EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини от събития

Вземи в gLOG
30 Януари 08, 17:08 / Автор: EventsTeam
Днес ръководството на БСК прие австрийска делегация
Представителите на австрийските медии проявиха специален интерес относно възникналия за България проблем със силно редуцираните квоти на емисии на серен двуокис.

Зам.-председателите на БСК Георги Шиваров и Дикран Тебеян приеха днес, 30 януари, австрийска делегация включваща г-н Клаус Фабиан – посланик на Австрия у нас, Михаел Ангерер – завеждащ Търговската служба към Австрийското посолство, Рудолф Траунер – президент на Стопанската камара на Горна Австрия (индустриалния център на страната), неговият заместник - Валтер Брамбергер, и група представители на австрийски медии, вкл. Австрийската телеграфна агенция.

BUSINESSEUROPE – Конфедерацията на европейския бизнес.
Г-н Траунер съобщи, че през 2009 г. гр. Линц ще бъде културна столица на Европа и това е една добра възможност за задълбочаване на културните и икономически връзки между България и Австрия. В тази връзка г-н Траунер отправи покана към БСК за организиране на бизнес делегация в Линц през следващата година.

Представителите на австрийските медии проявиха специален интерес относно възникналия за България проблем със силно редуцираните квоти на емисии на серен двуокис, като преди всичко беше потърсен отговор на въпроса как това ще се отрази върху евентуалните инвестиционни намерения, вкл. от страна на австрийски компании. Директорът на Център Чиста индустрия при БСК Димитър Бранков обясни, че решението на Европейската комисия за намаляване на българската квота за вредни газове ще се отрази изключително негативно върху индустриалното развитие у нас, вкл. и върху привличането на инвестиции. „Ако някой пожелае да инвестира в производство у нас, и най-вече – в електропроизводство, ще трябва да закупи сериозни количества квоти, което сериозно оскъпява инвестицията”, допълни зам.-председателят на БСК Георги Шиваров. Димитър Бранков припомни, че страната ни е в процес на индустриален прогрес, който се очаква да продължи и в следващите десетилетия, а това води до необходимост от по-големи квоти на СО2. Беше подчертано, също така, че затварянето на блокове от АЕЦ „Козлодуй” води до увеличаване ролята на топлоцентралите за енергийния баланс на страната и региона, а те са един от големите емитенти на вредни газове в атмосферата.

Австрийските журналисти проявиха интерес и към цената на труда у нас, както и към проблема с недостиг на работна ръка. Зам.-председателят на БСК Дикран Тебеян обясни, че България продължава да е на последно място по ниво на заплащане, но това се дължи на два основни факта: първо, на големия дял сива икономика, която води до укриване на реални доходи, и второ – на това, че у нас цените на потребителските стоки са два пъти по-ниски от средноевропейските, а на услугите – три пъти по-ниски, което се отразява на покупателната способност. Г-н Тебеян подчерта, че през миналата година заплатите в частния сектор са били повишени с около 22 процента, което надвишава сериозно средногодишната инфлация, а голямото увеличение се дължи най-вече на липсата на работна ръка.

Източник: БСК


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1087