EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини от събития

Вземи в gLOG
01 Април 09, 08:48 / Автор: Икономически портал на Регион Стара Загора
Стара Загора ще си сътрудничи с германския окръг Санкт Вендел
Споразумение за сътрудничество между област Стара Загора и окръг Санкт Вендел, който е водещ икономически център в германската провинция Саарланд, е подписано по време на посещението на българска делегация.
Споразумение за сътрудничество между област Стара Загора и окръг Санкт Вендел, който е водещ икономически център в германската провинция Саарланд, е подписано по време на посещението на българска делегация. Набелязани са възможности за партньорство в различни сфери - бизнес, кандидатстване със съвместни проекти, екология, образование, културен туризъм и др.

Делегацията в Санкт Вендел беше водена от областния управител на Стара Загора Мария Нейкова. В нея се включиха още председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов, зам.-областният управител Руменя Друмева, представители на бизнеса и на Камарата на инженерите.

На церемонията по подписване на споразумението присъстваха високопоставени представители на държавната и местната власт и дипломати от българска страна.

По време на посещението в Санкт Вендел са проведени срещи между предприемачи и работодателски организации от двата региона. Олег Стоилов направи представяне на Старозагорска област и възможностите за бизнес сътрудничество.

Рамката е дадена, от бизнесът зависи да я изпълни със съдържание, за да бъде ефективно сътрудничеството между двата региона, заяви Олег Стоилов.

Има проявен двустранен интерес и предприемачите ще установят директен контакт през юни. Тогава на посещение в Стара Загора ще пристигне голяма бизнес делегация от провинция Саарланд.
Санкт Венедел има свое представителство в Брюксел и предстои да се уточнят конкретни възможности за усвояване на средства от европейските програми по съвместни проекти на немската провинция и Старозагорска област. 

Делегацията е посетила напълно роботизиран завод на Фрезениус Медикъл Кеър (Fresenius Medical Care) - световен производител на на апаратура за хемодеализа (с около 50% дял в световен мащаб), който има около 50 дъщерни фирми в различни страни и е с годишен оборот от около 12 млрд. евро. Областният управител Мария Нейкова е предложила да бъде изнесено производство и в Старозагорски регион.

Посещение е направено и във Водно и енергийно снабдяване в Санкт Вендел, където са представени важни данни за загубите на вода. В Германия те са 8,6%, включително от течове и от кражби, а в България само от течове заради амортизирана водопреносна система надхвърлят 50%. В тази връзка ще се търси възможност за прилагане на немския опит у нас, уточниха участниците в делегацията.

Консорциум с дългогодишен опит, в който участват всички градове и общини в провинция Саарланд, разработва план за управлението на отпадъците в Старозагорска област, съобщи след завръщането си Мария Нейкова.

Тя сподели, че при посещението на делегацията в Санкт Вендел, старозагорската делегация е била поздравена от танцов състав „Бояна”, в който играят български студенти и техни колеги от Лион.
Областните управители са договорили да осигурят помещения за изграждане на културно-информационен център, съответно на Стара Загора в Санкт Вендел и на немската област в Стара Загора.

Източник: 
Икономически портал на Регион Стара Загора

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

1.3289