първи път, също:
SEO Конференция Тодор Христов Димитър Николов
Димитър Николов от Креативен.ком (вляво) и аз.
Междувременно, организаторите подреждаха масата за регистрация:
SEO Конференция Огнян Младенов Георги Георгиев
Огнян Младенов (най-вляво) и 
Георги Георгиев от IzgodnoBg.com (най-вдясно).
SEO Конференция 2009 Пламен Томов БГ Кулинар
Пламен Томов, известен и като БГ Кулинар.
На входа някой вече бе залепил програмата на SEO Конференцията:
seo конференция програма
По програма, темите бяха разнообразни - както встъпление в SEO, така и SEO за блогъри, SEO ефективност, стратегии и тактики за SEO, SEO за електронни магазини, PPC, SEM…
Междувременно, започнаха да прииждат най-нетърпеливите участници, и да се регистрират:
SEO Конференция Регистрация
Аз пък се запознавах с нови и нови хора, както и се видях със стари познати:
SEO Конференция Пламен Томов Тодор Христов Атанас Янев Иво Станков
От ляво на дясно: 
Пламен Томов от БГ Кулинар, аз, Атанас Янев и Иво Станков отКреативити Дизайн Студио (последните двама поддържат и блога за уебмастъриDevstorming.com).
SEO Конференция 2009 Димитър Николов Жанет Найденова Тодор Христов Мартин Попов
От ляво на дясно: 
Димитър Николов (Креативен.ком), Жанет Найденова (JNN Consult), аз и Мартин Попов от Interactive Share.
SEO Конференция Тодор Христов Петър Маринов
Аз и 
Петър Маринов от хостинг фирмата INBG.eu (в която хоствам всички блогове вече 2 години и нещо).
Междувременно, залата бе почти пълна за откриването, а на моя специално запазен стол на втория ред (трогнат съм от жеста, благодаря на Огнян Младенов) открих комплект материали - рекламна тениска от SEO Конференцията и други неща:
SEO Конференция VIP гости
Първите два реда в залата бяха запазени за т.нар. VIP гости. Известна част от тях бяха заплатили за своите места, други бяха поканени от организаторите, с персонални покани. Един от VIP гостите например бе Любомир Русанов от хостинг фирмата Superhosting.bg - спонсори на SEO Конференцията. Друг бе Пламен Русев от Desing.bg, оказал важно съдействие на организаторите за залата за провеждане на събитието.
SEO Конференция Любомир Русанов Пламен Русев
Вляво - Любомир Русанов (
Superhosting.bg). Вдясно - Пламен Русев (Design.bg).
Точно пред мен, на първия ред, имаше и трима представители на друг спонсор на събитието - електронният магазин за лаптопи Laptop.bg:
SEO Конференция Laptop.bg
А вляво до мен седяха Николай Бачийски от WordPress и Веселин Николов - Дзвер, от 911.бг.
SEO Конференция Николай Бачийски Веселин Николов
В зелено - 
Николай Бачийски, до него - Веселин Николов (Дзвер).
Точно преди да се открие SEO Конференцията, се запознах с Мартин Линков от Favit и сМанол Трендафилов, който прави Izbrano.net. На вратата се поздравих със Силвина Фурнаджиева, дано не греша, но мисля, че е тя (не ни остана време да се запознаем).
След това бе даден старта на събитието.
Презентациите на SEO Конференция 2009
Откриване:
Първата презентация в SEO Конференцията бе от Пламен Томов, със заглавие “какво е SEO?”. Заснех малък откъс от неговото изложение:
Пламен Томов е много опитен оптимизатор. Той владее няколко много посещавани сайта, както на български, така и на английски език - кулинарни, за недвижими имоти и др. Отделно имам чувството, че притежава и още поне 100 домейна, защото нерядко го засичам да продава някои от тях в Webmasterbg.org.
Презентацията на Пламен Томов бе насочена за хората, които не са добре запознати със SEO (в залата имаше и такива хора, със сигурност). Пламен очерта какво е SEO, кои са основните моменти в тази област, най-важните неща.
После Огнян Младенов презентира с темата “SEO за блогъри”:
Огнян има богат опит в блоговете, експериментира постоянно, използва различни блог-платформи (WordPress, Typepad, Blogger, Lifestream), има профили вероятно в над 200-300 социални мрежи (английски, руски, български и всякакви други), много е активен във Facebook напоследък. Той е човекът, който спечели последното SEO състезание “Avtorentacar“.
Междувременно аз пусках активно микро-наброски в акаунтите си Twitter и Facebook, а всички заснети снимки качвах веднага през е-мейл към личния ми и засега - експериментален блог в Posterous.com. Доколкото успявах да видя, микроблогваха Мартин Линков, Димитър Николов и Крис Георгиев от Web Gravity, с когото също се запознах, макар и за много кратко на стълбите, когато SEO Конференцията бе приключила и всички си тръгваха.
В една от първите паузи между презентациите думата бе дадена за кратко на Пламен Русев от Design.bg, за да анонсира ново събитие - Webit.bg, в рамките на което през есента има възможност за нови дискусии на тема SEO:
Пламен Русев Design.bg
После последваха презентации на други лектори-оптимизатори - Станислав Димитров от Icygen, Мартин ПоповЛили ГрозеваГеорги Георгиев и Мартин Христов. Всички те говориха по различни теми - ефективност в SEO, предимства и недостатъци на Pay per Click рекламата срещу SEO, SEM за бизнес сайтове, SEO за електронни магазини, стратегии и тактики за линк билдинг.
Ето всички видео клипове, които успях да заснема:
Не успях да заснема откъс от презентацията на Георги Георгиев, но пък снимка съумях да му направя :-) :
SEO Конференция Георги Георгиев
Георги Георгиев от 
IzgodnoBg.com.
Георги Георгиев е публикувал пълният текст на своята презентация - “SEO за електронни магазини (SEO конференция 2009)”. Сложил е презентацията си и в Slideshare.net:
Най-накрая, конференцията приключи с двучасова сесия “Въпроси и отговори”. Всички лектори седнаха на една дълга маса с лице срещу аудиторията и отговаряха на най-различни SEO въпроси.
SEO Конференция Въпроси отговори
От ляво на дясно: Огнян Младенов, Лили Грозева, Мартин Попов, Пламен Томов, Мартин Христов, Георги Георгиев, Станислав Димитров.
Атанас Мишев е поставил пълен запис на тези два часа в 10 отделни видео клипа в новия си блог TechJump.org, аз ги поставих и при мен в NovaVizia.com в по-голям размер, а по-долу ще видите един кратък клип от тази сесия, заснет с моята камера:
На SEO Конференцията се видях в различни периоди от време с много други хора, като например:
SEO Конференция Димитър Димитров
Димитър Димитров от електронния магазин за лаптопи и друг хардуер 
Ardes.bg. Димитър бе дошъл със самолет за конференцията, а после цяла вечер седяхме заедно на една маса в ресторанта след събитието. От Ardes.bg си купих Asus-а, с който работих целия ден на конференцията.
<img title=&

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.179