EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Прес съобщения

Вземи в gLOG
24 Юни 08, 16:47 / Автор: O3 PR&Consulting Agency
Румен Рашев изкарва четворка в анкета на Видовден
Лоши пътища и бурно строителство морят великотърновци.
Вижданията на местните хора за управлението на община Велико Търново са еднозначни. Те поставят четворки в бележниците на кмета, общинския съвет и администрацията. Това показа представително телефонно проучване в община Велико Търново, изготвено от ЕСТАТ по поръка на гражданско сдружение Видовден. 

Сдружението си е поставило за цел да следи дали местната и централна власт изпълняват дадените обещания, като създава и поддържа информационен архив на извършеното и неизвършеното от политиците. 

Изследването показава, че търновските политици са понижили успеха си, макар и незначително през последната година. Освен това 40 на сто от търновци твърдят категорично, че „местните политици не защитават изобщо интересите на жителите на общината”. Тези настроения съвсем не са безпочвени, показва анализът за връзката между политическия и обществения дневен ред за периода септември 2007 – април 2008 г. Той е направен на базата на качествено изследване и наблюдение на основните печатни медии в община Велико Търново.

„Хубаво е да има някой, като Гражданско сдружение Видовден, който да следи за обществените нагласи и обещанията на политиците.”, коментира данните кметът на града Румен Рашев. „В упражняването на контрол е ролята на гражданското общество, а подобни инициативи ще се окажат начин за възвръщане на доверието в политиците”, допълни той.

„Политиците в Търново говорят 3 пъти повече по време на избори, отколкото след това”, отчете Димитър Георгиев, председател на сдружение Вдовден. „Почти 60 % от политическото говорене е посветено на партийното състезание за сметка на дебата за развитието на общината. Това е признак за изключително ниско качество на кампанията”, посочи Анжелика Цокова, зам. председател на Видовден. Съвпадението между обществените нагласи и политическите обещания е 32%. Изненадващо, този индекс нараства през първите 4 месеца на тази година на 49%. 

Анкетата сочи, че един от основните проблеми на търновци са лошото състояние на пътищата. Въпреки че този проблем не е толкова често от политиците, дупките и разбитите улици избождат очите на 1/5 от търновци, а общият дял на недоволните от пътната инфраструктура и трафика достига до внушителните 35%. 

Освен на недостига на общински средства за ремонти обаче, лошите пътища се дължат и на бурното строителство. Презастрояването е втората най-болна тема и дразни 20 на сто от жителите на старата столица.
Строителството в общината, изправя търновци пред друг, нов, проблем – унищожаването на зелените площи. За 10% от хората изчезването на зелените площи, детските площадки и спортните съоръжения се превръща в парлива тема.

Задълбочава се и проблемът с чистотата. Ако през 2004 г. едва малко над 5% са смятали, че това състояние на общината изисква незабавно решение, четири години по-късно този дял е нараснал двойно.
За 12 на сто от анкетираните вече е налице още един нов проблем – високите цени. Интервюираните наричат Велико Търново „най-скъпия град”, оплакват се от цените на хранителните стоки и от цените изобщо. Общественото недоволство от високите цени може да бъде отнесено обаче по-скоро към националните, отколкото към регионалните проблеми.

В анкетата изплуват още няколко типично местни болежки, които чакат своето решение. Това са местоположението на асфалтовата база, помийната яма на ул. Дондуков и мостът в кв. Чолаковци и съхраняването на паметниците на културата. 

Проблемите в общината не липсват, но въпреки това 72% от хората са съгласни, че Велико Търново е добро място за живеене. Налице е обаче спад в ентусиазма. В рамките само на четири години делът на тези, които смятат, че Велико Търново е добро място за живеене спада почти с 10%.
„Хубаво е да има някой, като Гражданско сдружение Видовден, който да следи за обществените нагласи и обещанията на политиците.”, каза кметът на града Румен Рашев. „В упражняването на контрол е ролята на гражданското общество, а подобни инициативи ще се окажат начин за възвръщане на доверието в политиците”, допълни той.

Информация за редакторите:

Гражданско сдружение Видовден е неполитическо движение, което има за цел:

1. Да решава конкретните проблеми на обикновените хора.
2. Да следи дали местната и централна власт изпълняват дадените обещания. Чрез непрекъснат контрол и обществено изобличаване да накара политиците да спрат да лъжат и да потърсят нов, градивен начин да печелят симпатиите и гласовете на избирателите.
3. 18 години партиите и политиците определят дневния ред на българите. Видовден иска българите да определят дневния ред на държавата и на политиците.


Нашият метод

1. Създаване на публичен регистър на предизборните обещания и програми.
2. Оценка на въздействието на предлаганите в предизборните програми политики.
3. Мониторинг на изпълнението на предизборните програми, на база направената оценка на въздействието.
4. Индекс, измерващ връзката на политическия дневен ред (измерен чрез контент анализ на темите, изговорени в публичното пространство от политическите говорители) с обществения дневен ред (считаните за важни от българските граждани обществени проблеми).
5. Индекс, измерващ промяната на връзката между политическия и обществения дневен ред във времето преди и след избори.

Каква оценка поставят търновци на местните управници
(Профили по основни социално-демографски характеристики)


За контакти:
Димитър Георгиев
Телефон: 0878/ 228 333
e-mail: vidovden@dir.bg 

Информация Пресконференция на тема: „Каква оценка поставят търновци на местните управници”, 24.06.2008 г.

Източник: O3 PR&Consulting Agency

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.289