EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини от събития

Вземи в gLOG
26 Февруари 08, 15:22 / Автор: БГНЕС
БТА отпразнува снощи своята 110 годишнина
Журналистите от Българската телеграфна агенция /БТА/ снощи отбелязаха 110-годишнината от създаването си и излизането на първия бюлетин на агенцията.
На партито в столицата присъстваха колеги от всички медии, известни политици, учени и артисти. Агенция БГНЕС бе представена от главния редактор Зелма Алмалех, която подари на директора на БТА Максим Минчев, първата публикувна новина на Агенция БГНЕС от 30 септември 2001 г. 

БТА е създадена на 27 януари 1898 г. с Приказ 28 на княз Фердинанд Първи е оповестено учредяването на държавна информационна агенция в България. Първият директор е Оскар Искандер, доктор по философия, редактор и издател. 

Първият бюлетин на агенцията излиза на 16 февруари 1898 г. и е написан лично от Искандер. Съдържа четири страници, в които са събрани седем информации за борсови цени, за събитията в Балканските страни и преди всичко за здравословното състояние на княгиня Клементина. На следващия ден - 17 февруари 1898 г., седемте информации с инициалите на БТА са публикувани в неофициалния раздел на "Държавен вестник". 

До войните БТА получава международна информация главно от две световни агенции - "Хавас" - Париж, и "Ройтерс" - Лондон. През 1932 г. в агенцията се въвеждат радиоприемни апарати "Хел" на "Сименс", взети под наем от агенциите "Ройтерс", "Хавас", "ГТА" и "Стефани", с които започва приемането на 147 редовни емисии от чужбина.

Източник: Информационна агенция БГНЕС

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1028