EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Прес съобщения

Вземи в gLOG
09 Юли 08, 19:15 / Автор: Майкрософт България
Български студенти спечелиха престижна награда на световния финал на най-голямото световно ИТ състезание „Imagine Cup”, организирано от Майкрософт
Софтуер за откриване на горски пожари и изсичания на дървета представиха българските студенти в Париж.
9 юли 2008 г., София - Българският победител в категорията „Софтуерен дизайн” на състезанието „Imagine Cup”, представи достойно България на световния финал в Париж и спечели престижна награда. Отборът от Техническия университет-София в състав Боряна Милошевска, Добромира Иванова, Йордан Павлов и Мартин Дамянов с ръководител Милена Лазарова, получи приза The Engineering Excellence Achievement Award на Майкрософт и ще има възможността да посети Редмънд това лято и да тества проекта си в лабораториите на Майкрософт. Наградата се присъжда на разработка, която има потенциал да бъде доразвита и реализирана като продукт и от която би имало безпорна полза за обществото. За целта с българските студенти ще работи и специален екип на Майкрософт в Редмънд.

„Imagine Cup” е най-голямото в световен мащаб ИТ състезание за студенти и се организира от Майкрософт. То дава възможност на студенти от цял свят да реализират иновациионни технологични и художествени проекти извън учебната зала. Тази година състезанието се проведе под мотото „Представете си свят, в който технологиите помагат за опазване на околната среда и гарантиране на устойчиво развитие”.

На финала „Imagine Cup” в Париж българският отбор представи своя проект пред две независими журита в първи кръг. В него участваха още 110 отбора от цял свят.

Заместник министър председателят и министър на образованието и науката доц. д-р Даниел Вълчев поздрави лично българския отбор за чудесното му представяне, както и за разработването на самия проект - софтуер за обработка на данни от сателити (remote sensing) с цел откриване на горски пожари и изсичания на дървета. Министър Вълчев обсъди със студентите и възможностите за бъдеща реализация на самия проект. Концепцията на състезанието, организацията и провеждането му получиха много висока оценка от министъра.

Софтуерът, разработен от българските студенти, дава възможност за уведомяване чрез електронна поща и кратки съобщения (еmail и SMS) при наличието на открити бедствия – пожари и други. Благодарение на гъвкавата AddIn базирана архитектура ма възможност за лесно разширяване на функционалността на приложението без да се прекъсва работата му. Наличието и на ADO.NET Data Service осигурява отдалечен достъп до базата данни за бедствия.

“Много се радвам, че български отбор за втора поредна година се класира за участие на световния финал на най-голямото IT състезание за студенти „Imagine Cup” и спечели награда. Със своя проект българските студенти показаха отлична подготовка и талант, както и много сериозно и отговорно отношение към въпросите, свързани с опазването на околната среда и осигуряване на устойчиво развитие”, каза Георги Бучков, мениджър „Академични програми” в Майкрософт България.

По време на престоя си в Париж Боряна Милошева от българския отбор взе участие и във форума „Жените в ИТ”. Целта на събитието бе обмяна на опит и мнения по въпросите, свързани с образованието и избора на кариера, както и провеждане на дискусия, фокусирана върху това какво мислят младите жени за академичното обучение и професионална реализация в областта на информационните и комуникационните технологии.

За Майкрософт:

Основана през 1975 г., Майкрософт (Nasdaq “MSFT”) е световен лидер в развитието на софтуер, услуги и решения, които помагат на хората и на бизнеса за пълна реализация на техните възможности. През 1999 г. Майкрософт откри свой офис в България.За допълнителна информация:

Наталия Димитрова
“Връзки с обществеността”
Майкрософт България
Т: 02/9657 333
М: 0889 400 177
Е: nataliad@microsoft.com


Източник:
Майкрософт България

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0949