EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини от събития

Вземи в gLOG
31 Март 08, 15:10 / Автор: Деница Цонева, Агенция ФОКУС
Инвеститорски интереси пречат зоната “Рила Буфер” да стане част от “Натура 2000”, смята природозащитник
Цвета Христова от коалиция „За да остане природа в България"заяви, че в обществото липсва достатъчно информация относно сериозността на заплахата за застрояване на Рила и Седемте рилски езера.
“Недопустимо е инвеститорски интереси да са причина зоната „Рила-буфер” да не бъде включена в европейската екологична мрежа Натура 2000”. Това заяви за радио “Фокус” – Велико Търново Цвета Христова от коалиция „За да остане природа в България". По думите й в обществото липсва достатъчно информация относно сериозността на заплахата за застрояване на Рила и Седемте рилски езера. Цвета Христова посочи, че проблемът с опазването на Рила е представен в 21 български града. Като част от третото национално турне в защита на Рила и във Велико Търново днес от 18 часа ще се проведе информационна среща за незаконното строителство в Национален парк Рила и отложената зона „Рила-Буфер” от европейската екологична мрежа Натура 2000. 

“Целта на кампанията е Рила да бъде запазена за идните поколения, като се развива устойчив туризъм и се спазва законът”, уточни Христова. Тя посочи, че за кампанията за спасяването на Рила и Седемте рилски езера до момента са уведомени всички български институции. По думите й единствено Държавната агенция по горите си е свършила частично работата, забранявайки временно извършването на сечи и изграждането на нови писти. “Всички останали, сред които министърът на околната среда и водите, началникът на дирекция Национален строителен контрол, включително министър-председателят, не са си свършили работата, тъй като строителството на Паничище и Седемте рилски езера нарушава пряко законодателството, както по отношение на строителни разрешения, така и по отношение опазването на околната среда”, подчерта Цвета Христова. Тя допълни, че освен това се строи незаконно на изключително държавна собственост. 

Според природозащитниците, ако Рила се запази като най-строго защитена територия по българското и европейско законодателство и като един от символите на България, то успешно ще бъдат запазени и другите кътчета от българската природа. “Това е една ключова битка и ако ние я спечелим, ще знаем как да спечелим и другите борби за опазване на природата”, коментира Цвета Христова. Освен в България, случващото се недалеч от Седемте рилски езера активизира и хора в чужбина. 

Тя посочи, че в Брюксел се планира провеждането на мащабна акция в защита на Рила, която вероятно ще съвпадне с провеждането на подобна акция в София. 

“Искаме да покажем, че Рила е национален парк, който се опазва в интерес на всички граждани не само в България, но и в Европа”, подчерта Христова. 

Тя информира, че тази седмица в София ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат изнесени данни относно това, че основните компании, които стоят зад строителството на тези ски курорти са свързани с организираната престъпност и са във високите нива на властта в България.

“Ние вече поискахме оставката на министъра на околната среда и водите, след като той не си свърши работата и пилоните за лифта от хижа Пионерска до хижа Седемте рилски езера бяха сложени за ден и половина”, уточни Христова и изрази очаквания за много крайна и категорична реакция от страна на управниците. 

Източник:
Агенция ФОКУС

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.139