EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Новини от събития

Вземи в gLOG
27 Януари 08, 15:00 / Автор: Катя Николова, Агенция ФОКУС
“Не” на петролопровода казаха бургазлии на протестния митинг в центъра на града
Жителите на община Созопол също искат референдум за петролопровода.

Бургас. “Не” на петролопровода казаха бургазлии на протестния митинг в центъра на града, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”.

Бургазлии протестират срещу проекта Бургас-Александрополис, 27.01.2008 г. Стотици жители на морския град, сред които бяха жители и кметът на курортното селище Черноморец, участваха в митинга. При откриването на митинга поетът Ваньо Вълчев каза, че като всеки жител е развълнуван и разтревожен за съдбата на Бургаския залив, на Бургас и на крайбрежието. 

“Разтревожен съм, защото напоследък нашето правителство започва да ни управлява все повече по един стар модел в който не иска да се съобразява с това, какво е желанието на един град и на една страна. Какви са техните болки, какви са техните желания и мечти. Започват да ни управляват все повече с диктат, все повече с решения, взети в потайно време. Дойде на посещение в България руският президент Путин, по-скоро пристигна като авиодесант, за да получи това, което беше решил, че трябва да вземе от нашата страна. На нас ни хвърлиха прах в очите, като ни обясняваха, колко мъжки са защитавали нашите българските интереси и как цяла нощ около масата за преговорите като опълченци с гърдите си са защитавали интересите на България”, каза в словото си Ваньо Вълчев. 

След това бе прочетена декларация от името на партия ГЕРБ и Гражданско сдружение за европейско развитие на България. В нея остро категорично се осъждат действията на последните две български правителства, които целенасочено провеждат политика на национално предателство по отношение на най- важния отрасъл на икономиката - енергетиката.

Бургазлии протестират срещу проекта Бургас-Александрополис, 27.01.2008 г.

”Проектът "Бургас-Александруполис“ е скрита екологична бомба. Ако той се осъществи, както предлагат руснаците, ние залагаме на карта туризма си. Ще спрат инвестициите в региона от чужбина. Ще се срине пазарът на недвижимите имущества”, се казва още в декларацията. 

Бургазлии протестират срещу проекта Бургас-Александрополис, 27.01.2008 г. Ангел Божидаров от СДС каза, че предстоящият референдум има морално значение. За да може след време да кажат на своите внуци, че са се преборили и са опазили чисто морето и те трябва да останат в страната, а не да ходят в чужбина. 

Председателят на общинското ръководство на ”Атака” Деян Стойков призова всички на предстоящия на 17 февруари референдум да кажат “Не” .“ Да кажем “не” не само на абсурдния икономически и екологически проект, а да кажем “не" на това вредно за България управление”, призова Стойков. По време на митинга драматургът на бургаския театър Иван Славов прочете писмо, изпратено от актьора Георги Калоянчев. В него актьорът казва, че щом се върне в Бургас, все по-рядко отсяда в бащината си къща, а прави това в хотел България. С асансьора за секунди се понася нагоре и съзерцава с часове красивия Бургас и морето. 

Бургазлии протестират срещу проекта Бургас-Александрополис, 27.01.2008 г. “И Бургас и морето са вечни. За Бургас казвам, че е мой, но за морето не мога да кажа, че е мое. Искам то да е за внуците ми, за техните внуци и за техните. За да имат Бургас и хората му бъдеще, за да се гордеят децата ни с нас ние трябва да опазим и да им оставим в наследство морето чисто, за да продължи то дарява живот. Затова Ви моля, скъпи деца, опичайте си акъла, когато решавате бъдещето на града и на децата ни! Позволете ми да завърша с любимата си реплика: Тук съм. Жив съм. Ваш съм”, пише в писмото си Георги Калоянчев. 

По време на митинга се изказаха още представителите на “Средна европейска класа” ,”Новото време и ДСБ. Изказванията им бяха в духа да се запази заливът чист и на предстоящият референдум гражданите да кажат своето категорично “не” на петролопровода. Диана Колчева от Черноморец благодари на своите съграждани и на кмета, дошли на митинга в Бургас. Тя съобщи, че в следващите дни в община Созопол ще бъде внесено искане да бъде организиран референдум за преминаването на петролопровода през територията на общината и призова всички общини, през чиято територия ще преминат съоръженията, да направят същото. 

След приключването на митинга протестиращите се отправиха на шествие по главната улица “Александровска” към общината, а от там по улица “Богориди” до морската градина и морето. 

Снимки: Румен Раканов,
Агенция БУЛФОТО

Източник:
Агенция ФОКУС


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.105