EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Прес съобщения

Вземи в gLOG
26 Февруари 08, 10:37 / Автор: AMI Communications
За първи път български отбор ще участва в европейския Shell Eco-marathon
Целта на Shell Eco-marathon е да вдъхновява млади дизайнери и инженери от цял свят да развиват нови подходи към устойчивата мобилност. Събитието ще се проведе от 22 до 24 май 2008 г. на пистата Ногаро във Франция.
София, 25 февруари 2008 г. – Тазгодишното издание на европейския Shell Eco-marathon обещава да бъде едно от най-оспорваните състезания, провеждани досега. След внимателен подбор сред повече от 300 заявления изборната комисия на Shell Eco-marathon покани 200 отбора да участват в тазгодишното състезание за икономия на гориво, което ще се проведе от 22 до 24 май на пистата Ногаро във Франция.

За първи път български отбор ще участва в европейския Shell Eco-marathon

При избора на участниците комисията се е стремяла да осигури най-високо ниво на сигурност на пистата и извън нея и възможно най-голямо разнообразие на участващи страни, образователни институции, категории гориво и типове двигатели. Изброените по-долу цифри показват, че комисията е изпълнила мисията си.

Тазгодишният европейски Shell Eco-marathon ще включва:

 200 отбора от 25 различни страни – увеличение от 25% на броя на участващите страни в сравнение с миналата година.

 4 нови европейски държави ще участват в състезанието: България (1 отбор), Унгария (2 отбора), Украйна (2 отбора) и 1 отбор от Великобритания, който се завръща след дългогодишно отсъствие.

 2 нови страни извън Европа ще се включат в състезанието: Иран (1 отбор) и Мароко (1 отбор).

 Категории превозни средства: 75% прототипи; 25% автомобили от градски тип, като ръстът от 40% в тази категория за пореден път демонстрира нарастващата й популярност.

 4 категории гориво: бензин, дизел, пропан-бутан и алтернативни енергийни източници като биогорива, водород, GTL (синтетичен дизел от природен газ) и слънчева енергия. Алтернативните горива са втората най-популярна категория след бензина.

 Една трета от отборите във финалната селекция са от средни училища, а две трети са от университети.
За първи път тази година в европейския Shell Eco-marathon ще участва и български отбор. Шестима студенти от специалност „Транспортна техника и технологии” на Техническия университет – София, с ръководител доц. д-р инж. Борислав Трайков, ще представят страната ни в състезанието за икономия на гориво. Отборът вече работи по създаването на автомобил в категорията „Градски тип”. 

Капитан на отбора е Желязко Картунов. Дизайнът на автомобила е на Тодор Добрев, който завършва магистърска степен "Автомобилен дизайн" в ТУ-София. Пилот на автомобила ще бъде Пламен Койчев. Любопитното е, че резервният пилот е жена – Анна Царска. Тя е избрана заради уменията си като бъдещ автомобилен инженер и заради страстта си към автомобилите. 

“Веднага след като от компанията ни представиха инициативата Shell Eco-marathon през 2007 г., започнахме да подготвяме документите си за кандидатстване. Много сме щастливи, че организаторите одобриха проекта ни и ни поканиха да участваме. Да се състезаваш с най-добрите студенти от цяла Европа – ето това е истинско предизвикателство”, споделя Желязко Картунов.
В момента отборът на ТУ-София, който за пръв път ще представи България на Shell Eco-marathon, търси спонсори за завършване на проекта.

Технологиите в подкрепа на устойчивото развитие

Да се измине възможно най-голямо разстояние с минимално количество гориво, като се отделят възможно най-малко вредни емисии е проста концепция, но пък едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправено обществото днес.

През последните 24 години Shell Eco-marathon предизвиква едни от най-изявените европейски студенти и техните преподаватели да разработят нови технологии за икономия на гориво и да конструират превозни средства, способни да изминат много големи разстояния с минимално количество гориво. И това не е всичко. 

Shell Eco-marathon е отличен пример за взаимодействието между академичната общност и индустрията. С нарастващите изисквания за постигане на по-висока ефективност и стандарти за устойчивост, превозните средства и технологиите, използвани в Shell Eco-marathon, могат да бъдат ценен източник на вдъхновение за автомобилната и енергийната индустрия. Във връзка с това и с нарастващото глобално самосъзнание, студентите сега могат също да се вглеждат в тези индустрии в търсене на вдъхновение за технологии на двигатели и дизайн на превозни средства. 

„Интересно е да се отбележи, че тази година в категорията „Градски тип автомобили” виждаме навлизане на няколко хибридни превозни средства. Те комбинират двигател с вътрешно горене, водородни горивни клетки или соларни панели с електрически акумулатор – в повечето случаи супер кондензатор – за да оптимизират разхода си на енергия по време на състезанието”, обяснява Винсент Тертоа, Tехнически мениджър на Shell Eco-marathon и член на изборната комисия. “В наши дни развитието на хибридните системи е един от най-важните приоритети за производителите на автомобили. Това за пореден път доказва, че студентите, които участват в Shell Eco-marathon, търсят решения на актуални проблеми и следват последните тенденции в автомобилостроенето”, твърди Винсент Тертоа.

Пример е отборът KTH Стокхолм от Швеция. Тези студенти използват HCCI хибриден двигател за тяхното превозно средство от Градски тип. Според някои експерти и журналисти, HCCI (Homogeneous Charge Compression Ignition), или двигател със самозапалване на хомогенна горивна смес е едно от най-важните открития при двигателите през последните години. Освен университетите и националните лаборатории, на практика всеки по-голям производител на автомобили в света работи върху тази обещаваща технология и изследователската работа върху HCCI вече дава реални резултати. Да се надяваме, че шведският отбор действително може да постигне страхотен резултат по време на европейския Shell Eco-marathon.

„Съдейки по качеството на заявленията за участие и избраните отбори, тазгодишното издание на Shell Eco-marathon изглежда много обещаващо и с потенциал. С нетърпение очаквам да видя превозните средства на пистата в Ногаро”, допълва Винсент Тертоа.

Предизвикателствата към участниците

Shell Eco-marathon не е свързан само с технология и дизайн. Освен че се сблъскват с различни технически предизвикателства по време на едногодишната си подготовка за участие, студентите също така се научават да „предлагат и продават” своите идеи на частния сектор и да намират спонсори, за да осъществят проектите си.

Обвързването с частния сектор проправя път на младите инженери към бляскаво бъдеще. Всъщност един от дизайнерите на прототипа на Швейцария, който спечели състезанието през 2005 г., беше нает по-късно от отбора на Заубер във Формула 1.

Shell Eco-marathon е чудесен пример за обвързаността на Shell с науката и технологиите и демонстрира как компанията поощрява завършващите студенти да изградят кариера, използвайки тези основни умения. Също така събитието е чудесен начин партньорите на Shell да се срещнат с някои от най-динамичните млади инженери в цяла Европа.

Пренасяне на духа на Shell Eco-marathon на нови места

От своя старт през 1985 г. Shell Eco-marathon става все по-успешен както във Франция, така и по света. Тазгодишните 200 отбора от 25 участващи страни са истинска еволюция в сравнение с четирите страни и 25-те отбора през 1985 г. Няма съмнение, че Shell Eco-marathon наистина се е превърнал в европейско събитие.

В бъдеще Shell иска да отговори на тази европеизация, като пренесе духа на събитието на други места и даде възможност на нови отбори да се конкурират в състезанието за икономия на гориво.

След внимателна оценка на няколко писти в Европа по редица специфични технически критерии и изисквания за безопасност Shell реши да проведе изданието на европейския Shell Eco-marathon през 2009 г. на пистата Хокенхайм в Германия.

Освен че има добро име в Европа и централно местоположение, пистата отговаря и на всички технически критерии, изисквания за безопасност и от гледна точка на инфраструктурата, необходими за провеждането на също толкова успешно събитие като това, организирано на пистата Ногаро във Франция.Допълнителна информация за Shell Eco-marathon:

Целта на Shell Eco-marathon е да вдъхновява млади дизайнери и инженери от цял свят да развиват нови подходи към устойчивата мобилност. 

Целта обхваща три основни направления:
- Да насърчава и подпомага нововъведения и идеи за икономия на гориво и за бъдещето на модерния транспорт.
- Да помага на технически институции да открият таланти за техните професионални технически курсове.
- Да популяризира професионалната кариера в областта на техническите науки сред млади хора от цял свят.

През последните години Shell Eco-marathon прерасна в международна инициатива със събития, които се провеждат в Европа и Америка. Второто издание на Shell Eco-marathon в Америка ще се проведе от 10 до 13 април 2008 г. на пистата California Speedway във Фонтана, САЩ.

За повече информация:

Камелия Славейкова, Мениджър „Комуникации”, Shell България ЕАД
Телефони: 960 1743, или е-mail: Kamelia.Slaveykova@shell.com

Ралица Станева, AMI Communications
Телефони: 989 5115, 0886 634 580 или е-mail: ralitsa.staneva@amic.bg

Снимков материал е предоставен на адрес: www.shell.com/eco-marathon
Видео материал от предишни издания на инициативата Shell Eco-marathon могат да бъдат предоставени на CDP от: Лоурънс Берто, + 33 (0) 1 44 29 21 54 или Laurence.bertaut@cdp.fr
Shell Eco-marathon: www.shell.com/eco-marathon 

Източник: AMI Communications


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1656