EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини от събития

Вземи в gLOG
16 Март 08, 18:45 / Автор: Мара Георгиева, в-к "Капитал"
Предприемчиви срещат богати
Конференцията Start UP подготвя нови срещи на мениджъри с млади хора.
Слушателите на първата конференция Start UP
Слушателите на първата конференция Start UP
Фотограф: Start UP

Да стартираш собствен бизнес днес е наистина предизвикателство. През ноември миналата година конференцията Start UP се опита да запълни празнината в представите и познанията на младите хора, като ги срещна с успешни предприемачи, мениджъри и консултанти. В претъпкани аудитории две поредни съботи и недели гостите представиха опита си, отговориха на много въпроси, раздадоха емоции и визитни картички. Картина от случващото се имаше на живо в интернет сайта на Start UP, а после от същото място можеше да бъде изтеглен и запис на събитието.

Идеята за Start UP

e на Валентин Алексиев, четвъртокурсник по бизнес информатика в УНСС. "Има форуми и инициативи, които учат студентите как да участват в работата на големите компании, но не и как да стартират свой бизнес. Исках да си говоря с други хора по тези въпроси, да мога да обсъждам с колеги и с успешни предприемачи как се създава и как се развива една фирма", разказва той. Убеден бил, че същата потребност имат и другите около него. Неформалното обединение от петима приятели, решили да реализират замисленото, прераснало в eкип от 11 души - студенти от различни курсове и учебни заведения. Някои от тях учат по две специалности, други следват и работят. Всички те отделили от собственото си време (разбирай от съня си), за да доведат докрай замисленото.

Добрата новина била, че имали желание и ентусиазъм в излишък. Лошата - че им липсвали пари и контакти. "Дал съм мои собствени 1500 лева, за да се задвижи машината Start UP", спомня си Валентин. Студентската фирма Future Media изработила безплатно сайта на инициативата. Човек от екипа, който следва в НБУ, се заел с графичния дизайн, а друг участник - от НАТФИЗ - поел грижата за снимките и филма от конференцията. След срещи с потенциални лектори постепенно избистрили виждането за програмата. Идеята да се комерсиализира инициативата не била на дневен ред. Всичко от студентите за студентите се правело доброволно и безвъзмездно. "Намерихме и спонсори. Някои от тях преведоха пари на доверие, преди да ни познават", разказва Валентин Алексиев. Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия също дала рамо. Не липсвали и обичайните "дребни камъчета" в навечерието на събитието. Отпечатването на плакатите например трябвало да стане във време, когато всички печатници в страната козирували пред поръчките за предстоящите (тогава) местни избори. Но в крайна сметка плакатите, папките, визитките, кабелът за интернет в залата, дори вестниците, върху които седнали правостоящите, били налице в уречения ден и час.

Как се започва

В дните на конференцията потокът от теми хронологично следва условните етапи при създаване на нова фирма: идея, бизнес план, финансиране, регистрация, развитие. Лекциите и дискусиите продължават по 8-10 часа на ден. Успели предприемачи и изпълнителни директори представят своя опит. Част от темите са обособени в отделни модули. Студентите слушат за онлайн пазара в България и перспективите пред интернет компаниите, за маркетингови стратегии и логистика, за фондове за рисково инвестиране и информационни системи с отворен код. Целта е да се опитоми "зелената енергия", както Валентин Алексиев определя липсата на опит и познания у младите хора.

"Идеята за Start UP е отлична, това е явление", казва Йордан Хлебаров, съсобственик на студио за графичен и уебдизайн "Солюшън България". През март миналата година (няколко месеца преди конференцията) основали собствена компания. Хлебаров признава, че ако събитието е било организирано по-рано, вероятно е щяло да му спести някои неща, които научил в крачка, като как се прави бизнес план например. И Владимир Гочев, магистър по финанси в УНСС, казва, че Start UP е "прекрасна новаторска идея". Според него форумите, които дават възможност студентите да се срещнат с професионалисти, са твърде малко. "Start UP не е само за тези, които искат да стартират свой бизнес. Инициативата е за всеки, който иска да се развива в кариерата си, защото се представят различни модели и дейности, срещаш се с успели хора. Полезно е и защото ти помага да решиш дали искаш да основеш собствена фирма, или да се продадеш", казва Гочев. Сава Чанков, съдружник в "Тутуф" (технологична компания), стартирал бизнеса си три месеца преди конференцията. С регистрацията и другите административни мъки се заел адвокат. "За нас най-ценни бяха лекциите за финансовата част на бизнеса. Понятия като приходи и разходи, които за един програмист изглеждат тривиални, на форума звучаха по друг начин. Темите за маркетинга на фирмата също бяха много навременни. Бях впечатлен от лекторите, бих писал шестица за организацията", обобщава Чанков.

В сайта на Start UP са качени

разработки на темите от конференцията. Така че интернет страницата служи като своеобразно начално ръководство за всички, решили да се запознаят с основни понятия и практики. Много презентации са качени и на видео. "Развиваме сайта, искаме той да се превърне в платформа за връзки между студентите, за обмен на информация и ноу-хау. Да бъде среда за стартиращи фирми, които търсят финансиране, съдружници, партньори, служители", казва Валентин Алексиев.

Съвместно с Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия екипът на Start UP планира конференция за управление на растежа през май. През есента се предвижда второ издание на форума за стартиращи фирми. Участието отново ще бъде безплатно.

Екипът

Start UP е своеобразен тренинг за организаторите. "Разпределяме си по три задачи седмично. Работим повече във виртуален екип, защото координацията е основно чрез интернет", разказва мениджърът на Start UP Валентин Алексиев, който учи и работи във фирма като маркетингов специалист. Следят публикации в пресата, за да изберат лекторите за следващата конференция. Срещат се мениджъри, четат книги за предприемачество. "Когато се съберем, поставям в средата на масата вафли например. От тях си взема само този, който е доволен от себе си и свършеното през седмицата", открехва част от организационните си похвати Валентин Алексиев. И смята, че това, което биха спечелили, ако идеята се комерсиализира, ще бъде "жълти стотинки" в сравнение с усилията, които са вложили. Затова за него е по-важно "да вярваш, да бъдеш свободен и да правиш нещата с желание". 

Източник:
в-к "Капитал"

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.127