EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Прес съобщения

Вземи в gLOG
30 Юни 08, 13:34 / Автор: O3 PR&Consulting Agency
УЧРЕДИХА АСОЦИАЦИЯ НА КРЕДИТНИТЕ КОНСУЛТАНТИ В БЪЛГАРИЯ
Компаниите съучредители държат 80% от пазара на кредитно консултиране за физически лица.
Тихомир Тошев, Изпълнителен директор на КредитЦентър и Председател на УС на АККБАсоциация на кредитните консултанти в България (АККБ) учредиха водещите компании от сектора на 10.06.2008 г. Минимум 1 година опит на пазара, подписани договори за сътрудничество с поне 8 банки и кредитното консултиране да е основна дейност за дружеството са основните критерии за членство в организацията, приети по време на Учредителното събрание. Асоциацията е отворена за нови членове, когато те отговорят на условията и имат желание да работят за интересите на бранша.
 
Основните цели, които си поставя АККБ са да промотира услугaта кредитно консултиране и ползите за клиентите от него, да лобира за създаване на нормативна база, позволяваща защита на интересите на кредитните посредници и техните клиенти и да създаде основа и утвърди правила за лицензиране на дейността на кредитните посредници и регулиране на дейността им.
 
„Това е поредната стъпка в утвърждаването на този бизнес модел и довеждането му до стандартите на работа, основани на най-добрите световни практики. Ние, учредителите на Асоциацията, представляваме 80% от българския пазар на кредитно консултиране за физически лица и това ни задължава да отговорим на доверието на клиентите си с гаранция за висок професионализъм и спазване на етичните норми ”, коментира Тихомир Тошев, Изпълнителен директор на КредитЦентър и Председател на УС на АККБ „У нас кредитното консултиране е млад и перспективен бизнес, което означава сериозен ръст както на компаниите, които извършват подобна дейност, така и на процента на потребителите, които търсят услугата.”, допълни той.
 
По данни на АККБ процентът на потребителите на кредити, които използват кредитни консултанти у нас е едва 6% при 40% за Централна и източна Европа и 90% за САЩ.
 
  
Друг показател, по който страна ни значително изостава е съотношението „отпуснати ипотечни кредити - БВП”. По данни на АККБ у нас този дял е едва 10,42% за 2007 г., при над 80% за Великобритания и около 12% за Полша и Словакия. 
„Има потенциал за растеж на сектора,което означава и повишаване на популярността на нашата услуга”, отбеляза Борис Димитров, Управител на Кредит навигатор и зам. Председател на УС на АККБ. „Това, което ние правим е много повече от това да разхождаме клиентите от една банка в друга или да попълваме таблици. В своята същност кредитното консултиране е изцяло обективна помощ за клиентите, за да направят най-добрия избор”, допълни Димитров.
 
Първият и основен проект, по който АККБ ще работи е популяризиране на кредитното консултиране сред населението.
„Хората все още не познават услугата в дълбочина и изпитват притеснения относно цената, която ще трябва да платят”, каза Пламен Пейчев, Управител на Бест Кредит и зам. председател на УС на АККБ „Всеки български гражданин трябва да знае, че основната услуга е безплатна за българските физически лица и всички ние сме обединени около този модел на работа. Важно е да се каже, че компаниите, които вземат комисионна не го правят незаконно, но това противоречи на нашите вътрешни правила.”
 
Деян Василев, Изпълнителен директор на Кредитланд и учредител на АККБ допълни, че целта на Асоциацията на този етап е да създаде ясни правила и условия за саморегулация на сектора, като разяснява на потребителите, че високо качество на услугата могат да получат в компания, за която този тип консултиране е основна дейност.
 
Една от големите ползи от създаването на Асоциацията, учредителите виждат във възможността да се подобри работата с основните им партньори – банките. АККБ ще работи активно с Асоциацията на търговските банки в България, за да се разшири обхвата на партньорството между консултантите и финансовите институции, както и порт фолиото от продукти, с които кредитните посредници работят.
 
 
Асоциация на кредитните консултанти в България /АККБ/ е сдружение с нестопанска цел
Учредители:
(1)               КредитЦентър, Тихомир Тошев
(2)               Кредитланд, Деян Василев
(3)               Бългериан хоум лоунс, Таня Якимова
(4)               Бест Кредит България, Пламен Пейчев (собственик и на Еурокредит)
(5)               Кредит Навигатор Борис Димитров
(6)               Консултантска къща Кредит Сървисиз, Николай Илиев
 
Целите на Асоциацията са:
(1)              Да защитава интересите на членовете на асоциацията и на клиентите, ползващи услугите на кредитни посредници.
(2)              Да налага принципи и най-високи стандарти на работа на кредитните консултанти в България.
(3)              Да създава норми за етично поведение на пазара на кредитните консултации.
(4)              Да промотира услугите на кредитините посредници и ползите за клиентите от тях.
(5)              Да следи за спазване на нормативните изисквания, регулиращи дейността на кредитните посредници, за коректното информиране на обществеността за предимствата и недостатъците на различните кредитни продукти и запазване на конфиденциалността при работата с клиентите.
(6)              Да издига престижа на бранша и професията кредитен консултант, като осигурява на членовете си достъп до специализирани обучения и информация, и създава нови партньорства с други организации от бранша.
(7)              Да лобира за създаване на нормативна база, позволяваща защита на интересите на кредитните посредници и техните клиенти.
(8)              Насърчаване на лоялната конкуренция на пазара на кредитните консултации.
(9)              Създаване на основа и правила за лицензиране на дейността на кредитните посредници и регулиране на дейността им.
(10)          Да анализира пазарните тенценции и нуждите на клиентите с цел развите на услугите и конкурентните предимства на членовете си.
 
Критерии, на които трябва да отговарят членовете на асоциацията:
(1)               Кредитното консултиране да е основен предмет на дейност на организацията.
(2)               Организацията да има подписани договори за партньорство с минимум 8 (осем) финансови институции.
(3)               Организацията да има минимум 1 (една) година опит на пазара на кредитни консултации в България.
(4)               Организацията да извършва дейност, основана на принципите за коректност и прозрачност на услугите и защита интересите на клиентите си.

 
Източник:
O3 PR&Consulting Agency 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1127