EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

  [BG]   EN  
EVENTS.dir.bg | Блог за успешни събития

 
Рейтинг: 3.00
(1139)
Успешни СЪБИТИЯ
Събитийни НОВИНИ
Събитийни ПАРТНЬОРИ
ФОТО от СЪБИТИЯ
ВИДЕО от СЪБИТИЯ
Списък
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЯ - Добра практика и Съвети
БИЗНЕС Новини


Изпрати ИНФО Събитиен БЛОГ За Нас Контакти

Събитийни НОВИНИ / Прес съобщения

Вземи в gLOG
19 Януари 08, 11:16 / Автор: Агенция PeeR to peer
Шуменско възроди 125 годишна традиция за „дегустация” на бира
Заместник-министърът на културата Явор Милушев, историкът проф. Андрей Пантев и актьорът Кръстьо Лафазанов демонстрираха как преди повече от век в шуменската фабрика са инспектирали качеството на пивото.
Шуменско пиво „възроди” 125 годишен обичай, с който се проверява качеството на бирата. Заместник-министърът на културата Явор Милушев, историкът проф. Андрей Пантев и актьорът Кръстьо Лафазанов демонстрираха как преди повече от век в шуменската фабрика са инспектирали качеството на пивото. Тримата възстановиха „на живо” обичая като всеки от тях „облече” кожена престилка, с която седна върху дървена пейка, полята с Шуменско пиво. Минути по-късно престилките бяха залепнали за дървото, което е доказателство, че разлятото пиво отговаря на изискванията за качество.

Този експеримент са прилагали преди 125 години в Шумен, за да се уверят в качеството на бирата. В него са участвали най-видните мъже в града, като своя ред за допускане до „тайнството” са чакали търпеливо дори кметове, видни търговци и общественици.

Обичаят е описан подробно в книгата „Създаването на една легенда”, която Карлсберг България издава послучай 125-тата годишнина на Шуменско. Книгата е съставена по дневниците на Емма Милде - най-малката дъщеря на чешкия майстор-пивовар Франц Милде. Тя разказва за времето, в което прогресивният чех пристига у нас и заедно с група предприемчиви шуменци основават първата бирена фабрика в България.

„Историята на Франц Милде и неговата фамилия е като родословно дърво за Шуменско пиво. За нас е изключителна привилегия да възродим спомените за онова време чрез тази книга. По този начин Карлсберг България участва в съхраняването на историческата памет и инвестира в един проект, свързан с бита, културата, самочувствието и емоциите на поколения българи”, заяви Александър Грънчаров, изпълнителен директор на Карлсберг България.

Книгата „Създаването на една легенда” е издадена от Карлсберг България в тираж от 1250 екземпляра. Нейни автори са Марин и Пламен Калинови, а атрактивният предговор е дело на проф. Андрей Пантев. Освен автентичните текстове, завещани от Емма Милде, книгата съдържа и множество снимки на пивоварната в Шумен от създаването й през 1882 година до наши дни.

Карлсберг е една от водещите в света компании, производител на бира. През 2006 година Карлсберг продаде над 100 милиона хектолитра бира. Компанията продава бира в над 150 страни по света и в нея работят близо 30 000 служители. Те са част от 92 отделни локации в 48 държави.
Карлсберг България е най-бързо развиващата се бирена компания у нас. Тя постигна бллизо 25% пазарен дял за 2007 година.

През последните три години пазарният дял на Шуменско се е увеличил близо 5 пъти. Официалните данни показват категорично, че това е най-динамично развиващата се марка бира у нас, като ръстът в продажбите й за 2007 година спрямо 2006 година е близо 22%.

За допълнителна информация:

Агенция PeeR to peer
Ваня Михайлова
GSM 0898 222003
mail: mihailova@pr2peer.com

Carlsberg Bulgaria
Ралица Илиева
GSM 0888 080 380
mail: ralitca.ilieva@carlsberg.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.2456