EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини от събития

Вземи в gLOG
16 Юни 08, 20:36 / Автор: Читалище "Светлина" - Гара Бов
Ехо от Празници на Бов 2008 – “Не се гаси туй, що не гасне”
Традиционният събор на село Бов, който се състоя на 08.06.2008 год. – неделя постави началото на Празници на Бов 2008 – “Не се гаси туй, що не гасне”. Тази година празниците са посветени на 90-годишнината от летуването на Иван Вазов в Данговата къща и Бовския край.
Традиционният събор на село Бов, който се състоя на 08.06.2008 год. – неделя  постави началото на Празници на Бов 2008 – “Не се гаси туй, що не гасне”. Тази година празниците са посветени на 90-годишнината от летуването на Иван Вазов в Данговата къща и Бовския край, те се провеждат  под патронажа на кмета на община Своге – Емил Атанасов и с подкрепата на Министерството на културата.

Празничните инициативи ежегодно се отбелязват между традиционните събори на с. Бов – църковният празник “Спасовден” и на с. Гара Бов църковният празник “Петдесетница”. Всеки ден от празничните мероприятия носи различно име и има определена целева публика. 

Туристически поход
Туристически поход "По стъпките на Вазов"
На 9 юни – понеделник празниците продължиха с туристически поход “По стъпките на Вазов” . Ентусиазирани  походници се стекоха в големия салон на читалище “Светлина” – Гара Бов, където имаха възможността да се запознаят с мултимедийна презентация на пешеходен маршрут с. Бов – Вазова къща – с. Гара Бов. Презентацията, подготвена от спортно – туристическата паралелка към ПГ “Велизар Пеев” – град Своге, съвместно с информационно – обучителния център към читалище “Светлина” имаше за цел да популяризира  Вазовата пътека по цялата й дължина. Вазовата пътека започва от махала Кръст при село Бов и е с изходен пункт при водопада Скакля и село Заселе. Зрителите на презентацията бяха заинтригувани от представените интересни факти за времето, което Вазов е прекарал в бовското землище – произведенията му за този край, климатични и географски особености на маршрута, както и природните и културно - исторически забележителности на Бов, илюстрирани с богат снимков материал.

Поради лошото време, част от по-малките походници се отдадоха на спортни развлечения на закрито, а учениците поеха по Стъпките на Вазов към Данговата къща, където авторът е летувал.  

"Защото има българи от векове"
В началото на месец май, НЧ “Светлина” и организационен комитет за Празници на Бов 2008, обявиха литературен конкурс под надслов “Защото има българи от векове”. Постъпилите предложения бяха представени на 10.06.2008 год. от 18,00 часа пред компетентно жури, с председател Никола Николов, член на съюза на българските писатели и Людмила Петрова и публика. Победителите бяха класирани в две възрастови групи – до 14 години и до 25 год. Наградата на журито в първата възрастова група спечели Владислав Стоименов на 11 год. за разказа си “Легенда за трескавската мома”, а във втората възрастова група спечели Екатерина Алексиева с разказа си “…Защото е имало българи от векове...и ще пребъдат във вековете”. Всички присъстващи гласуваха за награда на публиката, която получиха Екатерина Алексиева, Михаела Петрова и Владимир Кардашки. Наградите за победителите бяха осигурени от Комплекс “Божилово” – село Заселе.

Гости от с. Томпсън
Гости от с. Томпсън
Истински празник настъпи в читалищната сграда на 11.06 /сряда/ на поредната празнична инициатива “Добре дошли - добре заварили”. Празникът започна с представяне на кулинарна изложба, в която се включиха над 20 участници и представиха традиционни гозби от бовския край. Гости на НЧ “Светлина” – Гара Бов бяха любителските читалищни  колективи на Гара Лакатник, село Осеновлаг, село Томпсън, село Габровница, село Церово и село Реброво. Сцената се изпълни с пъстри носии, а изпълненията на певческите и танцови колективи вдигна градуса на настроението.
Кулинарна изложба
Кулинарна изложба
Домакините от бовското читалище поздравиха своите гости с изпълнение на детската певческа група с ръководител Снежана Сандова и състава за хумористични фолклорни изпълнения “Нашенки”. Всички читалища получиха плакети и грамоти за участието си, а след края на програмата опитаха вкусните гозби, приготвени от участници в кулинарната изложба. На Злио Камик
На Злио Камик

 Една от най – колоритните инициативи по време на Празници на Бов носеща името “С перо и песен” се състоя на мястото, където някога е живял прототипът на Вазовия герой Дядо Йоцо, а именно местността Злио Камик в село Заселе, на 12.06 /четвъртък/.  Празникът започна с изпълнението на Тереза Симеонова на стихотворението “Аз съм българче” и представяне на  разказа “Дядо Йоцо гледа”  от Симеон Найденов. В Деня на Вазовото творчество взеха участие поети и писатели от Община Своге, литературен клуб “Ал. Вутимски” - гр. Своге и певческа група “Бовчанки” с ръководител Светослав Балтаков. Спомени за пребиваването на Вазов в нашия край споделиха: Надя Божилова – собственичка на комплекс “Божилово” с. Заселе, чиито съпруг Виктор Божилов е от рода на Йордан Маринков Църнярски - т.н Дядо Йоцо и Елена Петрова –дългогодишен читалищен секретар на Бовското читалище.   Бяха представени и наградени отличените произведения от литературния конкурс “Защото има българи от векове”.

"Нашенки"

Автентичната обстановка предполагаше уютна атмосфера, чрез която всички участници и гости се пренесоха във времето, когато е живял дядо Йоцо. Всички празнични инициативи бяха заснети от КТ “Алиса 93”, а този ден бе филмиран и от телевизия ВВТ. На празникът присъстваха и В. Манолова от телевизия ВВТ и Т. Мачковска от в. “Седмичен труд”.

“Не се гаси туй, що не гасне” – под този надслов премина големия празничен концерт, състоял се на 13.06 /петък/ от 19,00ч.

Школа за модерни танци
Школа за модерни танци

Поради дъждовното време концерта се проведе в големия читалищен салон и едва успя да побере всички желаещи да се докоснат до творчеството на любителските състави към читалище “Светлина” – Гара Бов и да станат свидетели на концерт – спектакъла на “Сите Българи Заедно”. Огромен интерес предизвикаха изпълненията на детските състави за народни и модерни танци с ръководители Петя Асенова и Михаела Петрова, танцов състав “Нашенки” и женската певческа група

Школа за народни танци
Школа за народни танци

“Бовчанки”, с ръководител Светослав Балтаков. С бурни аплодисменти публиката посрещна Никола Григоров и целия колектив на “Сите Българи Заедно”.

   
 

"Бовчанки"


Гости на празника бяха Данчо Христов и Калин Григоров - зам. кметове на Община Своге, секретаря на Община Своге Вероника Маринкова, кмета на Гара Бов Марио Вутов и общинските съветници Владимир Минчев, Кирил Трифонов и Юлиян Леков. Поздравителни адреси за празника се получиха от Министерство на културата и от Емил Атанасов, кмет на Община Своге. 

Поредната инициатива от празниците се проведе на 14.06 /събота/, когато централния площад на Гара Бов се превърна в истинско спортно съоръжение. 
 
На откритата шахматна площадка се проведе оспорван турнир, който бе заслужено спечелен от Марио Вутов, майстор на спорта по шахмат и кмет на селището. Негови подгласници станаха Калин Кръстанов и Кирил Митев, също майстор на спорта.

"Нашенки"

По-малките спортни състезатели премериха сили в състезание с велосипеди и бяха класирани в три възрастови групи. В първата група от 7г. до 10г. победител стана Цветомир Цветков, във втората до 14 год. – Емил Петков и в третата със завидното време от 18 сек. премина трасето Християн Киров. 
 Първа награда - турнир по шахмат
Първа награда - турнир по шахмат

     
По време на традиционния събор на Гара Бов на 15.06 /неделя/ се проведе  Фотоконкурсът  “Празникът през обектива”. Жителите и гостите на селището гласуваха за най – атрактивна снимка, направена по време празниците. Победителя в конкурса Полина Димитрова бе наградена официално от кмета на селището с мобилен телефон, а след тава всички се отдадоха на народно веселие с оркестър “Веселие”.

"Сите Българи Заедно"

 

 

                    
 
 
 
 
 
                                      


Първа награда - състезания с велосипеди
Първа награда - състезания с велосипеди

Поредните Празници на Бов доказаха, че “Не се гаси туй, що не гасне”!

Източник: Портален сайт на читалищата www.chitalishte.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1488