EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Прес съобщения

Вземи в gLOG
09 Януари 09, 16:32 / Автор: EventsTeam
ЧЕЗ регистрира рекордно потребление на електроенергия на територията на Западна България
През последните три дни е регистрирано рекордно за последните 7 години натоварване на електроразпределителната мрежа на територията на град София.
През последните три дни е регистрирано рекордно за последните 7 години натоварване на електроразпределителната мрежа на територията на град София. Вчера 8-ми януари в 20.00 часа е отчетен максимален товар от 1 263 MW - най-високото ниво от 2002 г. насам. Данните от диспечерската служба на ЧЕЗ Разпределение показват, че това е довело до 20 % увеличение на авариите по мрежата средно напрежение (СрН). По мрежата ниско напрежение (НН) през първите дни от кризата е регистрирано рязко покачване на авариите – до 130-140 на ден. Въпреки това, електроразпределителната мрежа е стабилна и работи нормално и ситуацията постепенно се нормализира. 

„Ситуацията в момента е без аналог! Електроразпределителната мрежа в столицата и някои големи градове е изградена с презумпцията, че една голяма част от жилищата ще бъдат топлофицирани и няма да използват електроенергия за отопление. Сега, обаче, жителите на цели квартали преминават към използване на електроенергия за отопление,” заяви Иван Коваржчик, Изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение.

„Правим всичко възможно да отстраняваме повредите максимално бързо и засега успяваме да държим ситуацията под контрол. Сега е моментът да напомним, че на места в Западна България съоръженията са сериозно амортизирани и изискват значителни вложения за подобряване на състоянието им. Има възможност дистанционно да се управлява мрежата, но това изисква много средства,” заяви Коваржчик. Той допълни, че компанията разбира социалният натиск, на който е подложена регулаторната комисия, но от друга страна, цената на електроенергията не гарантира достатъчно средства за инвестиции в мрежата. За втория регулаторен период (2008 г. – 2012 г.) ЧЕЗ предложиха 450 милиона лева, което е минимумът инвестиции необходими за поддържане и развитие на мрежата. Този обем беше съкратен със 100 милиона лева от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Нашата оценка е, че са необходими по 100 - 110 милиона годишно. Предложихме по-ниско ниво от 90 милиона с надеждата, че това е абсолютният минимум, който може да бъде одобрен.

Компанията е предприела всички мерки, за да гарантира максимално бързото отстраняване на авариите. Дружеството разполага с 301 аварийни екипи оборудвани с високопроходими автомобили и 137 екипа със специализирана техника. През последните дни екипите на ЧЕЗ поддържат и мрежи и съоръжения, които не са собственост на дружеството, въпреки че това е допълнително натоварване. Такъв е случаят с мрежата в Студентски град, където потреблението рязко е нараснало. Според експертите на компанията, въпреки предстоящото нормализиране на топлоподаването в столицата, проблеми могат да се очакват в газифицираните квартали на София - Симеоново, Манастирски ливади, Банкя, Драгалевци, Суходол и Горубляне.

От снощи се забелязва намаляване на броя аварии. Почти двойно повече аварии са били отчетени предишния ден.

Пламен Йочев, директор дирекция „Диспечерско управление” уточни, че увеличението на потреблението на електроенергия е неравномерно на територията на Западна България. Така например, в районите на Благоевград и Кюстендил не е отчетена промяна в натоварването на електроразпределителната мрежа; в области Плевен и София има 15-18 MW увеличение. Най-сериозно е нараснало потреблението в София - със 100-120 MW. Затова компанията отново призовава своите клиенти да бъдат по-разумни в използването на електрическата енергия.

Източник: AMI Communications

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1105