EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Прес съобщения

Вземи в gLOG
13 Март 08, 18:22 / Автор: Община Бургас
Земеделски производители от община Бургас запознаха кмета Димитър Николов с проблемите на бранша
По време на срещата се разбра, че основен проблем за кооператорите и арендаторите са незаконните сметища, които вече са покрили десетки декари обработваема земя из цялата община.
Кметът Димитър Николов се срещна с представителна група земеделски производители от община Бургас, за да се запознае с актуалните им проблеми и да набележи мерки за тяхното решаване. 

Във форума взеха участие арендатори и представители на земеделски кооперации от кв. Лозово, с. Банево, гр. Българово, кв. Сарафово, к-с “Меден рудник”, с. Ветрен, с. Брястовец, с. Маринка, с. Димчево, с. Рудник, с. Равнец, с. Братово, с. Драганово. 

Освен кмета Димитър Николов, на техните многобройните запитвания отговаряха още общинският съветник от ГЕРБ-Бургас Стоян Гюзелев и ръководителят на общинска служба “Земеделие и гори” Тони Георгиева. С основните оплаквания на фермерите се запозна и председателят на Постоянната комисия по устройство на територията, жилищна политика, земеделие и съставни селища при Общински съвет-Бургас Георги Георгиев.

Оказа се, че земеделските производители от общината с години са очаквали организирането на подобна среща, за да разкажат за тежкото си битие и трудностите, които срещат в своята работа. Според тях освен индустриален, Бургас е и земеделски център с бъдеще. В общината се обработват 243 000 декара ниви и трайни насаждения, 16 000 декара лозя. 

По време на срещата се разбра, че основен проблем за кооператорите и арендаторите са незаконните сметища, които вече са покрили десетки декари обработваема земя из цялата община. Много оплаквания касаеха пладнешкия грабеж или унищожаването на готова продукция, щетите, нанасяни от скитащи животни, проблеми с електрозахранване и водоснабдяване, забавянето в изплащането на субсидии за спечелени проекти по програма САПАРД, ниската изкупна цена на млякото и агнешкото. 

Председателят на земеделска кооперация “Златен клас” в с. Ветрен Никола Колев разказа за дългогодишните затруднения с извозването на произведеното в района зърно заради засилващия се автотрафик и липсата на алтернативен път до земеделските площи. Съществува проблем и с извеждането на излишната вода от землището на Ветрен.
Председателят на бившето ТКЗС “Бургас” /днес кооперация, стопанисваща 15 000 декара земя край Бургас и 5000 в Долно Езерово/ Стоян Петков отправи питане относно възможността да се осигури транспорт за децата на кооператорите, живеещи на “Пети километър”, които ходели пеш до своите училища в града. 

Кметът на Бургас Димитър Николов се ангажира да отговори на по-специфичните въпроси писмено в едноседмичен срок. Споделените проблеми за нередовно водоснабдяване и електрозахранване той ще постави за решаване на редовните си срещи с ръководството на ВиК и EVN. Оплакванията, които са извън компетенциите на Община Бургас, Димитър Николов ще насочи към съответните институции, придружени от авторитетното му настояване за изчерпатален отговор.

Бройката на общинските екоинспектори, ангажирани с незаконните сметища, вече е увеличена. Кметът призова гражданите за активни действия по идентифициране номерата на камиони, които изсипват отпадъци из нивите денем и по-често нощем, за да им бъде търсена отговорност. На всички кметове и териториални директори в община Бургас е даден срок за определяне точната локация на всички незоконни сметища и тяхното премахване.

Димитър Николов заяви, че на новото тържище за плодове и зеленчуци в града места с предимство ще ползват земеделските производители от общината. 

Ръководителят на общинска служба “Земеделие и гори” Тони Георгиева съобщи, че заявка за подпомагане по схемата за единица площ всички регистрирани земеделски производители от общината могат да подават до 15 май. След тази дата като санкция за закъснението размерът на субсидията намалява.

Пресцентър:
Стефан Минчев
Тел. 0899 255 569

Източник:
Община Бургас

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.1693