EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитиен БЛОГ / ПР и Медии

Вземи в gLOG
23 Декември 08, 19:42 / Автор: EventsTeam
Краят на проекта "Идеалист" ...
... или новото му начало.

Разочарование! Очаквано! Простотия...

Това бяха първите думи, които ми дойдоха в главата, след като разбрах, че "Идеалист" може и никога да не тръгне на медийния пазар.

Разочарование - заради хубавите неща, които списваха журналистите в Блога на изданието.

Очаквано - заради тайнствения "многообешаващ" издател Стефан Гамизов, който по изключително "слузест" и неприятен начин подхлъзна събраните "идеалисти" - журналисти.

Простотия - заради фактът, че като нямаш пари или хъс не се захващаш с толкова амбициозен, скъп и интересен проект. Става дума за Гамизов.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Медиен проект "Идеалист" никога няма да прерасне в списание "Идеалист" каквито бяха плановете на бъдещия му издател Сгефан Гамизов и неговата "Референдум медия". Такава бе и амбицията на добрия екип, събран покрай идеята за "създаване на безпристрастна и независима от политически и бизнес интереси медия, защитаваща класическите либерални ценности".

"Идеалист" бе събрал добър, интелигентен и професионален екип, начело с Йордан Матеев. Повечето бяха кадри на "Икономедия" (вестниците "Капитал" и "Дневник"), вестник КЕШ, Българското национално радио, имаше и блогъри. В гилдията се носиха какви ли не слухове за заплащането на журналистите, стигащо да 4-5 хиляди лева на месец, от "Идеалист" отговаряха, че не са чак толкова много... Текстовете бяха интересни и добре списвани, намираха теми, които можеха да бъдат доразвити още малко, но при всички случаи имаше страхотен потенциал в изданието и екипа му.

Предизвестената смърт на амбициозния проект бе анонсирана на 22 декември в два паралелни текста на Блога на списание "Идеалист", който се списваше до момента от екипа на списанието и бе единствената активна част от неговата дейност. Удобно време преди Коледните празници... В интерес на истината за това, че проектът няма да види бял свят се говореше и по-рано - имаше анонси в Dnevnik.bg от 9 декември и във в-к СЕГА от 16 декември.

Според екипа на бъдещото списание

"„Идеалист” беше медиен проект, който се готвеше няколко месеца. Започнахме с блог. В началото на новата година трябваше да тръгне и списанието.

...

Проектът „Идеалист” спира поради липса на финансова подкрепа от издателя си. Криза, да. Финансова. И морална.

Фактът, че „Идеалист” не се получи ни накара да се замислим за причините. И за собствените ни мотиви да сме заедно в този екип. Узряхме много бързо за идеята, че „Идеалист” има нужда от нова форма и друго име, за да се случи и да бъде адекватен на времето.

Стана прекалено дълго, а всъщност искахме да кажем само: До скоро. Ние бяхме „Идеалист”. Не сме наивни, просто сме хора с кауза. И ни се иска да мислим, че щом стигнахте до края на този текст, вероятността да сте ни харесвали е огромна."

Ето и обяснението/извинението на издателя Гамизов: 

"Искам да поднеса извинението на Фондация “Референдум.БГ” и от мен лично на всички, които имаха отношение към този проект и на тези, които очакваха той да се случи с надежда за нещо по-добро в изстрадалото ни общество. Не упреквайте никой друг за това, освен издателя в лицето на фондацията или по-точно мен. Мое беше решението този проект да завърши и за това поемам пълната отговорност.

...

Проектът “Идеалист” не приключва. Просто той ще се премести в едно по-радикално пространство от гледна точка на преследването на целите на реформацията на българското общество. Причината за това е дълбокото убеждение на Фондация “Референдум.БГ”, че времето за действие, което да помогне на обществото да избегне тежка политическа и икономическа криза, изтича и това налага да се действа енергично, безкомпромисно и ефективно от гледна точка на разходването на наличния ни ресурс."

Надявам се това да не е краят на проекта "Идеалист" и той да се роди в нова форма и на ново място. Заявка за това има и от екипа на нероденото списание, така и от неосъществилия му се издател.

Стискам палци на бившия екип на "Идеалист" да създаде нещо свое, истинско и неподаващо се на меркантилните внушения на знайни и незнайни родни и чужди "общественици" и политици.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0922