EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Прес съобщения

Вземи в gLOG
04 Юли 08, 14:48 / Автор: БФБЛ
Министър Плугчиева: Необходим е продължителен диалог с бизнеса и неправителствените организации!
Информация от Бизнес закуска на БФБЛ с г-жа Меглена Плугчиева, зам.-министър председател по управление на европейските фондове, състояла се днес.
София, 4 юли 2008 г. Новият заместник министър-председател по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева се срещна с представители на над 50 български и международни компании и неправителствени организации, членове и партньори на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). Сред гостите на бизнес закуската бяха и посланиците на Австрия, Финландия, Италия, Гърция, Дания, Германия, Чехия и представители на посолствата на Унгария, Словакия и Полша, както и г-н Хенри Джаклин, постоянен представител на ПРООН за България.



„Чрез общ ангажимент и продължителен диалог между държавата и бизнеса и неправителствените организации можем да успеем да се справим със ситуацията в момента”, каза министър Плугчиева. „Именно партньорството с бизнеса и неправителствените организации и включването им в мониторинга на дейностите по управлението на еврофондовете би гарантирало прозрачност на действията.”

Министър Плугчиева сподели с бизнеса основните проблеми в момента в управлението на еврофондовете, а именно липсата на навременна информация, неефективната комуникация, слабата координация между институциите и липсата на прозрачност и ефективен контрол. Като най-проблемна сфера заместник-примиерът посочи транспортната, където са предприети мерки в насока преструктуриране на досегашния неработещ модел. В Парламента е внесено предложение за създаване на Национална агенция пътна инфраструктура, която ще има за цел да преодолее сегашните пропуски и да изпълнява ангажиментите по оперативните програми. Министър Плугчиева увери аудиторията, че спрените транспортни проекти ще бъдат завършени, дори ако се наложи и с национални средства.

На срещата бяха разгледани и предстоящите възможности пред бизнеса за кандидатстване по структурните програми и кохезионните фондове, които обхващат проекти в областта на човешките ресурси, конкурентоспособността, околната среда и други. Министър Плугчиева изрази съжалението си за изгубеното до момента време поради тромавите процедури и призова бизнеса да изложи своите предложения, коментари и критики, за да могат да бъдат направени навременни и адекватни корекции още в началото на програмата.

Представителите на бизнес средите потърсиха мнението на министър Плугчиева по въпроси, свързани с подготвеността на административния капацитет, наличието на корупция при управлението на еврофондовете, както и с отражението, което спирането на финансовия ресурс има върху имиджа на България като дестинация за чуждестранни инвестиции. В тази връзка заместник-примиерът призова бизнеса да се включи в последваща работна среща заедно с нея и министъра на икономиката, на която да бъде създаден конкретен план за действие в насока създаването на общ ангажимент за преодоляване на съществуващите проблеми. Заместник-примиерът изрази и ясната си и категорична позиция, че застава зад предложението на БФБЛ и мрежата на Глобалния договор в България за ограничаване на кешовите разплащания с цел намаляване на корупционните практики в страната и че се ангажира да обсъди въпроса и с министъра на финансите.

Г-н Борислав Стратев, член на Управителния съвет на БФБЛ и Управител на Делойт България, връчи на министър Плугчиева Стандарта за Бизнес Етика на Форума, приет от над 1500 компании в страната. Той приветства новия заместник-примиер с обещанието, че в лицето на бизнеса може да намери коректен и добронамерен партньор.

Българският форум на бизнес лидерите е асоцииран с Международния форум на бизнес лидерите на Принца на Уелс и е водещата организация в България, която поощрява и развива корпоративната социална отговорност като задължителен елемент от работата на всяка компания. Членовете на Форума са успешни български и международни фирми и организации, които съзнателно спазват принципите, посочени в Стандарта за бизнес етика, изготвен от БФБЛ. Броят на компаниите, подписали и приели Стандарта като част от своята корпоративна политика, надвишава 1500 в цяла България.

За повече информация: Роза Цветкова, Български форум на бизнес лидерите, тел: 986 52 02, GSM: (+359 888) 12 55 04, e-mail: office@bblf.bg, www.bblf.bg

Информация и регистрационна форма за Бизнес закуска на БФБЛ с г-жа Меглена Плугчиева, зам.-министър председател по управление на европейските фондове, 4.07.2008 г.

Източник:
БФБЛ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1938