EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини от събития

Вземи в gLOG
26 Юли 08, 09:02 / Автор: Костадин Аршинков, в-к "Стандарт"
Наши американци получиха приза на М-Тел
Раздадоха годишните награди в Баня Старинна в Пловдив. Артфотоси, акрил и инсталация омаяха журито.
Симеон Стоилов (вляво) благодари за наградата на главния изпълнителен директор на "Мобилтел" Йозеф Винацер и на Ирина БатковаЕва Давидова, Сашо Стоицов и Симеон Стоилов са носителите на третите Годишни награди за съвременно българско изкуство на "М-Тел". Имената на призьорите станаха известни в четвъртък вечерта на стилно тържество в Пловдив. Главният изпълнителен директор на "Мобилтел" Йозеф Винацер с удоволствие оповести имената на наградените пред публиката, затаила дъх в огромния бивш тютюнев склад на ул "Екзарх Йосиф" 16, превърнат в галерия специално за събитието. "Изложбата напуска Пловдив, но нашите добри спомени ще останат тук дълго време. В продължение на четири седмици хората имаха възможност да видят силния знаков характер на съвременното българско изкуство. Посетителите бяха много, аз съм наистина щастлив, че имаме възможност да връчим нашите награди за съвременно изкуство, и съм изключително радостен, че решихме тази година да сме в Пловдив. Тук намерихме едно много гостоприемно място, успяхме да направим чудесна селекция на съвременни български художници", сподели господин Винацер.

Живеещата в САЩ Ева Давидова плени журито с поредицата си артфотографии. Оригиналните акрилни платна на Сашо Стоицов, който също живее зад океана, се открояваха на фона на бетонните зидове в импровизираната галерия. Най-мащабната творба, инсталацията от стиропор "Изолатор" на Симеон Стоилов, пък заемаше почти цялото пространство в основното помещение на Баня Старинна, която прие част от работите на родните творци. "Благодаря на "М-Тел". Да продължават!", заяви Симеон Стоилов, след като взе своето отличие. Тримата автори получиха награди от 2000 лв. и откупка от "М-Тел". 

"Всички участници трябва да се смятат за наградени по някакъв начин. Мисля си, че нямаше да сгрешим, ако бяхме бръкнали в една урна, за да изберем наградите, защото изложбата е много равностойна", коментира Димитър Грозданов, член на журито, в което влизат и Елисавета Мусакова, Катрин Сариева, Димитър Чолаков и Младен Младенов. Той оповести имената на номинираните за откупки от колекцията на "М-Тел", която според него е един бъдещ музей. Журито и представители на корпорацията заедно са подбрали разностилни работи, обхващащи широкия диапазон на изложбата, коментираха специалисти, запознати с творбите на Кирил Кузманов, Момчил Георгиев, Божидар Козарев, Пенка Минчева, Ергин Чавушоглу и Стоян Дечев. Любопитно е участието на българина с английски произход Гордън Картър. Той е влюбен в България и твърди, че това, което е видял тук като изкуство и култура, е станало причината да приеме българско гражданство и да остане завинаги.
Изложбата на третото издание на добилия вече международна популярност конкурс Годишни награди за съвременно българско изкуство на "М-Тел" стартира на 18 юни и заради големия интерес продължи с десетина дни по-дълго от предвиденото. 45 автори в конкурса изкушаваха арт любителите под тепетата. Те имаха възможност да се насладят на девет инсталации, около 20 скулптурни композиции, над 15 графични творби и множество живописни платна, както и за първи път в експозицията - на художествени фотографии. Творбите, монтирани на разстояние от стените, което създаваше усещане за триизмерност, бяха разположени на площ от над 2000 кв.м в част от стари тютюневи складове и в сградата на архитектурен паметник Баня Старинна. Мащабността и мобилността на тазгодишната изложба бе обяснена от организаторите с желанието да се търсят пространства, съответстващи на изискванията и спецификата на арт обектите, които се появяват през годината на художествената сцена в България. Освен с изложбата всичките 45 художници са представени и в специално издаден каталог. 

Тази година специален гост на вернисажа е Марк Гльоде, куратор за видео и фотография на престижния фестивал "Арт Базел - 2008", който представя селекция на чужди автори след приключването на конкурсната изложба в Баня Старинна. "Изненадан съм от многото силни творби в проекта на "М-Тел". Те носят потенциала да събуждат сетивата. Изложбата излиза извън рамките и традицията. Българското изкуство се връща на световната арт карта и всичко, което се случва в тази област, заслужава внимание", сподели той.

"Не сме се старали изложбата да има някакъв състезателен характер. За мен най-важното е, че тя беше много посещавана и има чудесен отзвук. Искам да благодаря на всички, които ми писаха и изказаха своето мнение за проявата, защото това е много важно", сподели Ирина Баткова, организатор на проекта.

Източник:
в-к "Стандарт"

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1907