EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини от събития

Вземи в gLOG
21 Февруари 08, 19:33 / Автор: EventsTeam
В Бургас бе проведена среща, посветена на проблемите на Дома за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа “Коджакафалията”
Започна набелязването на конкретни мерки за подобряване както на условията за живот и възпитание на децата в дома, така и за повишаване на дисциплината им и отговорността на всички, ангажирани с тяхното отглеждане и възпитание.
В Дома за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа “Коджакафалията” ще бъде обособено защитено пространство, в което да се отделят криминално проявените питомци, развалящи дисциплината на останалите. Става въпрос за десетина деца от по-големите в Дома, половината от които вероятно ще бъдат преместени в друг социален дом - “Надежда”, но това може да стане само с тяхно съгласие. Разбра се, че срещу някои от тези деца има заведени множество дела за най-различни криминогенни прояви - в много от случаите се касае за кражба на автомобили. С тях още по-активно ще работят екипът педагози и възпитатели в социалното заведение.

След днешната междуинституционална среща, посветена на проблемите в “Коджакафалията”, която се проведе в Община Бургас, започна набелязването на конкретни мерки за подобряване както на условията за живот и възпитание на децата в дома, така и за повишаване на дисциплината им и отговорността на всички, ангажирани с тяхното отглеждане и възпитание.

Срещата откри кметът на Бургас Димитър Николов, който заяви готовност да носи своята отговорност за бъдещето на Дома.

“Само сговорна дружина може да повдигне планината от проблеми, надвиснала над “Коджакафалията”, добави той и отправи призив за активно партньорство между институциите.

Домакин на форума беше зам.-кметът на община Бургас д-р Лорис Мануелян. Присъстваха още зам.-кметът Йорданка Ананиева, председателят на Общински съвет-Бургас Валери Симеонов, представители на Районна прокуратура, Бургаски Районен съд, Областна дирекция полиция, Държавна агенция за закрила на детето, Регионална Дирекция “Социално подпомагане”, Дирекция “Социално подпомагане”- Бургас, Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Дирекция “Бюро по труда”, Дирекция “Областна инспекция по труда”, Обществено настоятелство на ДДЛРГ “Ал. Г. Коджакафалията”, Комплекс за социални услуги за деца и семейства, Асоциация “Деметра”, Общински детски комплекс, Младежки културен център, БЧК-Бургас, Младежки червен кръст и др.

Участниците във форума се обединиха около идеята да бъде създадена междуведомствена работна група, която да реагира на всякакви тревожни сигнали от Дома.

Директорът на “Социално подпомагане” в Бургас Вълчо Вълчев съобщи, че се изготвя общинска програма за реформиране на “Коджакафалията”, която през март ще бъде внесена за разглеждане в Общински съвет-Бургас. Веднага щом бъде одобрена, ще се пристъпи към нейното изпълнение. Междувременно програмата е отворена за всякакви полезни предложения от страна на институциите, имащи отношение към проблемите на Дома.

По време на срещата доклад изнесе временно изпълняващият длъжността директор на социалното заведение Елена Рунева. От него стана ясно, че 86-те деца в Дома /на възраст от 8 до 18 г./ учат в 18 различни училища в Бургас. 39 от тях са във възрастта от 15 до 18 години, а от тези 39 само 22 редовно посещават училище.

На 16-18-годишните, отпаднали от училище, бе решено да се съдейства чрез Бюрото по труда за бързото им назначаване на работа.


За допълнителна информация:

Стефан Минчев
Тел. 0899 255 569

Източник:
Община Бургас

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1074