EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Прес съобщения

Вземи в gLOG
14 Ноември 08, 22:19 / Автор: Фондация "За Нашите Деца"
20 кандидати за приемни родители набра само за една седмица Центъра за обществена подкрепа „Света София”
Кампанията търси приемни родители за бебета, изоставени веднага след раждането си и за малчугани, които живеят в домове за деца до 3 години.
20 семейства, които искат да приемат изоставени бебета и деца до три години участваха в първата информационна среща на кампанията „Приеми ме у дома!”. Инициативата има за цел да набере достатъчно кандидати, които да полагат грижи за току що родени бебета, за които има риск да бъдат оставени в дом и деца до три годишна възраст, пред които единствената алтернатива е социалната институция.

Срещата се проведе в Центъра за обществена подкрепа „Света София” и на нея специалисти и социални работници отговаряха близо 3 часа на всички въпроси на кандидатите. Най-младите кандидати са на 30 години. Повечето от желаещите да приемат изоставени деца са се грижели за собствени деца или са отглеждали малчугани на роднини. Специалистите отчитат интересна тенденция – почти половината от кандидатите не са женени или са във формално съжителство с партньор.

У нас всяка година между 1 500 и 2 000 майки се разделят с новородените си веднага след тяхното раждане, още в родилното отделение. Системата за закрила на детето и социалните служби от своя страна настаняват в социален дом за деца до 3 години малчугани, в чиито семейства е настъпила криза и родителите не могат да се грижат временно или продължително за тях. Това се налага поради липсата на достатъчно социални услуги, в които децата да пребивават временно, докато проблемите пред семействата им се решат и те могат да се върнат обратно у дома.

Фондация „За Нашите Деца” си поставя за цел да специализира приемната грижа за първи път у нас. До момента няма ясен профил на приемничеството, няма приемни семейства, които да се грижат специално за бебета и за деца до тригодишна възраст. Веднага след раздялата между децата и техните родители при раждането или след това, животът им продължава в домове. У нас близо 3 000 деца са настанени в 32 институции в цялата страна. Специалистите на фондация „За Нашите Деца” смятат, че животът в първите години в дом се отразява пагубно на бебетата. Те категорично отричат разпространеното у нас мнение, че децата в първите си месеци и години не разбират и не осъзнават какво се случва. Според психолозите и социалните работници от Центъра за обществена подкрепа „Света София” в първите три години се формират най-важните за развитието на личността фактори: доверието, привързаността, автономността, усещането за сигурност и инициативността.

Кампанията за приемни родители „Приеми ме у дома!” си поставя за цел да открие, обучи и предложи за одобрение минимум 40 кандидати за приемни родители. Специалистите на Центъра за обществена подкрепа „Света София” ще бъдат до всеки кандидат от подаването на заявлението до одобрението и настаняването на дете в семейството, както предполага политиката на фондация „За Нашите Деца”. Неправителствената организация има дългогодишен опит в подкрепата на приемни семейства. През 1997 година с проекта си „Деца и семейства”, който се реализира в страната със специален пилотен статут, даден от тогавашното правителство, фондацията за първи път у нас въвежда приемната грижа. Това се случва без действащо законодателство, без система за закрила на детето, но дава своите уникални резултати. 9 приемни семейства, сред които няколко от ромски етнически произход, взимат у дома деца, настанени в социални домове в Пловдивско и Хасковско.

Всеки, който желае да получи повече информация за приемната грижа, може да се свърже с Центъра за обществена подкрепа „Света София” или да участва в информационните срещи:

19.11.2008 г. – 18.00 часа
26.11.2008 г. – 18.00 часа
05.12.2008 г. – 18.00 часа

Срещите се провеждат в Центъра за обществена подкрепа „Света София”:
1000, София
Ул. Гюешево 21
тел. 02/822 35 10
mail: centre.sofia@detebg.org

За повече информация:
Александър Миланов
Маркетинг специалист
Фондация "За Нашите Деца"
ул. Юрий Венелин 22, ет. 4, ап. 20
тел. 02/980 70 58, 02/988 82 45,
GSM: 0886 608 657

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1538