EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини от събития

Вземи в gLOG
13 Април 09, 13:54 / Автор: 3dwebdesign.org
Цялата Seo конференция и Seo бранша в България, снимки, видео, галерия
От тази статия може да разберете кой кой е в Seo бранша в България, кой специалист с какво може да ви бъде полезен, кой как изглежда (снимки и видео) и за коя фирма работи, кой е сайта му и как да се свържете с него.
Препубликуваме репортажната статия за SEO Конференция 2009 на 3dwebdesign.org, провела се на 10.04.2009 г. в София

За съжаление видеофайловете няма възможност да бъдат видени тук, може да ги гледате на страницата на оригиналната публикация:

http://3dwebdesign.org/index.php/seo-konferenciya.html

Поздравления на организаторите за отличното събитие и приятно четене!

EventsTeam

---------------------------------------


От тази статия може да разберете кой кой е в Seo бранша в България, кой специалист с какво може да ви бъде полезен, кой как изглежда (снимки и видео) и за коя фирма работи, кой е сайта му и как да се свържете с него. Голяма част от филмчетата тук са благодарение на Тодор Христов от 
Нова Визия - блога за мениджмънт.
Първи впечатления от Seo конференцията и колегите
Страхотно събитие, перфектна организация, прекрасни лектори. Който не дойде, загуби много.
Реално залата беше чудесна, организацията чудесна и... нета ужасен. А като чух колко пари организаторите са се изръсили за него ми призля - да, 750 лева за един ден безжичен интернет и наем за оборуването което го доставяше. В Интер Експо Център май наистина режат глави...
Залата на Seo конференция 2009 Залата на Seo конференция 2009 Seo конференция 2009Галерия със снимки от Seo Конференцията. Снимките са подредени по момента на заснемането им - от началото към края на конференцията.

 

Ако сте ме видели в залата да снимам много и пиша, за данапълня статията тук, ще ви стане ясно че съм водил записки за да вляза в ролята на журналист и да дам един страхотен ресурс на потенцианите клиенти за оптимизация на сайт у нас - снимки на всички оптимизатори с описание кой кой е, с какво се занимава и в какво е най-добър, какви услуги предлага... въобще да ги разоблича тотално в добрия смисъл на думата.
Разочарование от срещата - едно единствено: Не успях да се видя с двама трима колеги, включително Васил Тошков. Тук са и неговите впечатления от конференцията.
Започваме. Главни действаши лица - организаторите:

Първи по ред беше Пламен Томов (основен сайт - Бг Кулинар, рецепти и готвене) с уводната лекция на тема Какво е Seo? Той ни подгря и опита накратко да обясни защо да оптимизираме сайта си и какво е то сео и има ли то почва у нас :) 

 
Пламен Томов - Бгкулинар

Пламeн Томов може да бъде ултра полезен при оптимизация за търсачки от висок клас, има опит и е известен с уменията си за пренасочвания на сайтове на сървърно ниво, така наречения Mod_rewrite на Apache сървъри, а за уменията му може да съдите по класирането на негов сайт за имоти по фразата например "Real Estate in Bulgaria" и "cheap real estate" и резултата на сайта му - tetrabulgaria. Има опит и с пренасочване и преместване на силно посещаем сайт от субдомейн към нов домейн и други подобни "екстремни" и рисковани за джоба на уебмастера ситуации.

Втори с презентацията си беше главния инициатор на събитието, човека практикуващ оптимизация за търсачки в България от цели Десет години, правещи го човека с най-много опит в тази неточна наука у нас -Огнян Младенов - ОггинБизнес сайта му за Seo услуги - Seom.

 

Огнян Младенов - Oggin Огнян Младенов на Seo конференцията Огнян Младенов на Seo конференцията

Огнян изнесе лекция на темата Seo за блогъри и въпреки че бе много естествен и каза много полезни неща се видя, че не е много добър оратор. За услугите които предлага Seom - самия Огнян каза че в момента извършват не толкова оптимизация на сайтове, а предлага платени консултантски услуги на много високо ниво на едни от най-големите Български брандове и фирми.
Сега беше момента да докопаме лаптопа на Оггин и да научим всичките му Seo тайни :) 

Seo тайните на Огнян Младенов Огнян Младенов на Seo конференцията Огнян Младенов на Seo конференцията
Директно след него пък се прояви без да го има в програмата един от мениджърите на Дизайнбг, който беше много добър оратор и според мен си беше чист PR. Той имаше за цел да каже няколко общи приказки и да промотира някаква тяхна услуга или сайт, не помня точно. С две думи, платено съобщение, спонсор или както искате го наречете, но човека бе любезен, пожела успех на начинанието и наистина имаше отлични ораторски заложби. Речта му вървеше плавно като на Слави Трифонов четящ поредната смешка от кю-то по телевизията и много биеше на очи разликата между неговите ораторски умения и на нашите лектори. 

Дизайнбг

Трети в програмата - Станислав Димитров от Icygen - Предлагането на Seo и Ppc услуги у нас и по света. Явно Станислав има голям опит при англоезичните сайтове и може да бъде много полезен за UK насочени сайтове, не разбрах обаче точно каква е дейността която развиват у нас тъй като са международна компания, но ще проуча и ще допиша.

 

Станислав Димитров

Направи ми впечатление, че презентацията му беше много полезна, сподели ценен опит и голямо количество информация, но и той като Огнян не е добър оратор, на моменти доста запъваше. Също така определено не му достигна време и ми се искаше да довърши, но не му позволиха. Не съм запознат в подробности с техните услуги като фирма, но Станислав определена ме впечатли и ако са ви необходими такива услуги - с две ръце гласувам за него.

Мартин Попов - Interactive Share. Cost Per Click, Affiliate Marketing и други подобни, малко по-различни от Seo-то понятия, най-общо казано вашия рекламен и маркетингов специалист. Остави в мен също така отлични впечатления, презентацията му беше разбираема дори и за обикновения потребител нямащ технически и Seo умения. Обясни какво би трябвало да прави Seo и какво Sem специалиста.

 

Мартин Попов Seo конференция - OnPage Seo Seo конференция - OffPage Seo

Ако ви трябват бързи продажби и не сте ограничени в бюджета свържете се с него - Със сигурност ще ви направят професионална рекламна кампания с отличен резултат и добро съотношение продажби - цена на рекламата.

Лили Грозева - Allviaweb - SEO, SEM & SMM. Единствената жена лектор на конференцията и доста пренебрегвана при въпросите, запознах се с удоволствие с нея и поговорихме надълго и нашироко за едни общи познати. 

 
Лили Грозева - Allviaweb

Даде ценни съвети за Usability и Sem, но всъщност нейната тематика се припокриваше в голяма степен с презентациите на другите лектори и не успя да се разгърне като оратор. Една от причините за това беше и че по погрешка бе взела чернова вместо крайната версия на презентацията си.
При разговорите след лекцията си остави отлични впечатления у мен като един опитен специалист, не е за вярване че има и жени нагазили толкова надълбоко в тази наука.

Георги Георгиев - Geo. Izgodnobg.com - търсачка на цени от онлайн магазини. Seo и Sem консултант, бил е оптимизатор на сайтове на Инвестор и Резон Медия. Притежава Google Analytics сертификат и даде ценни съвети за това как да разберем откъде е дошъл клиента на сайта ни и как да разбираме идващите от кои сайтове или Affiliate линкове потребители купуват и кои не. 

 
Георги Георгиев - Geo

Geo бе отличен оратор и изнесе много полезна за потребителите лекция като накрая дори се зарадвах че му свърши времето защото започна да дава много практически съвети и щеше направо да ни вземе хляба :) . Не успя да каже нищо ново за мен, поради факта че с нашето портфолио от над 50 онлайн магазина и 15 от тях ортимизирани просто всичко това при нас отдавна е рутина. За посетителите обаче лекцията му бе ултра полезна, браво Geo.

Мартин Христов - WebMasterBg.Org - Форума за уеб мастери. Макар да не развива много онлайн дейност освен форума и не се появява често в блясъка на прожекторите Марти се оказа страхотен пич, а за капак на всичко и ултра полезен в линк билдинг стратегиите специалист. Изнесе и няколко любопитни за мен факта които ще проверя при първа възможност на практика. 

 
Мартин Христов

Въпросите към лекторите
Те бяха доста интересни, като заслуга за това имахме най-вече аз и още двама колеги. Аз лично се опитах да насоча лекторите да отговорят на още двадесетина въпроса които не бяха засегнати в темите досега и би било интересно да се чуят повече мнения, като дори успяхме да чуем противоположни мнения от различните лектори които при два-три въпроса не бяха на единно мнение.
Тук на моя въпрос за Deep Links не съм сигурен че ме разбраха много добре, но поне за вас, потребителите трябва да е ясно че това би ви било ултра полезно и по този начин може лесно да класирате подстраниците си топ, над тези на конкурентите ви. Лесно и евтино. Нашето предложение за линкове към подстраници (Deep Links)
Малко по едно време ме хвана срам че микрофона си седеше почти само при мен, но поне със сигурност за повечето хора дошли да научат нещо в залата бях ултра полезен - насочих темата към въпроси които живо ги интересуваха, но не знаеха как да ги зададат. При няколко случая когато явно не особено на ти с тази материя посетители питаха бе особено фрапиращо и явно човека задаващ въпроса не можеше да обясни какво точно пита.
Имаше и няколко практически въпроса, един от тях за сайта на Money Bookers и няколко други по-интересни, но наистина не можах да запомня всичко. Споко, другия път ще се въоръжа с камера :) , снимките са направени с новата ми 10 мегапикселова придобивка от Фуджи филм, та ако има забележки някой - пращайте га директно на сайта на Fuji :)
Имаше много рекламни материали, спонсорите се бяха постарали всичко да е супер (без нета) и наистина се получи! Задоволих и любопитството си да задавам "недобни въпроси" на лекторите, които всъщност са с пределно ясно отговори но ми се искаше да видя какво ще отговорят и до каква степен са съгласни да споделят опита си с широка аудитория.
Разбрах вече отговора - не бяха съвсем съгласни. В смисъл че на въпроси на които и аз и те знаем точния отговор някои неща се премълчаваха, друго се перифразираше... но може би наистина така е по-добре. Както всички там казаха: Оптимизацията не е точна наука! Най-добрия отговор според Оггин беше: Зависи.
Според мен: Да, на клиента наистина не е нужно да се казва всичко, достатъчно му е да получи това за което е платил, а именно - да му класираш сайта. В повечето случаи няма точен отговор - опитват се няколко техники докато не получиш желаното от търсачките.
Въпросите и Seo дискусията - Видеозаписи - филмчета

Тук това което знаех (нормално когато имам цял сайт работещ целия на този принцип от една година) Огнян го потвърди вече и официално - Една новина влиза в индекса на гугъл поне 3 пъти по-бързо през Rss емисията отколкото от картата на сайта. Моя коментар: Всеки може да види през Google Webmaster Tools че търсачката преиндексира по-често рсс фийда ви отколкото сайтмап-а ви.

Тук ми направи впечатление че Майк Рам не знае как да зададе въпроса си. Тук мога да го задам вместо него: Той искаше да попита защо WordPress ползва ID на поста за Url? Тъпо беше аз да отговоря там, но понеже съм сигурен че никой всъщност не разбра въпроса го правя тук: Защото е най-безпроблемно! Ако конфигурирате Cms-а си да изкарва урл адреси от типа "ключовите-ми-думи-разделени-с-тирета-в-урл-адресите" има възможност при дублиране на две заглавия на статии или две категории в сайта с еднакви заглавия да няма достъпност до едната или другата. Колкото по-голям е сайта, толкова шанса е по-голям.
Пример: Винаги може да имате категория Seo оптимизация като подкатегория на Услуги, а може да имате и категория Seo оптимизация във Линкове. Когато образуването на урл адресите става автоматично чрез транслитерация от заглавието на статията, няма гаранция че няма да има дублиране и съответно недостъпност на единия или другия урл адрес. Затова и Wordpress е конфигуриран така - със сигурност да няма проблеми защото няма гаранция че човека който ще направи блог с него има технически познания и ще се справи.
А ако искате хем Seo Url's с максимален ефект, хем безпроблемност, конфигурирайте софтуера си да извежда урл адресите по този начин: "category-titleofpost-idnaposta". Като в случая няма значение дали урл адреса ще завършва така или с .htm или с .html. Най-добре би било разделителя между категория, подкатегория и сттатия да е тире, а не / , но практически такъв софтуер до момента безплатен не съществува. Веднага давам пример, че в нашата фирма имаме такъв разработен за джуmлa (единствения в света който съм виждал и за компоненти за недвижими имоти) и OSC.

Тук е мойто въпросче за черните "Black Hat" техники при оптимизацията или както Geo каза, "високо рискови" техники при оптимизирането. Реално Огнян се прояви като кавалер, а Лили отговори по същество. Един въпрос който зададох специално за останалата част от залата, даже на сбирката след конференцията ми "се скараха" че задавам такива въпроси на които знам отговора. Наистина може лесно да получите бан за сайта си с такива неща, така че, умната.

Тук има въпроси насочени към Google Pagerank, ако още не сте разбрали: Той наистина няма голямо значение при оптимизацията! За пример давам само две неща: 1. Самите Google не знаят какво да го правят и на няколко пъти обсъждат вариантите да го премахнат. 2. Случи ми се веднъж мой сайт да отнесе наказание и му свалиха ранка от 4 на 0. Предния ден бяха направени голямо количество Onpage оптимизации по него. В същия този ден когато го "наказаха" посещаемостта му скочи от 150 уникални дневно на 350!
Кое е по-важно за вас - да имате пейдж ранк или продажби и посещаемост? Естествено най-добре и двете, в моя случай наказанието там обаче беше за продажба на линкове, а не за оптимизацията - за нея бота на Google сигурно ми е ръкопляскал. ( До момента посещаемостта на сайта не пада под 350-400 уникални дневно и всички негови страници са чудесно класирани. )

Тук въпросче на един колега от Варна за наказание заради това че линковете сочещи към сайта му са с един и същи anchor. Моя отговор: гледайте да не са еднакви в никакъв случай! Ако искате да няма проблеми със сигурност, съвета ми е - до 50% еднакви с най-важния ви израз/думи в него. Точна цифра няма, в някоя ниша може да работи добре със 60%, в друга със 70%, в трета около 50%. Експериментирайте и със сигурност след месец-два ще уцелите точното съотношение.

Накрая Огнян разкри как са спечелили Avtorentacar състезанието: С много труд и с 500 лева за платени линкове :) . Според мен количеството труд което положиха в комбинация с парите за линковете си е равно на наградата, затова и не участвах в състезанието. На тях има остава утехата, че сайта е работещ, силен и сега спокойно могат да го развиват и печелят от реклама от него.
Заключение и релакс след конференцията от Seo-тата
Послание до хората, искащи да си класират сами сайтовете: Ако сте дошли, сте разбрали че тази конференция не е манна небесна и с едното идване отново няма да успеете да научите умения, градени с години опит. Макар че някои от лекторите се постараха, личното мнение на други от тях с които имам честта да съм приятел беше че повечето от вас, обикновените хора дошли да научат нещо в повече за мистиката наречена Seo - да, вие просто нищо не разбрахте.
Със сигурност който е придобил поне малко практически опит може и да е научил някои ценни съвети, но колко от вас го имат? Повечето хора съм сигурен че тотално се объркаха и ще опитат да приложат много неща наведнъж със сайтовете си още утре и няма как резултата да е положителен при повечето от тях. Съвета ми е: Не опитвайте всичко това с основния си сайт, още повече вчко наведнъж.
Дори успях да се намеря със стар познат - Явор, който се подвизава маскиран като Продавач на обувки и развиващ онлайн магазини в момента.   
Запознах се и останах с чудесни впечатления и от Атанас Янев и колегата му Иво Станков от Уеб дизайн фирма във Варна - Креативити Дизайн, Тодор Христов от Нова Визия - блога за мениджмънт, двама души от екипа на Рекламна агенция Idea.BgРуми от По-красиви с диети и упражнения и доста други хора, с които чудесно весело се почерпихме в ресторанта след края на Seo-то и конференция-та, оптимизирането и си починахме за няколко часа от натоварения си график и уебсайтовете и класирането им в търсачки.
Не видях нито един от хората там който не бе земен и сърдечен, всички бяха усмихнати и доволни от полезно прекарания ден. Надявам се да има още много такива Seo-усмихнати конференции и събития.
Пламен Томов като истински кулинар беше организирало всичко перфектно и сновеше между масите да огледа всичко ли е ок с поръчките. Симпатичен човек и голям веселяк. На следващата снимка се вижда как и в ресторанта оживено се обсъждаха техниките за Seo оптимизация от конференцията.
Пламен Томов като истински кулинар беше организирало всичко перфектно оживено се обсъждаха техниките от Seo конференцията
Тук влезе случайно една баба с билетчета на за Българския червен кръст и Огнян Младенов дари 20 лева, аз помогнах по-скромно с пет лева. А вие помогнахте ли?
Огнян Младенов дари 20 лева за Българския червен кръст 3D Уеб Дизайн дари пари за Българския червен кръст Групата от Seo конференцията
Третата снимка отляво надясно: Огнян Младенов - Oggin, Атанас Янев - Креативити Дизайн, аз, Dzver, Тодор Христов от Нова Визия - собственик на може би най-посещавания български блог. 
Тук му е мястото и на още едно, финално послание до нашите клиенти: Извинете ни че ви "Забегнахме" за един работен ден, но за добрите специалисти работа винаги ще има и заради това че при нас просто няма моменти на безделие накрая ни писна и си дадохме един ден за почивка, Seo размисъл и обмяна на опит.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1526