EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Прес съобщения

Вземи в gLOG
13 Май 08, 19:03 / Автор: AMI Communications
Премиера на първия български автомобил в състезанието Shell Eco-marathon
Студенти от Техническия университет София сглобиха едноместен автомобил градски тип с хибриден двигател с разход 0,7 л на 100 км.
София, 13 май 2008 г. – Днес се състоя премиерата на първия български автомобил, който ще представи страната ни на европейското състезание за икономия на гориво Shell Eco-marathon от 22 до 24 май на пистата Ногаро във Франция.

Десет студенти от специалност „Транспортна техника и технологии” на Техническия университет – София с ръководител доц. д-р инж. Борислав Трайков ще влязат в 24-годишната история на Shell Eco-marathon като първия български отбор участвал в надпреварата.

Студентите ще се състезават в най-популярната категория „Градски тип” с конструирания от тях автомобил STH1 (Sofia Transport Hybrid). Участието в тази категория позволява чрез иновациите в дизайна и технологиите на градския тип автомобили да се постигне по-голяма икономия на гориво, да се намалят емисиите на въглероден диоксид и да се предложат конкретни решения на актуални проблеми в автомобилостроенето.

Българският принос в постигането на устойчива мобилност, предизвикателство, пред което Shell Eco-marathon се изправя от самото си начало, се състои в конструирането на автомобил, който ще изразходва само 0,7 литра на 100 км . Това става благодарение на хибридния двигател - комбинация между двигател с вътрешно горене и електродвигател. За конструирането му студентите са използвали ултракондензатори (алтернатива на литиево-йонната батерия), които се зареждат за секунди и бавно отдават енергията си. „Хибридните двигатели са бъдещето на автоиндустрията. Те могат да намалят разхода на гориво средно с 50% , както и да намалят отделянето на вредни емисии”, заяви капитанът на отбора Желязко Картунов. STH1 е икономичен и заради светодиодните фарове, които спестяват електрическа енергия.

Автомобилът е със задно предаване, тежи само 130 кг и е висок 1,10 метра. Той може да развие до 37 км в час. Българският еко автомобил е направен от алуминиево шаси с купе от плексиглас и PVC. В купето има два педала – газ и спирачка, без скоростна кутия.

Десет студенти от Техническия университет са конструирали автомобила само за 4 месеца. Това става благодарение на спонсори и на подкрепата на ръководството на Техническия университет – София.

„Надяваме се следващата година да има повече български отбори и от други университети, които да представят страната ни на европейския Shell Eco-marathon 2009. Вярваме, че българските студенти имат потенциал да създадат новаторски и енергийно-ефективни превозни средства като по този начин да дадат своя принос за намиране на бъдещи решения на глобалното енергийно предизвикателство.”, каза Малина Атанасова, изпълнителен директор на Shell България ЕАД.


Допълнителна информация за Shell Eco-marathon:

Целта на Shell Eco-marathon е да вдъхновява млади дизайнери и инженери от цял свят да развиват нови подходи към устойчивата мобилност.
Целта обхваща три основни направления:

- Да насърчава и подпомага нововъведения и идеи за икономия на гориво и за бъдещето на модерния транспорт.
- Да помага на технически образователни институции да открият таланти за техните професионални технически курсове.
- Да популяризира професионалната кариера в областта на техническите науки сред млади хора от цял свят.

Като създават и конструират автомобили, способни да изминат огромно разстояние с еквивалента само на един литър гориво и да отделят значително по-малко емисии въглероден диоксид, студенти от цяла Европа допринасят за откриването на възможни решения, които ще направят мобилността по-устойчива и достъпна за всички.

Студентите могат да участват в две категории превозни средства: прототипи и автомобили от градски тип. Прототипите са резултат от творчеството и въображението на студентите, имат футуристичен дизайн с единствена цел да увеличат ефективността с олекотени материали и аеродинамика.

Градският тип превозни средства са направени според традиционните критерии за пътен автомобил и затова приличат повече на колите, които виждаме по улиците. Тази година се очаква 58 отбора да участват в тази категория на Shell Eco-marathon, което е с 45% повече в сравнение с миналогодишното състезание.

За да съпоставят различните типове енергия един с друг, отборите трябва да се състезават в три етапа, всеки от които се състои от 14 обиколки, които трябва да бъдат направени за максимум 54 минути. Цялото количество изразходвана енергия се пресмята и се изразява в съотношение километър/литър.

Shell Eco-marathon е чудесен пример за обвързаността на Shell с науката и технологиите и демонстрира как компанията поощрява завършващите студенти да изградят кариера, използвайки тези основни умения. Също така събитието е чудесен начин партньорите на Shell да се срещнат с някои от най-динамичните млади инженери в цяла Европа.

През последните години Shell Eco-marathon прерасна в международна инициатива със събития, които се провеждат в Европа и Америка. Тазгодишното състезание за икономия на гориво в Европа ще се проведе от 22 до 24 май на пистата Ногаро във Франция. Второто издание на Shell Eco-marathon в Америка ще се проведе от 10 до 13 април 2008 г. на пистата California Speedway във Фонтана, САЩ.

Медийни партньори на Shell Eco-marathon 2008:

bTV, в. „Дневен Труд” и сп. TopGear

Спонсори на българския отбор в Shell Eco-marathon 2008:

Генерален спонсор

Спонсори

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ

Vesko, Ediso, Curtis Ltd., „ИМТ – Гърков” ЕООД, „Капрони” – АД, „Миркат” ООД, Denima


За повече информация:

Камелия Славейкова, Мениджър „Комуникации”, Shell България ЕАД
Телефони: 960 1743, 0888 706 219 или е-mail: Kamelia.Slaveykova@shell.com

Ралица Станева, AMI Communications
Телефони: 989 5115, 0886 634 580 или е-mail: ralitsa.staneva@amic.bg

Снимков материал е предоставен на адрес: www.shell.com/eco-marathon
Видео материал от предишни издания на инициативата Shell Eco-marathon могат да бъдат предоставени на CDP от: Лоурънс Берто, + 33 (0) 1 44 29 21 54 или Laurence.bertaut@cdp.fr
Shell Eco-marathon: www.shell.com/eco-marathon 

Източник:
AMI CommunicationsДир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0863